Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4154 / Kvällspromenad med Roffe! Om plattsättning! Och om Karl Wilhelm von Nägeli

De va en fin kväll i kväll, så vi tog en längre kvällspromenad med Roffe! Å här tunnling liksom!

.

"De va en del plattsättningsarbete i dag", som jag tror det står i en av de Isländska sagorna! (Plattsättarmänningarnas saga, så tror jag också att den sagan heter)
För vi behövde en morgonfikaplats framför garaget, å då va det å gräva, lägga ogräsduk, å på med sand och plattstenar! (För den fikaplatsen som ligger till vänster här, på trädäcket, den har litet skugga på morgonen)

Annar rätt lugnt, vedspisen knäpper, å det e tyst o skönt i stugan!
Tystnad e nog litet av en bristvara idag!
Läser om Karl Wilhelm von Nägeli! Han hade tankar om oändligheten! (Von Nägelis paradox) I varje mängd, om den är tillräckligt stor, tex Universum, hittar vi till slut en likadan sak, en upprepning, tex en planet som är likadan som jorden, och någonstans upprepar sig jordens geografi, någonstans bortom miljarder och åter miljarder nästan likadana upprepningar kommer det till slut även att finnas en likadan som du...

För några år sedan trodde vi att Von Nägeli kan ha haft fel, men det va inte helt säkert! I dag tror vi oss veta att han nog inte har helt fel, universum och det universum som vårt universum finns i, är nog tillräckligt stort för det här!

Ha nu en fortsatt fin lördagskväll!

/Bengan

Inlagt 2018-04-28 21:59 | Läst 2094 ggr. | Permalink
För min del har jag med stöd av termodynamikens lagar räknat ut att universum alltid har funnits.

Alltid är ju oändligt länge och ger plats för både big bang, vårt observerbara universum, tidigare universa och kanske parallella universa. Att det kan finnas fler som jag kan jag köpa men fler som min fru, där har man passerat gränsen.

Och andra universa med en nyservad kamera Pentax S1 med tillverkningsnummer 323782 och med vissa repor här och där - visa mig det och den dubbletten och jag bjuder på en bärs.
Svar från Benganbus 2018-04-29 07:35
Universum e knepigt, både enkla och multi! Einstein trodde att Universum alltid hade funnits! :)
Å vad gäller Pentax-dubletten, jag jobbar på att få en bärs! ;) :)
Å hittar jag inte dubletten, så bjuder jag på en bärs!
Men Obs, det kan ju ta litet tid det här sökandet! Så besked kanske dröjer! :)
B)
elgenper 2018-04-29 09:27
Det kan bli många bärs...;-) Samma obönhörliga oändlighetslogik som kräver att det finns EN dublett leder ju till att det finns oändligt många. Oändligheten är rätt väl tilltagen...

Men det finns betydligt enklare sätt att skaffa sig bärs på!
Svar från Benganbus 2018-04-29 12:47
Hur många stjärnor finns det då totalt i universum? Det kan vara en bra start att börja med!
Det är vanskligt att säga, hävdar astronomerna, för det beror ju också på hur många galaxer det finns, vilket är ett högst osäkert antal. Enligt en av forskarna bakom de senaste observationerna, Pieter van Dokkum vid Yale university, uppskattades antalet tidigare till 100 000 triljoner stjärnor (en etta följd av 23 nollor, 1023) – en siffra som nu alltså ska räknas upp tre gånger. (Forskning& Framsteg)

Att ingenting finns utanför universum eller att vårt universum är det enda universum som finns ses som orimligt. Snarare menar man att utanför universum finns det ett till universum och utanför det finns det ännu ett universum, utan slut. Det har bland annat gett upphov till tanken om multipelt superuniversum utan slut. Det finns dock filosofiska invändningar mot ett sådant. Det leder t.ex. till att det kan finnas ett oändligt antal jordar identiskt lika med vår, att det finns nästintill identiska universum, med nästintill identisk historia som oss, i princip identiska med bara några få små avvikelser. (Wikipedia)


Å så har vi Max Tegmarks modell.
Tegmark beskriver fyra nivåer av sitt multiversum:
Nivå 1: En oändlig samling universa.
Nivå 2: Ett oändligt antal multiversa samlade.
Nivå 3: Ett nytt universum skapas för varje händelse som inträffar. Det finns således till exempel ett oändligt antal universa, där Sovjetunionen vann kalla kriget, där axelmakterna vann andra världskriget, eller rentav där centralmakterna vann första världskriget, och sedan olika universa för alternativa påföljder och påföljdernas påföljder. Ett universum, där dinosaurierna aldrig dog ut, är ett annat exempel.
Nivå 4: För varje sak som kunde ha hänt, så skapas det miljontals nya universum, alla med olika upplägg.

Så visst bör det finnas flera nyservade Pentax S1 med tillverkningsnummer 323782 och med vissa repor här och där, i ett oändligt universum, det säger ju ordet oändligt! Det finns inget slut på antal Pentax, även om dom kanske e svåra att få tag på! :) Jag kan inte förstå något annat!
Men misstänker att det inte blir några öl på det antagandet! ;)

Så jag har några öl i källaren för säkerhets skull! :)
ronny vervaart 2018-04-29 16:10
Nu vart en å känna sig liten....:(
Svar från Benganbus 2018-04-29 17:02
De här stora antalet oändliga Universa har kanske nå'n Gud skapat så vi inte skall förhäva oss, och tro att vi är nå't, utan gilla leget där vi är, å fatta att vi måste vara ädda om planeten som vi fått låna! För den här e den enda "Rymdkapseln" som fungerat och kommer att fungera en längre tid till om vi är rädda om den! :)
/B(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg