Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4434 / Den bästa M Leican!

Nu kommer ett antal andra Leicaägare att berätta sin historia såklart, och det e väl bra för demokratin och yttrrandefriheten att alla får komma till tals! ;) Men för att sammanfatta det hela, så ni slipper läsa hela bloggen, den bästa M Leican är Leica M4!

Kortfattat, så hade Leitz gjort Leica M3 och sedan Leica M2 och efter de erfarenheterna och tips och råd från Leicaägare, så gjorde man Leica M4! Efter det så blev det mest kosmetiska grejer i följande M-modeller under åren! ;) :)

Å här intressant läsning om Leica M4! Med en intressant bild på en tryckplatta! Speciellt för Ronny! :)
https://www.cameraquest.com/LeicaM4G.htm

Nu vet jag att man skall vara litet försiktig med elden så här före jul, speciellt i kamerareligiösa frågor, men då det här är ett viktigt ämne, vilken M Leica som e bäst, så vill jag sprida den här informationen!
(Men vänta bara, det kommer säkert Fake News om det här)

.

Å det va egentligen Micke Borg som gav mig tanken på att blogga om den bästa M Leican! För han hade en Leica M4 med sig till Tårtan i går! Å så laddar han film från en jätterulle HPS in i Leicakassetter! Kasetter av MÄSSING!! :)

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2018-12-13 09:02 | Läst 2698 ggr. | Permalink
Saknar min gamla M4 med Summicron 2.0/35. Båda inköpta på Fotofynd i Sthlm dagarna före midsommar 1970. Trogna följeslagare tills digitalviruset tog fäste. Börjar kvickna till nu.
Instämmer. Och nu har jag en winder som fungerar till min också efter tre försök.
Ja Leicamodeller kan man ju gräla om. Om jag inte minns fel så var dessa frågeställningar uppe i dina första bloggar... :-)
Om vi ser saken objektivt så är det ju så att om man använder 35:an mycket så är M4 den bästa. Om man däremot använder 90:an mest, då är M3 den bästa. Om man använder både 90 och 35 ungefär lika mycket, då blir M4 bäst - men det är då en kompromiss (90:an är inte optimal här jämfört med M3).
Tycker inte skillnaden mellan olika M-kameror är så stor fram tills M5 och M6 kom med ljusmätning. Nu har jag ju inte ägt någon M4, men jag har två M2-kameror och en M5. Nuförtiden spelar ju kameran stor roll (digitala alltså), med sensorer och annat. På den "analoga" tiden var ju kameror mest "filmhållare". Fast då var ju M-kamerorna de enda man kunde sätta M-objektiv på. Det var ju Leicaobjektiv som var grejen, liksom även zeissobjektiv (som också gick att använda på M-kameror) vad jag har förstått.

Att inte ha ljusmätning var en ganska stor nackdel när man skull fotografera med Kodachrome (liten exponeringsmarginal).

Fortfarande är det väl så att Leitz är bäst på objektiv även om de lyckats hyfsat med sina digitala kameror. Verkar fortfarande som att vidvinkliga objektiv (Leitz och Voigtländer) < 24 mm funkar bäst på Leica och mindre bra på t.ex. Sonys spegelfria småbildskameror.

Är rätt nöjd med min M9 - ljusmätning och bländarförvalsautomatik! Klarar alla gamla M-objektiv från 50-talet.

Ärligt talat: kvaliten från M9 slår alla mina gamla Kodachromdia med marginal. Och då är Kodachrome ändå det bästa färgmediet från anno dazumal.

När det gäller svartvitt däremot skulle jag helst vilja sätta in en rulle Tri-x i min M2:a och framkalla med D76 som jag gjorde förr. Underbar struktur med silverkornen. Men jag orkar inte.... har försökt med Silver EfexPro, men det blir inte samma sak...

/T
Jag gillar 28 mm och det är praktiskt med inbyggd ljusmätare, så därför faller min röst på Leica M6.
TomasKronberg 2018-12-14 21:59
Verkar som om den här omröstningen handlar om gamla M.

M6 och framåt har ramar för 28 mm som jag också gillar. M9+Elmarit 28/2.8 är ett kombo som jag oftast bär med mig: oslagbart lätt och litet för ett digitalt småbildsformat. Sedan får Sony säga vad de vill. Jag har märkt att de inte längre gör så stor sak av "den minsta fullformatskameran"..., för de är den ju inte . Leica M är fortfarande den minsta digitala småbildskameran ("fullformat" som en del kallar det..).

Ibland kan jag tycka att M9 är "magisk", men det är väl för att jag fotat med med Leica i 50 år så jag är väl partisk. Hursomhelst är det ju inte kameran som "tar bilderna", det är ju fotografen. Mina bästa bilder är inte alltid tagna med Leica - vilket jag kan ångra ibland.
/T
froderberg 2018-12-14 22:47
Om jag får vara lite petig så kom 28 och 75 mm ramarna med M4-P, den snyggaste M-kameran i mitt tycke. Men den hade tyvärr inte inbyggd ljusmätare.

Håller med om att M9 ger fina bilder vid lågt ISO. Jag lånar min pappas ibland.
trumflis 2018-12-17 20:48
Instämmer i att M9 är en fantastiskt fin kamera. Jag kunde använda alla mina gamla fina objektiv som införskaffades ursprungligen till M4. Nu är det paus i fotograferandet.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg