Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3932 / "kvinnorna skall tiga i församlingen"




Den senaste tidens uppmärksamhet på kvinnors utsatthet i samhället är inte något som uppstått bara så där, utan den som är lite insatt i religion ser såklart sambandet! I de tre Abrahamsreligionerna har kvinnan alltid varit ett bihang! Det här tycker jag man talar väldigt litet om i dag!

Så en liten påminnelse från Paulus i Första Korinthierbrevet:
"En man behöver ju inte ha något på huvudet eftersom han är en avbild och avglans av Gud. Men kvinnan är en avglans av mannen, ty mannen kommer inte från kvinnan utan kvinnan från mannen, och mannen skapades inte för kvinnan utan kvinnan för mannen"

Det om detta!

För övrigt så fortsätter jag att fotografera med min omoderna digitalkamera, även om det sprider aningen litet oro bland moderna fototekniker! ;) Men tänk så här, det här är inget hot mot den moderna konsumtionstekniken, för det e ytterst få, kanske knappt någon, som använder så här gamla digitalkameror idag! ;) :)

Ha nu en bra dag!
/Bengan

Inlagt 2017-11-09 07:26 | Läst 1672 ggr. | Permalink
Hej,
Bra att du tar upp det här. Det oroar mig starkt. Vårt land har kommit en bit från detta, men har långt kvar. Det framgår tydligt nu.
Hoppas Roffe kan få en klapp
Bob
Håller helt med dig att det är för lite fokus på religionernas (dom abrahamitiska) roll här. Idag syns det tydligast i islam. Det finns en hel del annat inom dessa, bl.a. lydnadskravet och uppdelning i ont och gott, som leder till elände, i slutändan enl min uppfattning till stor risk för fanatism och ibland terror, eftersom det formella lydnadskravet ofta är starkare än det personliga ansvaret Björn T
PS Intressant är att dom icke-monoteistiska religionerna inte synes ha dom här följderna. Tycker också om din bild, passar mig.....
Bra påpekat. Dessutom finns Luther med i detta, konserverandet av kvinnors plats i tillvaron - se intressant artikel/krönika av Gunilla Thorgren dagens DN, som svar på Antje Jackeléns artikel om Luther i tidigare DN.
https://www.dn.se/kultur-noje/gunilla-thorgren-luther-fick-sexism-att-framsta-som-gudomligt-pabud/

//GöranR
Paulus är för härlig, dessutom vill jag försvara honom lite. Tvärtom vad många i vår extremsekulära tid tror så bröt både Jesus och Paulus sönder en del patriarkala men osunda traditioner och gjorde kvinnan friare jämfört med hur det var i det rådande religiösa systemet. Men det är förstås obekant för nästan alla i vår tid, man bara reflexmässigt tycker illa om Paulus för att det är så det förväntas av en. 😉

Jättefin bild annars!
MikaelSB 2017-11-09 14:41
Det är väl å andra sidan en klen tröst i försvar av en teologi som så tydlig placerar kvinnan i underläge mot mannen. Vad är det för reform, om man vill kalla det så, de två kristna karaktärerna skulle ha bidragit med?
Personligen tror jag på Tomten, han är lika snäll mot alla om de själva varit snälla!
Men tror någon på någon annan Tomte måste hen givetvis bekämpas!
Ha det gott Bengan!
/Affe



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg