Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3950 / Svartvita bilder och nya digitala Leica CL!

Black Shoes, Hornstull 2014

Att fota svartvitt gör ofta att man kan konkretisera budskapet i en bild! Kurt Dejmo skrev en artikel om att fotografera svartvitt i Fotografiskt årsbok 1961, och hans funderingar och åsikter om att fotografera svartvitt håller mycket bra än!
Läs mera, så slipper ni upptäcka redan upptäckta saker! :)

.Vad gäller den nya digitala Leica CL, så e den inte riktigt i min smak! Kan bero på att jag sett och haft för många Leicor under åren! ;) Även Leica CL! Man vänjer sig vid ett visst utseende, Leicautseendet!

Den analoga Leica CL va väl ingen höjdare, men praktiskt vid fjällvandringar, skidåkning men även vid stadsvandringar mm! Och den hade det som e det typiska och mycket bra med M Leican och även med CL, en mycket bra sökare! Se'n hade CL en kort mätsökarbas, som försvårade användandet av ljusstarka objektiv, men man kunde i alla fall använda de flesta M-objektiven!
Och efter  några år så brukade exponeringsmätarnålen klistra fast inne i exponeringsmätaren! Men det gick att åtgärda! :)För ett antal år sedan så bloggade jag om att Leica skulle ha gjort nå't så här på sin redan då kompakta Leica X1! Ni ser sökaren va! (PS-arbetet e gjort av Bernt Carlzon)  Men se'n kom Fuji och tog över det här sökarkonceptet! Man har tagit över Leicasökaren, så kan man nog lätt säga!

Det här var allroundkameran för gatufotografer förr! ;)   Det var en mycket bra sökare och så en 35-mm optik! Det är ungefär som en Fuji X100 numera! En mycket bra sökare och bildvinkeln på X100-optiken som är densamma som på en 35:a förr!

.Och vad gäller liknande och kompakta kameror som den nya Leica CL (med utbytbar optik) så finns ju redan Fuji X-E1, X-E2 och X-E3! Och till ett bra pris! Jag kör förresten äldre Zeiss, Canon och Leicaoptik på min X-E1!

Å vad finns då kvar på den nya digitala Leica CL?
Kanske bara en röd plupp,  skulle kanske nå'n fräck typ påstå!

Men det kanske räcker!
Kamerainhandlandet är oförutsägbart speciellt när det är röda pluppar inblandade! :)

/Bengan

Inlagt 2017-11-22 08:35 | Läst 1431 ggr. | Permalink
Leica skulle börja sälja röda pluppar för en tusing,e nog bättre affär för dom...
Svar från Benganbus 2017-11-22 09:02
Skoja inte om dom här röda plupparna, för jag vet var du bor! :)
/B
Tomas Holmqvist 2017-11-22 09:08
Det gör de!
TomasKronberg 2017-11-22 09:39
Å andra sidan är Leica M-P dyrare än Leica M, men har ingen "röd plupp"! I övrigt samma kamera. Hur kommer det sig?
/T
Svar från Benganbus 2017-11-22 09:49
En bra och knepig fråga! Det kanske har gått inflation i röda pluppar, och den som kan Leica, känner igen en Leica ändå, och ser direkt, "Aha, en MP å den e dyr!"
En gissning bara! ;)
/B
Men priset! Om inte Leica har typ MIL-specat elektroniken är väl t ex en Fuji inte mindre långtidssäker?

-J!
Svar från Benganbus 2017-11-22 09:53
Jag vet inte vad man motiverar priset med! Tysk arbetskraft ger bättre kvalitet!? ;)
Bara en gissning!
/B
Ps. Om nu kameran e tillverkad i Tyskland!
2017-11-22 10:50   Hans Wahlgren
Jag läste en recension av nya Leica CL och den var ju inte bättre än någon annan. Snarare kunde den inte hävda sig jfrt med Fuji X-E3. Att köpa en Leica CL kommer inte att vara baserat på rationella beslut utan på något annat. Magnus Fröderberg gjorde parallell. Han menade att jämföra Leica med Fuji var som att jämföra Audi med Skoda. Samma innehåll men annan "känsla". Den försåtliga "känslan", som alltid plockas fram när det inte finns några andra argument. Se'n var det det där med 25.500:- eller 9.500:-. Men jag har en mycket god känsla både för min Fuji X-E3 och Min Skoda Rapid. Och känslan i plånboken behöver vi ju inte tala om.....
Svar från Benganbus 2017-11-22 11:46
Det här med känsla e viktigt i marknadsföring. :) Man bygger upp något som är speciellt för en viss sak. Och Leica är duktiga på det här. När jag startade med Leica så va det en brukskamera, och man hade just kommit på banan med sina Summicron-gluggar. Mycket tack vara att Zeiss fått släppa ifrån sig några patent. Men många fotografer använde fortfarande Nikon och Canonobjektiv på sina Leicor.
Sedan hände det något, och nu är vi här med en annan sorts Leica. Å den e säkert mycket bra.
Men jag har hittat en kamera som e minst lika kul och intressant som M Leica va för mig på 1960-talet och framåt, och det är Fuji X100, och även X-E1! Kan väl oss emellan tycka att det va Leica som skulle ha gjort X100! För X100 känns som en liten modern digital M Leica! Med en modern M-sökare! :)
/B(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg