Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4288 / Nostalgivibbar med X100!

X100 e en liten kul kamera! Fortfarande! Å numera ganska billig! Då och då kör jag "analogt" med den!  Sätter ISO på 400 = Tri-X, Skärpa hård, bländare och tid manuella, låg och högdagrar mjuka, och använder sedan den optiska sökaren som har en liten exponeringsmätare till vänster i bildfältet! Det blir ingen snabbkamera precis, men min analoga M Leica e ungefär lika snabb! Å ser nästan likadan ut och ger nästan liknande negativ! ;)

Å varför hålla på så här när det numera går att fota mycket snabbare och enklare och skarpare?

Det finns annat än fort, snabbt, mycket och superskarpt! Det känns ibland som att fotografera digitalt har blivit som att handla i en snabbmatsbutik! Å i längden blir det ganska enahanda! Därför tycker jag det e skönt att bryta av med litet "analogliknande" fotograferande då och då! För att påminna om att snabbhet och superskärpa nog inte har så mycket med bra bilder att göra! :)

I dag blir det varmt! Redan 23 grader 08.00! Roffe har varit ute på förstarundan, nu skall vi blöta ned honom litet och hålla honom på "mattan"! Mattan e på förstubron och där e skugga, och där kan han ligga ock spana! :)

/Bengan

Inlagt 2018-06-10 09:35 | Läst 1426 ggr. | Permalink
Tack för beskrivningen, Bengt! Det blir alltid mycket bra!
Bildkvalitet (och då menar jag inte teknisk bildkvalitet som de flesta kameror nuförtiden har så det räcker) beror nog mer på fotografen än kameran. Kommer nog alltid att vara så, eller kommer framtida kameror hjälpa oss med bildkomposition? Föredrar nog att välja själv i så fall.

/T
Tack!
Jag tror att det finns en skillnad mellan oss "gamlingar" och den nya generationens fotografer.
När vi började fick man arbeta/gnugga fram bilderna och då tror jag att själva vägen blev extra viktig, dessutom kunde man inte av ekonomiska skäl ta massor av bilder på samma objekt, man tog bilden och då var det extra viktigt att det såg bra ut när man pressade ner avtryckaren.
Jag arbetar nästan på samma sätt fortfarande, det blir bara en eller några få bilder på samma motiv, det skall helst sitta direkt.
Nya unga fotografer har helt andra förutsättningar, en bild eller hundra bilder kostar fortfarande ingenting, då kan de ta många bilder och söka efter en som ser bra ut. Jag tror att de med den nya digitala teknikens möjligheter även fokuserar mer på den exakta avbilden och den perfekta bilden än på den artistiska bilden och känslan.
Det är väl även så att bilder i dag har ganska kort livslängd, det finns ju till och med sociala medier där bilden bara kan ses under en kort tid och då blir det bara snapshots.
Med den otroligt stora mängden bilder som delas så är det nog även viktigt för många att sticka ut och då kan greppen bli yvigare, svärtan svartare och färgerna djupare, allt för att sticka ut och jaga likes.
Det som jag gillar med de nya digitala kamerorna är att bilderna kan bli riktigt bra och färgerna naturliga och så har de blivit lätta och naturliga att arbeta med. Jag köpte en Fujifilm X-H1 när den lanserades, den känns rätt, rattar och knappar sitter rätt, den är kanon för mig som inte vill lämna alla beslut till kameran utan vill bestämma resultatet själv. Jag slipper gå in i menyer eftersom allt som jag vill ställa in kan göras på utsidan med hyfsat stora och tydliga rattar. Bilderna blir så bra som de kan bli, jag blir sällan besviken på raw-filerna, informationen finns där för att arbeta fram bilderna.
Det enda som jag saknar är en riktig analog sökare.
Jag använder däremot aldrig kamerans jpg-konvertering, det är antagligen löjligt, men jag vill göra det arbetet själv, jag vill fortfarande "gnugga" fram bilderna, jag inbillar mig naturligtvis att jag gör det bättre själv.
Om jag måste få snabba resultat, så för jag över bilderna till telefonen och snabbbredigerar i Snapseed innan jag delar.
Ha en bra dag



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg