Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4373 / Analogt är Slow Photography! Och Jena-glas i Ryska objektiv!

Blandar analogt och digitalt just nu! Här är en av de analoga fotoapparaterna! En Leica M6 med en "Sonnar" från Krasnogorsk! Tri-X! Och det analoga drar även ned på fototempot! Och då jag inte jobbar på någon tidning, och behöver leverera bilder direkt, så går det mycket bra med analog! Man får tid över liksom!  ;)

"When you shoot digital, the images are quick and you spend more time looking at the back of your camera than you do seeing".

Optiken här på M6:an är historia! 1946 plockade Ryssarna ned den optiska tillverkningen hos Zeiss i Jena, och satte upp tillverkningen i Krasnogorsk! Och med hjälp av tyska tekniker så lärde dom sig att använda maskinerna, och med hjälp av medtaget tyskt glas så gjorde man bra optik! Som den här!

Sedan när de ryska teknikerna lärt sig maskiner och allt runt omkring objektivtillverkning, samt att göra eget bra glas, så fick de tyska teknikerna åka hem, och så började man tillverka Jupiter-objektiven i Krasnogorsk! (Mycket, mycket kortfattat)

Nog om detta!

Tårtan på onsdag!

/Bengan

Inlagt 2018-10-29 12:58 | Läst 2996 ggr. | Permalink
Hej Bengt.
Jag är inte expert på ryska linser eller på "fremkaldning" av analoga filmer. Men jag läsar vad du skriver, men jag visste ryssarnas historia som tog många saker med "hem" och det följde också tyskar med (frivilligt och motsatt).
Med tanke på ditt engelska citat: Jag har försökt att träna mig själv för att inte använde "chimping", som det kallas på engelska. På X100 kan man stänga av skärmen och titta bara på den elektroniska EVF-sökningen. Och vänta att se resultatet när man kommer hem - och man får syn på saken snabbare än med det analoga :-) :-)
Med många vänliga foto hälsningar från Erik.
PS: Men fotograferingen blir också långsammare på mitt sätt och det gillas.
Svar från Benganbus 2018-10-29 16:03
Det här omhändertagandet av tyska företag efter krigsslutet det va en överenskommelse mellan de fyra segrarmakterna, USA, Sovjet, England och Frankrike. Man kallar det för krigsskadestånd. Vad gäller tyska tekniker, så sa man, "Ni följer med till Sovjet och hjälper till några år, å gör ni det bra så får ni åka hem sedan." Och det va inte så mycket att välja på. Och göra något slags motstånd eller sabotage, det va bara dumt om man ville hem. Och det uppstod snart en kollegial vänskap bland teknikerna.

Jag själv schimpar frisk! :)
Men försöker vänja mig vid att lita mer på kameran! ;)
Nu med den analoga M Leican, så får jag lita på att det blev en bild! :)
Mvh Bengan
syntax 2018-10-29 16:54
I Krasonogosk var en del tyska tekniker "dumma". man saboterade produktionen allvarligt (det gällde den ryska Super Ikontan, Moskva 2). Det fick som följd att två tyskar togs direkt från arbetsplatsen och sköts på gården i allas åsyn. Så kunde man göra i den sortens samhälle.
Saken sände chockvågor långt utanför Sovjetunionen. I Tyskland hade Zeiss Ikon AG sin första bolagsstämma efter kriget (1947). Den hölls i Stuttgartanläggningen i den amerikanska zonen (eftersom företagets aktiestock företrädesvis fanns i väst). Då man fick besked om händelserna i Sovjetunionen, beslöt man på stående fot att flytta företagets huvudkontor från Dresden i öst till Stuttgart i väst.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg