Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4297 / Att dana den fotografiska karaktären! :)

Å det kan man göra på olika sätt! Här är ett sätt! Sätt ett äldre Sonnar 1,5/5 cm i Contax-fattning på en Fuji X-E1! Till det här behövs en adapter! Nu e det här som sagt ett äldre Sonnar, där bländarringen ligger där man ofta tar i optiken och bländarringen har inga klicklägen, så bländarringen rubbar man hela tiden! Optiken har heller ingen gänga för filter, typ ett UV-skyddsfilter om man vill ha det som linsskydd typ! Och motljusskyddet trycks på utvändigt på optiken, ingen gänga, och lossnar då väldigt lätt! Och originalet är av mässing, ett original som man inte vill tappa! Glömde, optiken e inte antireflexbehandlad heller! Bra att veta om man tänker fota med optiken!

Å så för att löpa hela linan ut,  kan man ställa in ett fast ISO-värde, typ 100 på kameran, och titta i sökaren för att där ställa in tid och bländare! Sökarbilden mörknar eller ljusnar beroende på vilken tid/bländarkombination man väljer/vrider på! Och man rubbar såklart bländaren hela tiden då man gör det här! Och att ställa in skärpan nedbländat i starkt solljus....   :)

Å efter det här så e det klart att ta en bild! (Efter en sista koll så man inte rubbat bländaren)

Varför hålla på så här då?
Kanske för att komma ifrån det ständiga fotocurlandet! Automatikcurlandet! Och försöka sig på en liten utmaning nå'n gång i livet! Å även få känna på litet av fotohistoriens vingslag! Tänker på Sonnar-optiken!

För det skall inte vara så himla lätt att fota, man blir bortskämd eller med ett modern ord, curlad!
För även fotokaraktären måste danas, som de gamla grekerna sa! ;)

/Bengan

Inlagt 2018-08-25 12:01 | Läst 861 ggr. | Permalink
Om man sen blundar när man letar fotoobjekt blir det ännu lite svårare ;) Trevlig helg\Ronny
Svar från Benganbus   2018-08-25 12:18
Trevlig helg tillbaka! :)
/B
Intressanta tankar. Ska fundera vidare och återkommer.
//GöranR
2018-08-26 19:49   Mats Svensson
Vilka gamla gluggar har du att rekommendera. Har en Konica liggandes här någonstan 40/1,8 kan det va något att skaffa adapter till min FUji? månn tro?
Svar från Benganbus   2018-08-26 20:20
Jag är mycket partisk vid dylika rekommendationer! ;)
Nåja, jag gillar små objektiv, för att inte göra en liten fin kamera för stor! Och så har jag äldre mätsökargluggar som passar bra, och dom e ganska små!
Men pröva 40/1,8, det blir som en liten längre normal! Se'n kanske inte bildkvaliten längst ut i hörnen blir lika bra som på ett Fujioriginalobjektiv! Men använd inte hörnen då! :)
Men e inte adapter för dyr, så skulle i alla fall jag pröva Konicagluggen! :)
/B(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg