Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4444 / Leica Standard 3

Letade efter några absolut nödvändiga tillbehör till Leica Standard i går kväll, här är ett tillbehör! En kombination av motljusskydd och bländarinställningshjälp!

.

Hittade en väska också, men ganska värdelös! Men snygg! Det tar flera minuter att få igång kameran från den här väskan! ;) Men hittade en halv-väska där optiken kan vara utfälld, å då e det bara å fota!

.

Himla små filter e det också!

Ok, det e film i kameran, c:a 25 bilder kvar att försöka ta i helgen, å se'n framkallning och skanning! Det skall bli intressant! Kommar jag på nå't mer om Leica Standard, så återkommer jag såklart! Det här e ju fotografisk allmänbildning! Om Leica alltså!

Och tack Bob Bovin, för att du lockade in mig i det här Leica-nörderiet! :)

/Bengan

Ps. Samtliga bilder är tagna med iPhone 5S. Den första bilden i bloggen är tagen i går kväll, bordslampa, därför e bilden litet grynig!

Inlagt 2018-12-21 13:19 | Läst 2108 ggr. | Permalink
Snygga prylar!
Dina gömmor skulle vara himla skoj att botanisera i. Fortsätt röj, ser med spänning fram mot nästa fynd
Hej,
Vilket häftigt motljusskydd. Det verkar listigt med manöver av bländarinställningen. Men allt tar plats.
Ett orangefilter vore användbart för svart-vitt foto.
Kameraväskan var mycket sliten i mitt fall. Vet inte om man skall lämna in det till en skomakare för restauration. Jag använder aldrig några väskor. Kör med ryggsäck.
Har skaffar ett metallfäste i stativuttaget. Det fanns på Scandinavian. Min assistent syr ett band till handlovsrem.
Klapp
Bob
Det är väl så att antingen tycker man att en skyddsväska är en bra idé - eller också tycker man inte att väskor är kul. Att sätta på det där motljusskyddet och passa in dess gripklo över objektivets bländarreglage tar nog mera tid än att fälla upp en väska och dra ut optiken.
Annars är det ju så att objektivkonstruktören Max Berek ändrade sin inspirationskälla, Tessarobjektivet, så till vida att han räknade om den optiska medelpunkten, och kunde lägga bländaren mellan första och andra linsen, istället för mellan andra och tredje som hos Tessaren. När man bländar ner så bländar man alltså av mera (reflexbenägna) linsytor. Trotts att Elmaren saknar antireflexbehandling, är den relativt reflexfri och har goda transmissionsförhållanden. Behovet av motljusskyddet är måttligt. Herrarna under 1930-talet använde hatten för att skärma av en motljussol. Det går inte lika bra med Selleri - men väl med handflatan... :-)
Måns H 2018-12-21 22:33
Tack för tipset om Max Berek. Hittade en intervju med Herr Professor från 1949. Visdomsord!

http://gmpphoto.blogspot.com/2015/04/an-interview-with-max-berek.html
syntax 2018-12-22 00:03
Kul! Det var många år sedan jag läste den texten.
Att tillägga om ljusstarka objektiv som Max Berek talar om, så satt Leitz under 1930-talet lite i rävsaxen. Summaritobjektivets föregångare Leitz Xenon 1,5/5cm hade med sina sju linser hela fem fristående element. Det ger 45 reflexpunkter. Zeiss Sonnar 1,5/5cm hade med sina likaledes sju linser bara tre fristående element, vilket ger 15 reflexpunkter. En dramatisk skillnad för objektiv som saknar antireflexbehandling. Sonnaren kunde användas ute på den soliga badstranden, medan Xenon fick stanna inne när solen lyste.
Året 1949 som denna intervju daterar sig ifrån hade saken lösts i och med att västmakterna förklarade alla tyska patent för ogiltiga - så även Zeiss patent på antireflexbehandlingen. Max Berek kunde alltså får ut sin fint räknade Summarit 1,5/5cm, vilket hade varit omöjligt utan denna Zeiss-innovation.
Trevliga prylar. Hade en Leica IIIC en gång men bytte bort den mot en Panda..... fick självklart lägga en slant emellan också.
Ska sätta dit en tatuering på min vänstra underarm. På höger har jag en bladare och på vänster tänkte jag ha en Leica M eller en IIIC el dyl. Vi får väl se vad det blir så småningom.
Det där "motljusskyddet" togs egentligen fram för att användas om man hade Elmaren på förstoringsapparaten. Något som inte var ovanligt.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg