Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4430 / Fortsättning på julpyssel med en Leica! Å sista Tårtan för 2018 nu på onsdag!

Det är så här det ser ut när pysslet e klart! Å nu e det bara att fota! Men jag backar litet i historien!

.

Det va så här som det såg ut i början på bordet! Filmrulle fram! Men den rätta filmen såklart! Och sedan öppnar man kameran!

.

På alla bra kameror finns det en  instruktion om hur man klipper till startremsan! Sedan trycker man in filmkassetten och upptagningsspolen i kameran! Och sätter sedan på bottenlocket!

.

Jag börjar med att dra fram filmen försiktigt och då skall returåterspolningsvredet rotera! Det betyder att filmen matas fram korrekt!

.

Jag brukar köra tre blindexponeringar, innan jag sätter räkneverket på noll!

.

Så där ja! Allt klart!

.

Å nu kommer det som e litet svårare, att fota! Man har ju en liten begränsning vad gäller antal bilder i kameran, och så måste man dra fram filmen inför varje bild, och då kanske även ändra kombinationen mellan tid och bländare, och ställa in skärpan och sedan flytta ögat till sökaren! Men efter några bilder så e det här på plats igen! Automatik liksom! :)

Bilder kommer,
om ett tag! :)

/Bengan

Ps. Sista Tårtan för 2018 nu på onsdag!

Inlagt 2018-12-09 19:22 | Läst 2258 ggr. | Permalink
Spännande! Ser fram emot bilderna!

Ha det gott!

Hälsar
Eva
Om jag inte minns alldeles fel, var det i början av 1970-talet som filmfabrikanterna ändrade konfektionsstandard från lång filmända till kort. Gamla skruv-Leican var en av de kameror som då blev svårladdade - det går helt enkelt inte att få i filmen, man måste själv åstadkomma en lång startända.
Detta gör man lättast med ett rätt sofistikerat tillskärningsverktyg som Leitz tillhandahöll. Från början var det tänkt att användas när man själv laddade sina kassetter från 17 eller 30,5-metresrullar - vilket jag gjorde under flera årtionden.
Din text fick mig att gräva djupt i lådorna - och minsann, där var den. Fint utförande i kromad mässing och graverad med Leitz gamla logotyp.
Ack nostalgi... !
ojanson 2018-12-10 23:10
Jag har visserligen ingen ABLON, men jag dristar mig att sticka ut hakan och påstå att det går minst lika lätt med bara en enkel liten sax, bara man vet hur. En icke oväsentlig fördel är att den har jag alltid med mig i bakfickan, och slipper gräva i lådorna. :-)
https://www.fotosidan.se/blogs/olles/ladda-gangleican.htm
Efter några år sitter "automatiken" i ryggmärgen och väcks lätt till liv efter några rutor. Som när man lärde sig cykla. Det går aldrig ur...
Att återspolningsvredet snurrar ......... jag lärde mig the hard way. Var på resa. Tog 35, sen 36, sen 37, sen 38 bilder och anade oråd. Filmen hade fastnat i kassetten och perforeringen gått sönder.

(Blir lite avundsjuk på din förmåga att hålla allt snyggt men inte pråligt. Schysst!)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg