Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3832 / Billiga objektiv till M Leica!

Det finns en del billiga objektiv till M Leica numera, nytillverkade alltså! Härliga tider! Men någon tycker kanske att de inte e nå'n riktig leicaskärpa på optiken! Eller så blir det litet mer konstnärligt bara!

Å så har det kommit en nytillverkad Jena Biotar  1,5/75 (Tack för länk Lasse!)

Fast jag har redan en så'n brännvidd! Sonnar 1,5/5 cm blir en 75:a på Fuji X-E1! Å skärpan e bra på min 1938-Sonnar! Se bild nedan!

Men det verkar i alla fall finnas ett intresse för "äldre" objektiv på digitalkamerorna! Man kanske har tröttnat på den där"kliniska skärpan"? I alla fall så har nog några bildkonstnärer gjort det! Kul tycker jag!

.

Å använder man de här äldre objektiven i ett normalt ljus, för tex porträtt typ, så funkar det  mycket bra! Tillräckligt bra, tycker i alla fall jag! (Förstora gärna)

/Bengan

Inlagt 2017-08-15 23:23 | Läst 1185 ggr. | Permalink
Jättefint porträtt, allrahelst som där finns antydan till ett leende i det annars bestämda ansiktsuttrycket! Definitivt tillräckligt bra.
Sen om det här med klinisk skärpa kontra dom gamla godingarna.....Undrar om nån skulle göra dom kommentarerna ("Lite för skarpt i min smak..." eller "Precis lagom oskärpa för att inte tekniken ska ta över känslan i bilden") om tittarna inte visste vad bilderna var tagna med? Jag tänker att de flesta av oss, jag också, alldeles spontant bara ser sånt som stämmer med dom egna uppfattningarna.
Hälsningar/ Björn T
Skärpa: Vi som var med då kommer kanske ihåg Sture Lagerwall som sa att fotograferna fick sätta säckväv framför linsen för att hans rynkor inte skulle skrämma slag på fansen.

Han var faktiskt ganska skrynklig men en riktigt go personlighet tyckte jag som var caddy och kånkade på hans klubbor ibland.
Tack för peppande kommentarer i objektivåtervinningen! :)
Mvh Bengan



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg