Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4105 / Det här med Retro-utseende på en kamera! Tex Fuji X100!



Varför gillar vi gamla saker, eller gör nya saker med ett äldre utseende! Å det här gäller inte bara prylar utan även hur man klär sig och uppför sig! Kan väl i vissa fall ha att göra med att en viss design från början va bra och kan göras tidlös! Se'n hakar såklart marknaden på det här och skapar trender på både retrogrejer eller retrolivsstilar!

I det fotografiska fallet tänker jag på X100! Med ett utseende som en gammal 1950-tals mätsökarkamera! Och det va väl så som X100 uppfattades när den kom för en tio år sedan! Men med digitalkamerans möjligheter! Det va många, speciellt tidigare ägare till M Leica som sa, äntligen, men tyckte nog det va synd att det inte stod Leica på kameran!

Se'n tror jag att fotografer som tidigare fotat mycket med SLR-kameror inte tyckte Fuji X100 va så väldigt intressant! Men det va så även på den analoga tiden, Leica va en litet udda kamera, genom att ha en mätsökare, och de flesta fotade med SLR-kameror för SLR-kamerans popularitet berodde mycket på att man såg en fin färgbild i kamerasökaren, man såg det som objektivet såg, och att man mest använde litet längre brännvidder! Och då va en SLR-kamera bäst!

Men nu är det nya tider, digitala tider, och Fuji X100-modellerna säljer bra vad jag förstår! Trots sin fasta optik, och kanske litet begränsade användningsområde! Men ett äldre utseende verkar också locka fotografer! Visst e det intressant! Eller är det så att en viss typ av fotografer gillar Fujis X100 kameror? Litet som man gillade M Leica förr! För M Leica va också litet begränsad, fungerade bäst med normal och vidvinkeoptik!

Nog för nu!

Och idag fotofika på Gustafsvik i Gnesta Kl. 13.00!
/Bengan

Inlagt 2018-03-18 09:31 | Läst 1392 ggr. | Permalink
Kan det inte vara så att man känner sig trygg med saker som man känner igen idag går allt så himla fort och man hinner inte riktigt med. Gillar ovan nämnda fabrikat tack vare att det finns fysiska rattar i arbetsgränssnittet. Besitter definitivt inte samma erfarenhet som du men är 51 år idag och har hållit på sedan jag var 13 år, från och till skall medges.

Min första SLR var en Nikon FE2 och min första DSLR en Nikon D90 och där efter följt av en massa digitala Nikon som jag inbillade mig att dessa skulle kunna göra mig och mitt fotograferande bättre, men icke sa Nicke. Äger nu 2 st av ovan nämnda märke och det har blivit kul igen för att jag känner igen mig och inte en massa dryga flerknappsfunktioner.

Köpte en Xpro-1 2012 som jag skulle ha som en slit och släng kamera samt att jag tyckte den såg frän ut. (bara att erkänna) den har mest legat i träda tills jag kom hem efter semestern i fjol och hade ont i ryggen efter ett enda släpande av fullformats DSLR utrustning genom hela Lissabon i 35 gradig värme samt
att jag en kroppshydda som då nästan kvalade in under eget postnr men det är under förbättring :)

Lissabon är som bekant inte känt för att vara platt som en fotbollsplan. Nu skulle jag göra mig bekant med Xpro-1 jag tragglade intensivt i 3 dgr samt uppdaterade programvaran som fuji ständigt utvecklar och där infann sig kärlek.

Har aldrig använt en mätsökarkamera i mitt tidigare liv och är man otrygg ifråga om komponering är det bara att slå om till elektrisk sökare förvisso kompenserar fuji detta med att ruta in bilden men då blir det så mycket att hålla reda på och jag börjar känna mig otrygg men jag tränar på att lära mig parallax avvikelserna som blir men när jag vill att ett skott skall sitta är det elektronisk sökare som gäller.

Tittar man på vad jag använde för brännvidder i Lissabon så hade jag gått och väl klarat mig med min Xpro-1 och några fasta gluggar. Jag börjar nog sakta lära mig att more is less. Förvisso kommer nog inte mitt GAS att försvinna helt men åtminstone bli mer hanterbart.

GAS = gear acquisition syndrome :)

Min fina Nikon har blivit liggande mer och mer och en Xt-2 (mycket fysiska rattar) har införskaffats men än så länge kommer jag inte att göra mig av med min Nikon dels för att det är ren kapitalförstöring att sälja den efter 2 år samt att jag känner mig trygg med att ha den hemma så jag vet att jag kan vända tebax när som helst.

X100 är ju inte samma kamera men mycket gemensamt med Xpro-1 samt att X100 har fast glugg vilket gör dig mer kreativ samt att du får gå några meter fram och tillbaka och göra det bästa av situationen (Mycket lärorikt).

Tror lite att vi som upplevt både analog och digitalsidan känner oss bekväma med det vi känner igen och att de yngre förmågorna är väldigt kunskapstörstande därav suget efter X100. Jag säger inte att det är så, utan endast min ödmjuka uppfattning av det hela.

Som märks har jag jättesvårt att vara kortfattad
Visst, jag kan förstå de som gillar kameror med alla rattar på utsidan och "no microchips, no batteries and no goddamn pixels" som grabbarna i annaloga fotoklubben i Midsommer uttryckte sig på ett ungefär.

Men jag tillhör de som inte alls gillar "gamla saker" bara för att de är gamla. Allt är relativt men jag kan inte för mitt liv förstå hur en del av dagens unga ser något positivt med mycket av det jag växte upp med på 50- och 60-talen. Stringhyllor och tapetskydd i teak kantat av bruna plastband. Hemskt!
Svar från Benganbus 2018-03-18 12:44
Jag hittade en Stringhylla i garaget i somras! Som jag sparat! Gräslig!
Men visst gillar jag vissa gamla saker, mej själv tex! ;)
Och så utseendet på X100! Och även funktionen såklart! :)
/B
Tack för intressanta synpunkter och tyckanden!
Långa som korta!
Känner igen mig själv i det långa! :)
Mvh Bengan



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg