Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3867 / Vikingar i Gnesta!

De e klart man undrar när man ser sådana här högar på ett gärde! Så jag va tvungen att kolla läget! Och det resulterade i en mycket intressant "föreläsning" på Friluftsuniversitetet!

Bakgrund: Under september pågår en arkeologisk undersökning nära Vackerby gård i Gnesta. Gnesta kommun ska bygga bostäder på platsen och då måste man kolla i marken innan. Det här är ett bostrategiskt område nära flera insjöar och den viktiga farleden mellan Trosa/Östersjön och in till Mälaren! Och flera Vikingatida boplatser kan ha legat i Gnesta under yngre järnålder!
Man valde såklart Gnesta även förr för det fina läget! :)

.

Att hitta stolphålen efter ett långhus dryga tusen år senare, de e bra gjort!

.

Här va ett intressant område! Det var mycket mörk jord på en större yta.

.



Å det fanns mängder att spruckna kokstenar i den här mörka jorden!

.

Och allt man hittar skall dokumenteras och märkas upp exakt med modern teknik!

.

Här är Anton som va min guide och lärare under den här besökstimmen! Tack för det Anton! Nu har min allmänbildning om det här med utgrävningar ökat stort!

/Bengan

Inlagt 2017-09-14 17:01 | Läst 3229 ggr. | Permalink
De e nog bara förklädda vildsvin ;-)
Hej Bengt.
Super reportage. Ämnet är av stort intresse för mig. Här i Roskilde kan man hitta spår från bland annat vikinge tiden. Varje gång det finns konstruktion, kommer byggnaderna att försenas eftersom museets människor måste slutföra utgrävningarna först.
Hälsningar från Erik.
Svar från Benganbus 2017-09-14 23:24
Tack för det Erik!
Kan tänka mig att byggföretagen fasar varje gång det e bygge! "Vad hittar man nu då?" Fina skepp har man också hittat! :)
/B
Erik Madsen 2017-09-14 23:56
För närvarande bygger de ett parkeringshus. Här framkom en hel del skelettdelar upp, inklusive en nästan intakt skelett av ett lamm / kid. Den bästa delen är, så vitt jag vet, en blyamulett med runer på LATIN ! Man trodde att runor tillhörde vikingetiden, men man brukade använda runor långt in på medeltiden (säger Roskilde Museum).
// Erik//
PS: Vikingeskipen hittades i fjorden, där de sänktes för att förhindra att fienden kom in i Roskilde. Men du vet den historien i förväg ?
Svar från Benganbus 2017-09-15 07:59
Jorå, jag har läst på litet om Roskilde och båtar! Mycket intressant!
http://www.vikingeskibsmuseet.dk/en/other-languages/svenska/
/B

Ps. Skilde, betyder det källa eller vattendrag?
Erik Madsen 2017-09-15 15:16
Om PS:
Du är på rätt väg - "kilde" är densamma som källa på svenska.
Uppkomsten av stadens namn Roskilde har flera förklaringar. Båda har något att göra med en källa på platsen. Enligt "Lejrekrøniken" från omkring 1160 fanns det kung Ro, som grundade staden ner vid fjorden vid Ros kilde. En annan legend säger att kung Roar red på hans "ros" (häst) och låt den dricka ur en källa. När vatten var människans bästa gåva bestämde han sig för att bygga en stad här - Roars kilde (Roskilde).
Med venlig hilsen fra Erik i Roskilde/DK.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg