Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4495 / Vad e själva vitsen med att använda gamla objektiv och kameror?

Svaret är sannolikt detsamma som när man använder andra litet äldre saker! Det är kul, vare sig det gäller en kamera, eller att segla med en äldre segelbåt eller köra en äldre bil typ! Och det som ofta måste tillkomma, är en kunskap att sköta och kunna använda de här grejerna, eller kalla det för hantverksskicklighet! Det här kanske även e ett litet civilmotstånd mot allt det automatiserade vi prackas på hela dagarna!

Å så hittar jag en bild på en kamerautrustning från 1928! Det här e nog också bra att tänka på, man är aldrig först! Tex med att använda 1,5-optik på en Leica Standard!

Å vintern har nog redan rasat ut i Stockholm!

/Bengan

Inlagt 2019-02-08 08:42 | Läst 1402 ggr. | Permalink
Hej,
Va jag trodde ni hade massor med snö.
Vilken utveckling som skett efter den kameran. Idag är det redan AI i telefonen. Undrar och Edison tänkte på det.

Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2019-02-08 09:59
De e bara stora högar av blötsnö å isgata här på landet! +2 grader!
Jag har fått tag på en så'n där AI-telefon, men vägrar att ladda på några appar! :)
Bock från Roffe!
/B
Nyfikenhet, tekniskt intresse samt tillika ett brinnande fotointresse
Svar från Benganbus 2019-02-08 10:01
Det e nog så, men numera så tycker jag den tekniska nyfikenheten ofta skymmer bildnyfikenheten! ;)
/B
Nils-Erik Eriksson 2019-02-08 12:46
Stämmer tyvärr, att det tekniska resonemanget har överflyglat det bildtekniska/NE
Vet du något mer om detta för året 1928 uppseendeväckande objektiv?
Det måste handla om Meyer Plasmat 1,5/5cm.
För smalfilm är konstruktionen välkänd, men för småbild märkligt anonym. Vad jag förstår är den räknad av Dr Paul Rudolph, som efter sin pensionering som chef för beräkningsbyrån vid Carl Zeiss Jena åtog sig löpande konsultuppdrag hos Hugo Meyer i Görlitz.
Svar från Benganbus 2019-02-08 11:27
Bilden jag visar här hittade jag i en Leica-bok! Kom ihåg att jag sett bilden tidigare och efter litet letande så hittade jag den! :)

Det e väl den här optiken?
https://news.mapcamera.com/maptimes.php?itemid=12417

Och misstänker att den optiken e mycket unik!
/B
syntax 2019-02-08 13:34
Problemet är att jag inte är säker på att det är smalfilmsgluggen som sitter på Leican. Om man jämför så ser man detaljskillnader i utförandet, och så verkar den på kameran större - vilket den ju skall vara för 24x36. Jag säger som Olof Palme: "jag avvaktar - kraftfullt!"
syntax 2019-02-08 14:46
Tack Bengt! Det är ju uppenbart att smalfilmsobjektivet apteras och används på småbildskameror. De bilder man ser visar att objektivet i sig tecknar ut formatet, men med en mycket kraftig vinjettering.
Frågan är då om Meyer gjorde ett försök med en riktig småbildsvariant, och att det är den som vi ser i Leicaboken (som även jag har sett tidigare). Vi får väl se om det går att få fram mer info.
Glöm inte att det också handlar om historia. Jag var på en stor loppis i Lycksele för några år sedan. Där stod en herre som hade haft fotobutik i staden. Han sålde bl a gamla Pentax Spotmatik kameror med objektiv på. De hade tillhört Östersunds Posten i min hemstad. Jag köpte ett exemplar. Objektivet är en Asahi Auto-Takumar 35/2.3 med M42-gänga. Tänk att jag kan använda den på min Pentax K-1 med adapter och tänk vad mycket det där objektivet har sett i jakt på nyhetsstoff.
Svar från Benganbus 2019-02-08 11:34
Håller helt med om historia! Och så kan jag känna respekt för konstruktören/konstruktörerna på den tiden! Det va penna och mycket papper och mekanisk räknesnurra! Å inga datoriserade hjälpmedel! ;)
/B
Glöm inte känslan! Bara det är en tillfredsställelse. Men säg inte till Staffan.
Har kvar min gamla kristallmottagare sedan barndomen och det är kul att den fungerar och man kan uppfatta ljud;)

När det kommer till optik föredrar jag bra grejor från 50-talet som kan ge det nya en match speciellt med lite hjälp av `digital handpåläggning´.

/Stephan
Det är precis rätt Bengt - det är kul och lite nostalgisk också. Jag har inte min Volvo Amazon längre och jag har aldrig producerat bilder själv. Det blev en hel del dias bilder i stor stil för mig. Efter att jag köpte min Fuji X100F fick jag den gamla känslan och tillfredsställelsen tillbaka. För närvarande försöker jag återställa några av de gamla dias utseende. Och varför nu det - eftersom det är kul. Tror jag och det gör ingen skada.
Med många vänliga hälsningar från Erik.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg