Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3904 / Lediga timmen! :)

Hur skall man hinna blogga varje dag! Det brukar gå bra, för jag har ofta lugnt en timme på morgonen! Jag går upp vid 06.00 c:a för att fika med min fru innan hon går till jobbet, se'n får jag en timme för läsning och blogg innan Roffe vaknar! Och regnar det ute, så kan jag få litet längre tid! Vardagslogistik! ;)

I dag va det läsning i några äldre inbundna FOTO från 1950-talet! Intressant att jämföra forntid med nutid! Er'e några stora skillnader då och nu då? Nix!
Bildtänket e detsamma, man talar om skärpa, färger och kompositionsregler! Regler e viktiga! Och de svartvita bilderna va mer korniga förr, men korn går ju att lägga på idag också om man så vill!

.



Man kanske skall lägga på litet digitala korn här på bilden...

Å i dag Tårtan!

/Bengan

Inlagt 2017-10-18 08:44 | Läst 2043 ggr. | Permalink
Klokt att ha tidskrifter inbundna; har du låtit göra det själv?
- hawk
Svar från Benganbus 2017-10-20 09:41
Hej Håkan och ursäkta sent svar!
jag har fått två inbundna årgångar av kompisen Ronny, som har hittat dom på en loppis i Södertälje!
/B
Man mår nog bättre även som pensionär när man har lite på kalendern med lite av varje och särskilt fotoverksamheten såklart!
Jag lägger numera alltid på korn! Vill ha det så filmiskt som möjligt utan att lämna det digitala. Och angående dina funderingar kring en ny X100 så tror jag att bildkvalitetsmässigt så står den sig bra men autofokusen kanske kan bli mer tillförlitlig. Lyckat till med kornet och eventuella inköp!
Mvh
Fredrik
Här har du lite läsning till lediga timmen i morgon: https://petapixel.com/2017/10/17/im-back-new-digital-back-old-35mm-cameras/
Svar från Benganbus 2017-10-20 09:43
Det här va spännande läsning! :)
Tack för det Mikael!
/B
Det finns faktiskt ett trick att öka skärpan genom att lägga på lite korn på svartvita bilder.
Ett trick från gurun Jeff Schewe.
I LR sätt mängden/amount till cirka 9, kornet till cirka 7, och roughness till cirka 72 Detta ger en visuellt ökad upplevelse av skärpa. Fungerar också på färgbilder.
I övrigt har jag svårt att förstå varför man vill ha korn eller brus. Om det inte är av nostalgiska skäl.

Ibland vill jag att en bild skall se ut som den var tagen för 50-år sedan. Då får man lägga på färgskiftningar, korn och lite oskärpa för det skall se ut som en gammal skannad bild.
Fast varför skall man göra det normalt sett.
Även om jag nu snabbt närmar mig 65 så har jag svårt att se att det var bättre förr. Tvärtom ger ny teknik mig möjligheter att ta bättre bilder och bilder jag inte kunde tagit för 20-år sedan.
Vad gäller kamera skall du nog titta på nya X-E3. Den är ganska lik din gamla iPhone och har samtidigt väldigt snygga jpg. Antar att Acros skull bli din favorit.
Svar från Benganbus 2017-10-20 09:51
Å jag håller med dig i stort, även om jag börjar närma mig 78! :) Jag tycker de svartvita bilderna via tex X100 blir mycket bättre än de negativ jag tog med min analoga M Leica! Och gillar inte att lägga på korn i det digitala, har sett tillräckligt med korn under mina dagar!
Jag har en X-É1, som jag e nöjd med! Men en X100F lockar såklart!
Vi får se! Jag har tiden på min sida! ;)
/B
Din porträttbild ser ungefär ut som en mellanformats analog med 100 ASA film. Kan inte bli mera filmlik än så!
Flash Gordon 2017-10-18 18:28
Tycker det är en otroligt fin bild. Kanske lite för mycket blänk i vissa högdagrar. Går att fixa i post men det kanske inte går i Bengts gamla dator
Svar från Benganbus 2017-10-20 10:03
Nils och Mats, tack för det fina betyget!
/B
Mycket snyggt porträtt! Fejkat korn behövs inte alls. Däremot skulle du nog gilla filmsimuleringen Acros som den senaste generationens Fuji-kameror har. Den ger bilderna mer liv än den vanliga svartvitinställningen utan att tappa täckning i skuggor och högdagrar.
Svar från Benganbus 2017-10-20 10:01
Tack för det Håkan!
Jag gillar Acros! Synd bara att jag inte har den i min X100! Suck..
De e väl exaktare autofokus och Across som vore nästa grej...
Vi får se!
/B
Åh, du hinner få egentid _innan_ hunden vaknar - vilken lyx :) Här är det precis tvärt om, och är man inte snabb nog ur säng så får man en blöt slick på handen och i värsta fall kommer också en tass med lite småvassa klor.

Jag tror att största skillnaden mellan fotografi på 50-talet och nu är tillgängligheten. Både att sätta sig i en position att se bilder och göra dem är oftast mindre tids- och kostnadskrävande nu jämfört med förr.

Ha en fin kväll!
/L



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg