Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4699 / Visst e det skillnad på Zeiss Sonnar 1,5/5 cm och Leitz Summilux 1,4/50 mm ASPH!

.

Å den skillnaden e ju ganska lätt att se på bilderna här!
Bakgrund: När Zeiss Sonnaren räknades ut på 1930-talet, då fanns det inga datorer för objektivberäkningshjälp, utan man använde mekanisk räknesnurra, penna och mängder av papper! Det fanns få optiska glassorter och antireflexbehandlingen, som lades på några år senare på den här konstruktionen, den var mycket enkel och icke reptålig!

Nu finns det tex Leica-ASPH-objektiv, med datoriserade konstruktioner/uträkningar/beräkningar, och med ett stort antal optiska glassorters brytningsindex att mata in i datorn och så matar man även in olika flerskiktsantireflexbehandlingar, för att se vad som blir bäst i slutändan!
Så tänk vad papper man spar numera! ;)

Testkamera för de här två jämförande bilderna är en Fuji X-E1, KIWI-adapter, monocrome och jpg rakt ur kameran!

Så vare med det!

Slut för idag!
/Bengan

Inlagt 2018-08-22 22:01 | Läst 1305 ggr. | Permalink
Har du inte lagt in samma bild två ggr;)
Svar från Benganbus 2018-08-23 06:58
Bra och intressant fråga Nils! Du är uppmärksam! Jag har nu kastat tidigare bilder och laddat upp nya! Det är i alla fall två olika nummer på de här bildfilerna och jag tog bara två bilder i går! :)
/B
Jo, det här stämmer fint med mitt intryck av bilderna jag tog med M9:an (finns på Facebook): hade man inte vetat nåt hade man inte ens reflekterat över att det var olika gluggar.

Men när jag tittar riktigt, tror jag fortfarande det är samma bild. SÅ stilla sitter inte Krister under ett objektivbyte!?
Svar från Benganbus 2018-08-23 07:21
Har bytt bilder och startat om från början! :) Det här är två olika bildfiler! Tror man ser det på Kristers jacka på några ställen! Och jag tog bara två bilder!
/B

Ps. Tack Krister för att du satt så stilla! :)
2018-08-23 09:57   Nils-Erik Eriksson
All min beundran till konstruktörerna av Zeiss Sonnar 50mm,1,5/NE
Svar från Benganbus 2018-08-23 12:10
Problemet med den här tidens företag och yrkesmän, det va att man inte funderade på livslängd på produkterna, utan man gjorde dom efter bästa förmåga!
Om någon av de här konstruktörerna hade varit med idag, och haft den inställningen, så hade säkert VD för företaget sagt, "E du dum i huvudet! Göra grejer som funkar i åttio år! Trivs du inte på företaget? "(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg