Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4401 / Osäkra konsumenter är bra konsumenter! Därför får man testa själv! :)

Men då jag e litet osäker på om den här optiken funkar på M Leican, så e det bara å testa! Så här kommer en något ovetenskaplig test på ett femtio år gammalt objektiv! Bakgrunden e att jag fotar litet analogt just nu, och det tar tid att fota ut rullen, så jag fyller ut på filmrullen med test av ett objektivt! Men den testen syns inte förrän jag framkallat, så under tiden så har jag gjort en skärpetest via digitalkamera!

.

Jag har jämfört det här "Ryska" 5 cm objektivet med ett Summicron 50 mm! Och om sedan objektivet ställer skärpan rätt på M Leican, det svaret får jag senare efter framkallning!

.

Här e Summicron 50 mm på full öppning!

.

Å här är det "Ryska" objektivet! (Bilderna är delförstorade) Och jag har bländat ned till 2,8! Men jag tycker i alla fall att det här sextiofem år gamla " Ryska" objektivet går att fota med! Man kanske kan kalla det att objektivet har en personlighet! ;)

Så nu återstår bara att se om det "Ryska" objektivet ställer skärpan rätt via den mekaniska avståndsinställningen på M6:an också!  ;)

/Bengan

Ps. Roffe e bättre i magen, men det kom en liten uppstötning ute på tomten nu på morgonen!
Men det verkar som om han behåller den mesta av maten i alla fall! :)

Inlagt 2018-11-18 09:37 | Läst 1207 ggr. | Permalink
Hmmmm......ryssen ser ut att ge en gnutta mer rödton och en aning mer kontrast ----- men det är nog inom testets felmarginaler.

Hur funkar den där Kungsörnenprodukten? Har Roffe fått av den?
Svar från Benganbus 2018-11-18 13:23
Vad gäller Kungsörnenprodukten, det e inget för mig säger Roffe! ;)
/B
Detta är ju en Zeiss Sonnar 2/5cm T som har kommit till Sovjetunionen i färdiga främre och bakre linsgrupper och därstädes blivit satt i lokal fattning och namnring. Tittar man på MTF för Zeiss Sonnar 2/5cm så kan man konstatera att skärpan i bildens centrala delar förbättras avsevärt när man bländar ner från f 2 till f 2,8. Följaktligen; om du hade jämfört full öppning på Sonnaren med full öppning på Summicronen, så hade resultatet blivit rätt nedslående för Sonnaren - den är ju även en bit äldre, en tidigare generation i optikutvecklingen.
Naturligtvis går detta objektiv utmärkt att fota med, men slutfrågan blir i alla fall: Vad skall testet egentligen säga? Att jämföra två objektiv med varandra, men på olika bländaröppningar är ju inte något test.
Svar från Benganbus 2018-11-18 13:26
Ville inte besvära Sonnaren med att använda bländare 2! ;)
Men tycker ändå den e duktig för sin ålder!
Och kul för sin ålder!
/B
syntax 2018-11-18 17:25
Synnerligen hänsynsfullt... :-) Och den är mycket duktig (duktigast) för sin ålder.
Och sedan - det där med att vara kul! Det är ju det som saken går ut på.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg