Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3866 / Jag är en konspiration på spåren!

Moria

Efter några år i "fotobranschen" börjar jag starkt misstänka en jättekonspiration! Stora bildföretag har sannolikt under en längre tid konspirerat ihop, för att få oss att tänka på, och tala om nåt annat än bilder! För att förstå vad jag menar, så skall jag ta ett exempel!

Ta tex en målare, som vill utvecklas som målare, typ Picasso, inte höll den målaren på hela dagarna och läste och talade om penslar, besökte penselmässor, eller färgmässor för att hitta ännu skarpare penslar eller ännu bättre färger! Ni hajar vart jag vill komma va!

Så det här ständiga om nyare penslar, skarpare penslar, å nyare färger, det tar ju tid och fokus från att bli nästa Picasso! Å er'e bara jag som anar den här jättekonspirationen!

Men man väljer såklart även här!
Så Ok,  vill man bli bra på penslar, så visst bör man läsa om penslar då, gå på penselmässor, lära sig massor om penslar alltså! ;)

/Bengan

Ps. Tror jag hittat en Edward Hopper-inställning på min Fuji X100!
Edward Hopper-färg alltså!

Inlagt 2017-09-14 08:22 | Läst 1983 ggr. | Permalink
Där satt den. Man blir inte en bättre konstnär för att man har bättre penslar. Det sitter någon annanstans, t ex i den där bollen med två ögon =)
En annan kul liknelse är att fråga en författare vad hen använt för skrivmaskin eftersom det blev en bra bok.....
Det som går snett är väl sällan att man förbättrar sånt som upplösning, dynamik m m, utan all automatik och alla fjantfunktioner man lägger in i kamerorna. Ju mindre sånt, desto mer måste man lära sig att tänka själv hur man vill ha bilden. Och det är först då man kan ta "egna" bilder, inte bara avbilda sin lunch....

Misstänker att mycket av den förmenta känslan och uttrycket i analogfoto mest beror på att man slipper sånt i de kamerorna. Men försök damma av och använda någon av de sista filmkompakterna med "auto allt": tror inte att den där känslan infinner sig då trots att det är film i....

Med detta sagt: en superb bild med ljus, spännande linjer och känsla i, Bengt!
Förstår inte riktigt men jag kommer att tänka på det där med självmål.......:-) Läsvärt och trevligt och sant! / Björn T
Mycket bra! Jag har ju rätt bra penslar, men bilderna blir inte bättre för det. Kanske rent tekniskt, men jag bryr mig faktiskt mindre och mindre om det. Har man kommit till en viss nivå så räcker det när det gäller filmkvalitet.

Intressant det här som Finn Calander nämner: han kollar inte på skärmen efter att ha tagit en bild. Leitz har ju introducerat en digital M-kamera utan skärm - låter som en heltokig ide, men den verkar sälja rätt bra. Lite märkligt, jag skulle aldrig köpa den, man behöver ju inte ha skärmen igång.

Som du säger Bengan: "Back to the roots". Fotoindustrin måste få oss att inse att vi behöver fota 24 bilder/sekund och att vi ska fotografera i nästan totalt mörker, vi behöver 100Mpix sensorer och filmmöjligheter med 4K o.s.v. Då är det skönt att Leica finns, synd bara att den ska vara så dyr. Det borde ju finnas andra kameratillverkare som (inte) har fattat det här.
/T
Jag tror det e bra att tänka på det här då och då! I alla fall om man tycker bilderna e viktiga! För vi e omslutna av reklam hela tiden, överallt, speciellt om teknik och olika tekniska hjälpmedel,och då kan man lätt tappa tron på sig själv och sitt eget kunnande!

Å så e det viktigt att göra motstånd! ;)
De e bara döda fiskar som flyter med strömmen! ;)
/B
Du som bor i Gnesta behöver inte resa på mässa. GnestaPenseln AB gör bra penslar som tål att användas i åratal. Rätt använda ger de bra resultat.
Svar från Benganbus 2017-09-15 08:32
Tack för påminnelse Måns! Minnet börjar bli litet grumligt! ;)

Det här svarar nog litet på frågan i dag om de alternativa fakta som vi omges av!
Men ett bra kunnande, så kan man lätt genomskåda dagens faktaförvanskning!
Men, nu verkar allmänbildning och historiskt kunnande inte vara prio ett!
Då kan allt bli sanning! Gruppsanningar!
/B

Ps. Som sagt, tack för faktapåminnelse!
Måns H 2017-09-16 23:07
Bra länk. Mycket bra!

(Det enda jag undrar över är att det står att fotofirman har 10% avans. Jag gissar att 25-30% behövs om det ska gå hjälpligt runt. Eller också missförstår jag nåt.)

Personligen är jag inte med på Facebook. Zuckerbergs kunder är dom som han säljer information till, i första hand annonsörer. Det han säljer är medlemmarna.
stefohl 2017-09-17 09:45
Kamerabranschen är så hårt pressad, så 10% påslag är nog inte alls ovanligt. Det ska täcka löner, lokaler, försäkringar, lager med mera.
Du är klok du! Fast de där teknikfinesserna är ändå rätt användbara för många typer av fotografering och inte minst för yrkesfotografer av olika typ. och det är väl det som styr marknaden att producera en viss typ av redskap?
TomasKronberg 2017-09-17 00:07
Visst! Du har en poäng där. Jag känner inga proffsfotografer som kör med helt manuella inställningar, lika lite som jag känner till någon taxichaufför som har en manuell växellåda!

Själv har jag en kamera som saknar autofokus men som annars är rätt så automatisk, man kan t.ex. ställa in tid och bländare och låta kameran välja ISO-tal - det kan inte min 5D!

/T



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg