Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4051 / Äldre objektiv har en annan karaktär, eller lurar vi oss själva medvetet! :)

Här e originalet med optik från 1933 på Fuji X-E1! Å jag undrar om man kan behålla den ev karaktären på ett objektiv då man tar in bilden i ett bildbehandlingsprogam! Redan där börjar ju en förvandling av bilden! Å andra sidan kan man ju förstärka vissa egenskaper hos objektivet, så åskådaren ser den sk. karaktären bättre! ;)

Och man kan även ge moderna objektiv en karaktär av ett äldre objektiv!

.

Här e bilden  efter PS! Å här e inga stora grejer gjorda! Bara minskat bilden i storlek, autonivåer och oskarp mask! (Jag skulle såklart ha kunnat jobba mera med bilden så den blev ännu bättre)

Så nå't nytt objektiv kanske inte behövs om man e ärlig, i alla fall inte till 95% av de bilder amatören tar! Utan det kanske räcker med ett objektiv från 1933, icke antireflexbehandlat! Men det e klart, de e kul med litet nytt då och då! ;)

Ligger jag illa till nu? ;)

/Bengan

PS.  Ok, jag vet att det e litet bökigare att fota med det här 1933-objektivet! Om nu det e finessen!

Inlagt 2018-02-10 10:09 | Läst 1270 ggr. | Permalink
Nejdå, du ligger bra till. I alla fall hos den här analognörden. Jag gillar karaktären i originalbilden men gillar också den lätt redigerade. Jag tycker man ser tydligt att det är ett äldre objektiv p g a avsaknad av den så vanliga digitala kantskärpan. Här tror jag att objektivet hjälper kameran lite.
Svar från Benganbus 2018-02-10 12:13
Tack för stöd Thomas!
Fortsätter med äldre objektiv till och från!
Bara för att det går! :)
Och jag tycker det går bra också, och e kul!
/B
Mjoho, originalbilden är ju mjuk/oskarp, vattning i färg och kontrast och kantskärpan ser nästan ut att variera. moderna fotografers mardröm, troligen har du jobbat utan snabbt AF - att det bara går att plåta då!
Bíld 2 lurade mig, inte ett Fujinon, bra jobbat.

För min del är nog ärligheten i 1933:an att föredra, jag tror dagen och ljuset i rummet var så gråtristblaskig som fotot ger.. dessutom ljuset - det nästan svävar en dimma i bilden.


-J!
Det orörda originalet är mycket bättre.
Bägge bilderna har sina fördelar, orginalet har bättre bakgrundsoskärpa, det behandlade fotot har lite bättre detaljer på bordsskivan, duken, DN, klockan men växten har blivit en aning för mörk jämfört med orginalet fler detaljer på blomkrukan i det fotot, förövrigt så påminner orginalet mig om hur jag upplevde omgivningen innan min starroperation / Leif M
Inte alls! Tvärtom har du en klar poäng. Det är lätt att det blir mer utrustningsfokus än bildfokus. Du fick bilden mer krispig med några få handgrepp!
Hälsningar, Bjarne



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg