Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3990 / Så va de det här med Jesus igen! Och Kalle Anka! Och ha nu en God Jul!

Fotomässan


Många firar den Jesus som man bestämde på Kyrkomötet i Nicaea år 325!  För det fanns andra berättelser om Jesus, och man ville ha litet ordning på hur folk skulle tro och då bestämde man att ha ett möte om det här! Jesustron, va ganska spretig innan! Man passade även på att varna för olämpliga Jesusskrifter och olämpliga förkunnare av Jesustron!

Ett dokument som man varnade speciellt för var Thomasevangeliet! Och bestämde att dom som hade ett sådant skulle förstöra det! Så exakt vad som stod i Thomasevangeliet visste man inte före 1945, för då fick arkeologer tag i några avskrifter som några munkar i ett kloster i Sinai gömt i en kruka i stället för att förstöra det!

Nu e Thomasevangeliet inte någon berättelse om Jesus liv och leverne utan uppgår till 114 Jesusord,  kallade logia (grekiska"logion",= yttrande) Vad som kunde vara extra kontroversiellt är att Jesus i Thomasevangeliet bla. påstår "att himmelriket är här och nu, men människorna ser det inte"!
Och han sa också, "Om himmelriket är däruppe, då har ju fåglarna kommit dit före er!"

Bland de dokument man fann 1945 finns även evangelium av Maria och Petrus!
I några andra dokument påstås också att Jesus hade både kvinnliga och manliga lärjungar, och att Jesus pussade lärjungen Maria på munnen!
Så jag misstänker att dom nog va ett par! :)

Men som sagt, en del tror på de berättelser som fastställdes i Nicaea, andra e nyfikna på Thomasevangeliet, och kanske även på Marias evangelium och andra tror på Kalle Anka på Julaftonen! ;)
Alla har såklart sin tro! :)

God Jul på er!
/Bengan

Inlagt 2017-12-23 19:11 | Läst 1234 ggr. | Permalink
Woody Allen sa nå´n gång: "jag tror bara på sex och döden" (!) Låter ju lite destruktivt. Man kanske kunde omformulera det till att tro på: "kärleken och livet" - kanske.

Jag tror vare sig på tomten eller Jesus, d.v.s. Jesus har förmodligen funnits, det tror jag. På det har vi sedan en gigantisk religiös överbyggnad som andra människor byggt. Det är ju något liknande med Muhammed - finns många likheter.

Kanske dumt att dra upp sån´t här dagen före juldagen när människor vill ha julfrid. Fast jul firas väl av de flesta (i Sverige) av andra orsaker än Jesu födelse?

/T
Min teori är att Jesus, likt Buddha, var en människa som försökte få andra att vända sig mot just tron på högre auktoriteter och istället själva ta ansvar för sin egen utveckling som människor. Buddha avskaffade ju inte heller de rådande gudarna (då hade han förmodligen stoppats) men han gjorde dem irrelevanta. Tror att Jesus var inne på samma linje, men sedan valde prästerskapet de bitar man själva hade nytta av och skapade Kristendomen till något som är ganska tvärs emot det jag tror Jesus menade. I stället för att göra sig av med auktoritära Gudar och deras förkunnare blev han själv högsta auktoritet i en egen religion?! Jag tror inte han skulle gillat det något vidare.
Ps. Jag respekterar att andra ser helt annorlunda på detta.
/Affe
relion e som fotboll,det finns olika lag (samfund/ relioner) å sedan finns huliganerna där i mellan.
fast tanken å själen är fri som fågeln. vi lever i ett paradis å ingen vet om det,varför skulle det va bättre någon annan stans? när vi inte kan hålla sams här? fridful hälg till er :)
elgenper 2017-12-24 07:26
Mycket bra sagt! God Jul till alla, oavsett vad man tror/inte tror!
Det som ditt inlägg handlar om kallas för Nya Testamentets kánon. Det är en vetenskap för sig inom teologins värld. Att det snabbt kom alternativa skrifter (pseudepigrafer och apokryfer) till Nya Testamentet är naturligt. Till slut var emellertid läget så illa att man var tvungen att unisont förklara vad som utgör de heliga skrifterna, dvs de 27 som nu finns i Nya Testamentet. Det kyrkomötet i Nicaea gjorde var inget annat än att de stadfäste de auktoritativa Skrifter som hade lästs och varit i omlopp i församlingarna under ca 300 år och som betraktades som Guds Ord (till skillnad från de uppenbart falska skrifter som cirkulerade). Det finns oerhört mycket mer att säga om detta och hela denna process. Jag ger bara här ett fragment.
Anton 2017-12-31 08:48
Tack!
Det är störtlöjligt att påstå att man "år 300 bestämde vilken Jesus man ville ha". Att Jesus var en historisk person är det ingen seriös forskare som ifrågasätter, däremot finns skilda åsikter om hans gudomlighet. Det finns långt mycket fler samstämmiga texter som berättar om Jesus än om t.ex. Julius Cesar, men det är ingen som ifrågasätter om han har funnits.

Jag får intrycket att syftet med detta blogginlägg var att basunera ut att du inte tror på Gud och det framgår tydligt,dessutom lyckas du bevisa din okunnighet vad gäller Jesu historicitet - grattis! Vad det har med foto att det göra är dessvärre något oklart.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg