Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4302 / En icke antireflexbehandlad Sonnar 1,5 / 5 cm från 1932 i strålande sol! :)

Alltså, jag tog några bilder med Sonnaren från 1932 när vi fikade på Viksängen i Södertälje i dag!  Inte bästa läget, sol nästan rakt in i optiken! Men ändå! En icke antireflexbehandlad optik från 1932, med en aningen repig frontlins! Tycker resultatet duger! Och hade jag inte sagt vilken optik jag använt, så misstänker jag att ytterst få sett något! ;)

.

.

.

Här sitter optiken via en adpter på min Fuji X-E1. Jpg rakt ur kameran, manuella inställningar!  :)

/Bengan

Inlagt 2018-08-29 17:39 | Läst 1869 ggr. | Permalink
Det ser ut att fungera alldeles ypperligt! (Ändå blir jag ju mest impad av sista bilden, vad nu den tagits med för optik......)Hälsningar/ Björn T
Svar från Benganbus 2018-08-29 18:06
Tack Björn!
Produktbilden är tagen med en iPhone 4S! :)
/B
Khalad 2018-08-29 18:32
Tänk, jag anade nästan det!. Ändå menar jag det jag säger :-) / Björn T
Man ser ju vad det föreställer. Är det inte det som är meningen?
Som jag påtalade i min blogg: "Har det hänt något på hundra år?"

Ja, det har det naturligtvis. Vi behöver inte ladda kamerorna med film längre - gör det hela lite enklare. Kamerorna har blivit snabbare, mer automatik. När det gäller objektiv går utvecklingen inte lika rasande snabbt. Objektiv är ju inte digitala (!) och kan aldrig bli, liksom mikrofoner och högtalare aldrig kan vara digitala. För övrigt är ju sensorerna i våra digitalkameror inte heller digitala. Det är omvandlingen från ljus till data som är digital..!

Sett ur den synpunkten är det inte så konstigt att ett objektiv från 30-talet kan vara bra.

/T
Svar från Benganbus 2018-08-29 22:23
För oss nördar, så är det här Sonnarobjektivet en Graal! ;)
När objektivet kom på 1930-talet, så såldes det dåligt för de flesta fotografer hade dålig erfarenhet av tidigare ljusstarka objektiv! Men Ludwig Bertele hos Zeiss hade trixat med glasbitarna som ingen annan hade lyckats med tidigare, mao har gjorde en ljusstark optik som kunde användas även i solsken! Det va bristen på en fungerande antireflexbehandling som va det stora problemet, med det löste Bertele ganska bra ändå med sin Sonnar-konstruktion! Efter några år, då man sett Sonnarer i verksamhet, så beställde bemedlade Leica-ägare Sonnarer till sina Leicor, då Leica inte hade något motsvarande ljusstarkt! (Leica hade Xenon på 1,5/5 cm, från 1936, men den funkade inte alls så bra i dagsljus pgs. för många fristående linser)

Så därför e det också litet kul att få känna på fotohistoriskt 1930-tal på nå'n sätt! :)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg