Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3944 / Jag vidhåller att man blir bättre allmänbildad genom att läsa papperstidningar! :)




För hur ser det ut på de sk. nyhetstidningarna i den digitala världen? Jo, det är mycket reklam, för reklam finansierar det hela, och reklamen måste då synas såklart, så vad gör man då!

Inte så svårt för en marknadsförare att fatta! Först har man som nyhetsgrund, typ bilar, brudar och snabba stålar, och så krig och katastrofer, och sedan som garnering runt bilden, reklamen! Å så när man sedan sitter och läser på en skärm, så blinkar det ofta hela tiden i kanterna på läsytan av olika sorters reklam, som alla vill ha full uppmärksamhet! Hur koncentrerad på en skala blir då läsningen på en skärm!

I en papperstidning finns det också reklam såklart, men den reklamen ligger stilla, och man kan koncentrera sig på det som man läser! Tom lägga för reklamen! :) Läsa böcker e nog det bästa!På papper alltså! ;)

.



Så den här nyheten hade ni nog aldrig upptäckt i en digital sk. nyhetstidning! 
Och det här va intressant! (Skall nog vänta några år innan jag öppnar mina Carnegie porter)

Men som sagt, lycka till med allmänbildningen i den sköna nya världen! ;)

/Bengan

Ps. Försökte gå in på www.porterfestival.se men får ett meddelande! "Ägaren av www.porterfestival.se har konfigurerat sin webbplats felaktigt" 
Man bör alltid låta någon utomstående kolla hemsidan! Kanske flera! :)

Inlagt 2017-11-17 07:03 | Läst 2774 ggr. | Permalink
Mycket av det som står i tidningen når aldrig ut på webben! I och med att jag jobbar extra på en dagstidning som reporter, redigerare och fotograf uppmanar jag också folk att läsa tidningar.
/Mikael
Chasid 2017-11-17 08:30
...Och precis som du skriver Bengt blir man allmänbildad av att läsa tidningar och det gör att man även lär sig att tänka utanför boxen!
syntax 2017-11-17 09:50
Även dagstidningarna är knökfulla av reklam. Selektionen av nyheter är stenhård även där, och objektiviteten högst tveksam. Mest allmänbildad blir man nog av att läsa böcker.
Chasid 2017-11-17 10:22
Hur bra eller dålig objektiviteten är beror mycket på om den som skriver gör en ordentlig källkoll och om redaktören gör sitt jobb. Medias roll är att granska och ställa frågor och redaktörens roll är att granska, göra justeringar och godkänna det som skrivs så att det blir rätt och riktigt.
/Mikael
syntax 2017-11-17 14:30
Det journalistiska uppdraget är att gå in och undersöka så noggrant som möjligt, för att därefter rapportera så sannfärdigt och mångsidigt som möjligt. Det är medias roll i en fri demokratisk rättsstat.
Så fort man bara andas ordet "agendajournalistik", så har man frångått det journalistiska uppdraget - man sysslar då i praktiken med propaganda.
Man behöver dock inte låta trycka tidningen, utan den går ju att läsa digitalt också med samma innehåll som pappersversionen, även om det har sin charm att få den på papper.
Svar från Benganbus 2017-11-17 09:50
Jag har DN så också, och man kan ju läsa den i olika format också, men det funkar inte för mig. (jag började läsa och jobba via skärm innan internet, så det kanske tar litet tid att komma in i det här nya! ;)
Eller så kanske vi e litet olika! :)
/B

Ps. Har en massa pappersböcker också.... :( Och gamla Porter! :)
Men det är jäkligt enkelt att ha en digital prenumeration, med samma innehåll som papperstidningen!...man har tidningen med hela tiden i laptopen - åker man bort får jag den i alla fall. Inget extra att hålla reda på eller en otymplig papperstidning som skrynklar. Dessutom kan jag anpassa storlek på text och ljusstyrka på skärmen efter behov.
Det som behövs är förstås uppkoppling, men det finns ju överallt nu för tiden...
Svar från Benganbus 2017-11-17 10:35
När vi åker till fjällen så tar vi DN/prenumerationen med dit! :) Fast då kommer tidningen på em!
Men vi får konstigt nog får vi ingen otymplig tidning som skrynklar, vi får bara en trevlig tidning som prasslar litet hemtrevligt när man sitter och läser den till kaffet! Så det finns nog olika tidningar! ;)
Men visst har vi laptoppen och iPhonen med oss!
/B
Enligt min åsikt: Man får en betydligt bättre översikt över text skriven på papper; papperstidningar, akter/journaler (exempelvis inom sjukvården) etc etc. Det är lättare att bortse från reklam man inte vill läsa, man kan breda ut flera papper/sidor bredvid varandra och gå emellan och sen tror jag på det taktila handhavandet jämsides att man tittar och läser.
Sen om man blir mer allmänbildad - ja, kanske. Informationsupplevelsen blir i alla fall annorlunda.

Jag läser DN när jag är hemma. Papperstidningen alltså. I stort sett aldrig på skärm, även när jag reser. Möjligen enstaka artiklar. Ibland är det också skönt att ta semester från all information vi blir översköljda av annars.
//GöranR
Nej Bengan, allmänbildning handlar väl om vad man läser, inte hur man läser.
Själv läser jag DN på plattan måndag till torsdag och papperstidningen fredag, lördag, och söndag.
Och jag lovar det är samma innehåll på plattan som i papperstidningen, även porterfestivaler finns med:)
/Krister
2fl porter en fredag morgon! Jo jag tackar ;) trevlig helg :)
Svar från Benganbus 2017-11-17 16:38
Dom skall sparas! Har jag klarat att spara dom från 1980-talet, så skall jag nu greja några år till!
Trevlig helg tillbaka!
/B
Man blir inte bättre allmänbildad av att läsa papperstidningar. Inte av att bläddra på webben heller. Man blir allmänbildad av att läsa, oavsett hur.
Eftersom jag bara läser tidningar på nätet numera finns det en absolut fördel som digital prenmumerant; artiklarna är sökbara, ofta lång tid tillbaka. Vilket gör att man kan gå tillbaka, kolla om man minns rätt och kanske jämföra ett flöde över tid.
Jag prenumererade på SvD under flera år men är nu prenumerant på DN. ALLA tryckta artiklar finns med och det är ett nöje att bläddra varje morgon i läsplattan.
Men visst - på helgerna har jag trycktidningen, mest för att kunna ligga kvar i sängen och bläddra i annonser i lugn och ro.
Hörs/per-erik
Ha nu en riktigt fin helg alla läsare av bloggen! I morgon skall jag försöka allmänbilda mig litet, på teater! Det verkar handla om idrott, Nattorientering tror jag den heter! :)
/B
appen SVT funkar bra och för den allmänna aktuella utbildningen botaniserar jag i Wikipedia.
God Jul står det i DN annonserna. Sen kan läsa bruksanvisningar för kameran.
Men vill man bli riktigt grym ska man läsa alla blaskor, från höger till vänster. Läser man dessutom många böcker i veckan är man oslagbar.

GOD JUL
elgenper 2017-11-17 14:54
Som Falstaff, Fakir en gång uttryckte det:

Flitigt läsa gör dig klok,
därför läs varenda bok!
Svar från Benganbus 2017-11-17 16:34
Det finns ju olika tankar om det där också! Att läsa mycket menar jag! Vissa grupper vill nog att man bara läser en bok, det räcker! Den enda Boken! ;)
De andra böckerna e ju bara irrläror!
/B
Jag läser mina papperstidningar och -tidskrifter digitalt och får exakt samma innehåll som i de som faktiskt är tryckta på papper, men med mindre miljöpåverkan ;)
ztenlund 2017-11-17 20:33
Om vi ska vara ärliga så beror det nog på hur många tidningar du läser utslaget på alla elektronikprylar... ;)
Anders F. Eriksson 2017-11-17 20:38
Förvisso, men jag kan väl få tro det i alla fall? :D
Måns H 2017-11-18 00:34
Visst får du tro det men jag skulle faktiskt vilja ha lite fakta i målet. Har letat en hel del men inte hittat.

Å ena sidan granskog som mals ner till pappersmassa i kvarnar som bara i Braviken utanför Norrköping drar lika mycket ström som Malmö stad (reservation för gamla siffror). Sen ska tidningar tryckas med tryckfärg, distribueras, tittas i och sen återanvändas 5-7 gånger för att sen brännas och bli fjärrvärme.

Å andra sidan datorer och nallar som ska bytas med täta mellanrum och ju innehåller en hel del "laddade" råvaror och drar ström, jag försökte räkna på det ock kom fram till 1/4 kärnkraftverk redan för 15 år sen. Sen har serverhallarna blivit allt större och masterna med tillhörande elektronik fler.

Betr reklam så gillar jag reklam i rimlig omfattning på papper, den tjocka bilaga från XXL som kommer varje vecka verkar bara orimlig. Men tål inte blinkande reklam på skärmen. Fick tips här på fs att använda Adblock, en stor lättnad.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg