Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4046 / Fram med lagrade konserver å tändsticker till de snart förbjudna vedspisarna! :)

Innan dom murade igen...

Nästan 22.000 hushåll i södra Stockholm drabbades på tisdagsmorgonen av strömavbrott. Strax före nio var fortfarande 12 000 hushåll strömlösa. – Det är ett fel i vår station i Västertorp som påverkar ett antal utgående ledningar från den stationen. Vi har personal på plats som felsöker, säger Jonatan Björckman, pressansvarig på Ellevio.
(Svt)

Ok, misstänker att det här e nog en del av framtiden! Men Ok, bara det finns ström till bilar, telefoner, å kassapparater, å att gatlyset och mobiltelefonmasterna fungerar så e det ingen större katastrof!
För dom borde väl gå på annan och säkrare ström?  ;) :)

Å hoppas nu ingen har varit å busat i Västertorpsstationen, man läser ju om så mycket utlandsbus numera, hoppas det inte kommer hit!

/Bengan

Ps. Företaget Norrtåg som kör tåg i Norrland har problem! "– Kylan har skadat fordonen en hel del. Några fordon har fryst fast, andra har gått sönder. Vi gör allt vi kan för att få till det men resenärerna kan förvänta sig förseningar, säger Maria Sederberg, på Norrtågs pressjour".

Tror det e minusgrader i Norrland ibland, det kan ju vara ett problem såklart!

Inlagt 2018-02-06 09:20 | Läst 1374 ggr. | Permalink
Det där med ström till stockholmare är nog inte mycke att lita på. Har en stor spis att laddat med vedträn om för säkerhets skull.
Svar från Benganbus 2018-02-06 09:56
Stockholmare tror att elström e en naturlag som aldrig kan ta slut! ;)
Utanför Stockholm vet man bättre!
/B
Exakt..det finns i förrådet ett nödkit bestående av t-rödkök med tillbehör för den viktiga
kaffekokningen.
Mv/Gunte..
Svar från Benganbus 2018-02-06 10:17
Viktig å rätt prio! Du klarar ett strömavbrott hur lätt som helst! :)
B)
Det är tur att man har en braskamin och en rejäl hög med vedträn... och ett gammalt Trangiakök!

Hos oss utanför Hölö så är elkablarna nedgrävda sedan några år tillbaka men det kan ju bli fel någon annanstans.

//Anders
Svar från Benganbus 2018-02-06 10:50
I Gnesta har det varit problem, inget stömavbrott de senaste åren! Så vedspisen bara står, och veden blir bara torrare och torrare! Men ölen i källaren kan man ändå tulla på! :)
/B
Tur man har grejjor så man kan koka egen el...;)
Svar från Benganbus 2018-02-06 12:15
Det e viktigt att ha grejer ifall! :)
/B
Man fick åka taxi till jobbet på SL:s bekostnad, det var inte så dumt :)
Svar från Benganbus 2018-02-06 16:52
De va så i Gnesta en gång, SL informerade att resenärerna kunde ta taxi! Men taxibilen, Gåsinge Taxi, den va i Hållsta just då! :)
/B
Kortare strömavbrott är nog ok tycker jag, däremot kan man ju fundera över vad som händer i en krigssituation eller vid ett större terrorangrepp? Kanske borde man göra som i Indien? Det är lite olika i olika städer men i Pune där jag varit några gånger finns inte ström i distriktet för att klara alla behov, därför stängs strömmen alltid av ett par timmar på eftermiddagen. Affärslivet pågår som vanligt ändå, alla affärer, även dom små, har små dieselaggregat dom kör igång när den "vanliga" strömmen uteblir. Men det är klart, dom timmarna är dom värsta ur avgas-och miljösynpunkt, trafiken fortsätter ju också som vanligt..../ Björn T
Svar från Benganbus 2018-02-06 16:50
Nu när vi skall samla ved, eller ha ett spritkök hemma å litet konserver, ifall, så tycker jag man skall fundera litet på det här kontantlösa samhället också och en del annat som man avskaffar!
För går proppen, eller rättare sagt, om några terrorister får för sig att "stänga ned" några transformatorstationer, då dröjer det länge innan stömmen kommer!
Å så finns det en hel del annat i informationsväg som inte kommer att fungera!
I städer, speciellt större städer blir det kris!
På landet, med vedkamin och en jordkällare så kan det gå bra!
/B
Som sagt: kortare elavbrott klarar vi nog av. Man kan fortfarande ringa på Telias fasta nät, ett tag i alla fall (nätet har egen elförsörjning), men de flesta verkar ju gå över till enbart mobil eller IP-telefon.

Jag har svårt att tro att vi vid ett ev. krig skulle klara oss särskilt länge. Det handlar inte bara om att koka kaffe. Fi behöver inte ens sätta en bomb i Forsmark eller kraftvärmeverket här i Uppland, det räcker om elnätet slås ut - verkar inte vara svårt alls.

Vad händer då? Ja, vi kan inte laga mat, vattenförsörjningen kommer att stanna av (behövs pumpar), värmen i våra bostäder sjunker (om det är -10 grader ute kan ni ju själva tänka efter vad som händer), vi kan inte handla mat i affären (kassorna funkar inte). Så om vi inte fryser ihjäl kommer vi att svälta eller törsta ihjäl. Utan vatten klarar man sig mindre än en vecka.

Och all info på nätet som vi vana vid får vi vara utan. Återstår att lyssna på P4 (som har egen nödelförsörjning) på en batteriradio. Har ni batterier på lager för det?

Som Bengt säger: man får flytta ut på landet med vedkamin och handpump och konserver och torrskaffning, klarar man sig ett tag till.

Ska man ge upp då om fi anfaller. Nej, jag vill bara påpeka hur sårbart vårt moderna samhälle är och nu kan vi ju inte gå tillbaka liksom.

/T
Svar från Benganbus 2018-02-06 18:54
Om man e smart, så när man spräcker ett kärnkraftverk, så skall vinden ligga mot en större stad! Å även om det inte e så farligt. så kan alternativa fakta ställa till det så alla i en stad sticker via tåg,bilar och allt som går! Vilket kaos!
Tycker det här verkar som ett bra manus till en framtidsfilm! :)

Men tror en domedagsbomb ändå e ganska avskräckande! ;) :)
B)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg