Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4340 / Which is the best Jupiter-3 optic (Den bästa Jupiter-3 optiken alltså)

Har testat några Jupiter-3 objektiv nu på morgonen!  Även lagt till ett CZJ Sonnar 1,5/5 cm i testen! Och försökte se vilka Jupiter-3 som är bra! Och jag skulle kunna visa testbilder i all oändlighet, men jag gör en sammanfattning i stället! Å försöker att inte vara för subjektiv!

Och ett objektiv, en Jupiter från 1967, sticker ut litet faktiskt! (Optiken är tillverkad av Zagorskii Optiko Mechanicheskii Zavod) Efter att ha tittat ett antal gånger på olika bländare på olika objektiv,  så är det här objektivet, aningen, aningen klarare eller kalla det skarpare på full öppning! Intressant! Och orsak! Jag skulle kunna gissa att optiken är väl ihopsatt/centrerad och att det är den modernare antireflexbehandligen som är en delorsak! Jupiter-3 räknades om på 1950-talet för att passa det Ryska optiska glaset! Bra eller dåligt för den här Sonnarkonstruktionen? Jag tror såklart att man försökte hålla Zeiss-standard på den nya uträkningen av Jupiter-3, för att även visa att man kunde göra bra optik i Sovjet också! 

Men visst ger Sonnar och Jupiterobjektivet en annorlunda karaktär på bilderna vid större bländaröppningar! Kalla det för Bokeh! Så vill man komma ifrån det perfekta i den masstillverkade objektivmassan, och i stället få personliga bilder, kanske med ett litet analogstuk, då kan nog Jupiter-3 vara en del i den utvecklingen! Och för en nörd som jag, så kan det även kännas litet av historiens vingslag att kunna fota med en optikkonstruktion från 1930-talet nu år 2018!

Men märk att en Jupiter-3 är mera en porträtt eller reportageoptik! Och för tex spännande kvällsfoton! För optiken har en bildfältskrökning som syns bra om ni fotar tegelväggar dagtid typ! Men som sagt, för porträtt och reportage funkar Jupiter-3 utmärkt! Med litet handpåläggning såklart, för det finns inget AF!

/Bengan

Ps. Jag jämförde faktisk en CZJ-sonnar 1,5/5 cm från 1947, med en Leica Summarit 1,5/50 mm från 1949 för några år sedan via M Leica! CZJ-Sonnaren var aningen skarpare och klarare på full öppning! Men med några stegs avbländning så va det helt jämt såklart! Så jag tror den här Jupitern från 1967 skulle klarat sig bra där också! Aningen före Leica Summarit alltså! :)

Inlagt 2018-09-28 11:09 | Läst 1874 ggr. | Permalink
Jag har bara en Jupiter 3:a så det är den bästa =)
Svar från Benganbus 2018-09-28 14:03
Det är en bra inställning! :)
B)
N Thomas Meldert 2018-09-28 15:59
Jag tror t o m att jag köpte den av dig.
Svar från Benganbus 2018-09-28 16:37
Jag fick tag på en del Jupiter-3 från Sergelfoto.
En av ägarna, Rajje, hade ryska kontakter! :)
B)(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg