Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4309 / Leica-problem i fjällen! :)

Hade en Leica med till fjällen, en Leica för test! Optiken på Leican var en Zeiss Biometar, sökaren var Voigtländer och filmen var Ilford! Allt verkade bra vid första hemmatesten, men då va det utan film i kameran!

.



Väl uppe på en fjälltopp så satte jag film i kameran, å det e som vanligt litet pyssel med en Gäng-Leica vad gäller filminsättning! Se bild ovan! :)

Och ni som fotat med en Leica, men även annat analogt, vet att det e bra om filmen matas fram i kameran! ;) Det ser man ofta på att returspolningsknappen/vredet som roterar vid filmframdragning! Å nu gjorde den inte det! Så det va bara å ta ut filmen å försöka undersöka litet mera! Å på en Leica av den här typen så ser man inte mycket av filmbanan eller kuggarna för filmframatningen! Men misstanken va nog att frikopplingen mellan framdragningen och returspolningen inte fungerade riktigt!

.

Ni ser reglaget här! R till A! Det är med det reglaget som kugghjulen frikopplas för filmåterspolningen! Men det skall inte vara frikopplat vid filmframmatning! Mao, reglaget stod på A men kugghjulen kanske, kanske var frikopplade för returspolning!

Gamla analoga grejer, kameran e från 1939/1940, måste motioneras då och då för att inte bli stela, och att vissa saker som är stilla för länge kan lätt fastna! Så det va bara å ta ut filmen försiktigt, och pröva med att motionera återspolingsreglaget, och sätta i filmen igen, och pröva om kuggarna nu kopplade in vid filmframdragningen! (För det här kunde vara lösning utan att behöva öppna kameran) Nja, returåterspolningsvredet rörde sig fortfarande bara ett halvt varv vid nästa filminsättning/försök till filmframdragning, men sedan stod vredet stilla igen! Så kuggarna va nog inte riktigt med verkade det som! (Så jag hoppades att de va problemet) Så ut med filmen igen, och ge returomkopplaren mer motion! Efter en fyra eller fem nya filminsättningar, och uttag av filmen igen, och mera motion av reglaget så matades filmen plötsligt fram! Suck! :)

Så nu kommer det snart att bli framkallning av filmen!

/Bengan

Inlagt 2018-09-09 20:59 | Läst 1414 ggr. | Permalink
Den har stått för länge. Analoga kameror i Sundbyberg fixar det år dig.
Svar från Benganbus 2018-09-10 08:17
Jag tror det e fixat nu! :)
B)

Ps. Har faktiskt gjort rent och justerat långtidsverket i den här för några år sedan! :)
Minns att detta med att kolla "spolningsknappen", om den roterar vid frammatning, var det enda jag lärde mig på en fotokurs på 1980-talet.
- hawk
Svar från Benganbus 2018-09-10 11:25
Det räcker! För om inte filmen matas in i kameran, så blir det inga bilder! :) Men om filmen matas in, vilka bilder det blir! ;) :)
B)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg