Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4147 / Det va en gång sportfoto med Hasselblad 500C och sportsökare! :)

Hittar kvadratiska skannande negativ! Misstanken e att dom e från Hasselbladaren jag hade en gång! Det va ingen gatufotokamera precis, men det blev fina negativ! (Förra bloggens bild från Sveavägen va nog också från bladaren)

/Bengan

Ps. Tårtan på onsdag, sedan går några av oss till Micke Bergs utställning på Södermannagatan, så det e bara att hänga på de som vill!

Inlagt 2018-03-26 08:21 | Läst 2103 ggr. | Permalink
Hur kunde du ta denna bild utan AF, snabbt följande autofukos mm? Gick det verkligen förr?

-J!
Svar från Benganbus 2018-03-26 09:11
Bra fråga Jörgen! :)
/B
N Thomas Meldert 2018-03-26 09:41
Det finns ju några fasta punkter att fokusera på. I förväg. Man måste vara listig. =)
Svar från Benganbus 2018-03-26 10:00
Jag har hittat ett negativ med en selfi på den misstänkta kameran! :)
Det är en 500C med Sonnar 80 mm, och en stor ramsökare uppe på huset! (Skall köra bilden i PS) Och det verkar sitta ett handtag/grepp på optiken...? Och min minnesbild är att jag använde Tri-X, exponerade efter 400 ASA (Framkallade i D-76)
Så med tanke på det här sportfotot som är taget i ett ganska ojämt ljus, och med 80 mm och sportsökare som man inte verkade kunna ställa avståndet med, så va det nog förinställt avstånd! :)

Men jag hittar bara ett negativ på rullen om det här, så jag tycker det va bra gjort ändå!
Jag menar, när man ser det så här efteråt och jämför med vår moderna fototeknik med oändligt ISO, AF, zoom och kunna ta bildserier! Men det visste man inte om då! :)
/B
Ps. Det jag nog kunde ha tänkt på, det va blixt! Men det e försent nu! Å även att använda exponeringsmätare... :(
SallyIV 2018-03-26 10:21
Ja, just.
Ljusmätning efter Lunasix + erfarenhet
Exponering på papper med skuggning (fingrar eller hemmagjorda spatlar)
Framkallning med olika agitering (ibland gned man ju litet lätt)

Allt detta och lukterna därtill är ju ersatt av skärmen på baksidan, åtminstone för oss som kör spegellöst. Vi har ju kvar objektiven.
Tyvärr verkar det som om kunskapen att förutse händelser, fokusera/ljusmäta på en punkt där motivet rör sig är ersatt av ett obönhörligt krav på automatik, jättezoom och >10 bilder sek i serietagning + efterjobb i något program..
Det ger nog mer bra bilder, men fan vet om det är fotografi som ett hantverk.
Glädjen i att ta ett manuellt på mina Fuji och veta att jag styr fokus och exponering helt gör att jag nästan står ut med att inte få Fujinonernas krispighet..

-J!
Svar från Benganbus 2018-03-26 10:27
Å det e det här efterjobben i olika bildprogram som jag e tveksam till numera! Om man nu tycker det e tveksamt! ;) Man e tillbaka till Pictorialismen, utan att veta vad det va för något! Man kan inte bara ta en bild, utan bilden skall sedan efterbehandlas i olika omgångar!
Så bilden och budskapet verkar inte vara så viktigt, utan det viktiga sker i PS och andra bildprogram efteråt. Jag har sett dokumentära bilder på akvarellliknande papper, vad säger eftervärlden om det! Och se'n skall man ofta berätta om hur komplicerad bildbehandling man gjort, för då e man en riktig fotokonstnär! Precis som förr under Pictorialismen! ;) :) ;)
/B
SallyIV 2018-03-26 11:57
...jag tar jpg från mina Fuji, har Bracket med s/v, Std och Velvia, skriver ut till min Canon Pixma 7250 och gör alla vänner glada.
Extremfall (där jag klantat mig) kan jag göra en justering i ljus, då i Windows inbyggda fotovisare.

-J!
Svar från Benganbus 2018-03-26 12:23
Jörgen!! Akta dig för att använda ordet som börjar på J å två bokstäver till! ;) "Rakt ut ur kameran med J.." är också olämpligt och säga! Så gör ingen riktig fotograf! ;)
B)
SallyIV 2018-03-26 13:32
Ja jösses, nu e väl jag rökt!
Men har tid att leva! -J!
Jamen förinställt avstånd det är sportfoto 1.0 Som hästhoppning till exempel. Alla hästar kommer att hoppa på nästan exakt samma ställe. Där hindret står. Ljuset kommer i princip vara det samma. Väldigt mycket samma. Sen kan man så klart smattra av en serie bilder med en modern kamera fast man har förinställning. Det bästa ur två världar liksom. Fin bowling bild. Exakt där den ska tas!
Fin sportbild du tagit med bladaren, Bengan!
En bild som också jag gillar, tagen i exakt rätt ögonblick innan klotet når marken och med alldeles lagom rörelseoskärpa för att få med rörelsen, snyggt!/ Björn T



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg