Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3912 / Tror Inta Ruka hade klarat sig dåligt på Fotosidan! ;)

"Synd att bilden togs när flickan blundade!"

Fick en fundering på det här efter att ha tittat igenom boken "People I know" av Inta Ruka! Flera av Inta Rukas bilder skulle säkert ha kritiseras för en del sk. tekniska missar! För "bildytan" är en viktig sak för många fotografer! ;)

.



Å så e det lättare att komma överens om bra teknik! :)

.

 Och med ständig bättre bildbehandlingsprogram, och kurser till de programmen, och de ständigt skarpare objektiven, så det e väl inte så konstig vad de flesta lägger fokus på!  

Att kunna ta eller fånga bilder som berör människors känslor och fantasi, till det behövs annat än bildbehandlingsprogram och den skarpaste optiken!

Och långsiktighet är nog en bra startplattform,
om nu någon skulle planera för en fotoresa! ;)

/Bengan

Inlagt 2017-10-24 09:01 | Läst 2651 ggr. | Permalink
Allt e sig ligt över tid ;)
Att flickan blundar gör bilden än mer intressant. Får i alla fall mig att fundera kring bilden. Skulle gärna bläddra i den boken utan att fundera på kamera och optik.
Sten
Håller med Stefan O, skulle till och med vilja påstå att ju bättre tekniskt utgångsmaterial man har ju större möjligheter att göra bilden som man faktiskt vill ha den. Detta gäller oavsett om jag fotar analogt eller digitalt anser jag. Jag anser dessutom att hennes bilder liksom Sune Jonssons vanligtvis håller en hög teknisk kvalitet, de plåtar/plåtade ju bägge med mellanformat. Det kokar väl mer ned till "om man har något att säga och vet hur man skall få det sagt" med sina bilder än att prylarna i sig skapar några bilder. Tittar vi på de "gamla mästarna" som vi ofta har som måttstock så använde de allra flesta av dem så bra prylar som möjligt för sin tid och det de skulle använda dem till. Det fanns nog ganska få som använde sämre prylar för att de ville ha ett tekniskt sämre resultat med hänvisning till att det tekniska "stod i vägen" för det de ville säga med sina bilder. Det har i alla fall aldrig hänt mig, oavsett om jag varit ute med Leican, någon digitalkamera eller plåtat med större format att jag efteråt tänkt att: "Om jag ändå hade plåtat med en kinesisk engångskamera i stället, vad mycket bättre det blivit." ;)
bassa 2017-10-24 17:05
Kloka ord Affe. Det samma gäller en bra bas en bra violin. Har man möjlighet till ett bra "verktyg", så väljer man inte en kinesisk skolfiol, för att nå någon form av äkthet. Men jag förstår ändå vad Bengan menar. Det finns några här på fotosidan som praktiskt taget har en hel fotoaffär hemma och tycks fylla på och fylla på i tron att de ska bli bättre.
Bengt H.
Inta Rukas bok är en kär bläddervän i soffan. Men något motsatsförhållande mellan bra utrustning och bildens berättande, nja. Inta Ruka plåtar med en Rolleiflex tvåögd, slowphoto. Hon använder samma utrustning som Pappan hade. Skillnaden är att pappan fotograferade det som förväntades i hans tid. Det var tekniskt bra, men hade nästan aldrig någon berättelse. Ungefär som dagens mainstreambilder. Inta R har ju berättandet längst fram. Och så utnyttjar hon den teknik hon har. ( Men det där är väl redan sagt i tråden)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg