Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3791 / Med stor respekt, Ludwig Bertele.



Dagens digitalkameror har gett oss möjligheter att upptäcka äldre fotografiska objektiv. Kalla de här objektiven analoga, men det är objektiv som såklart utmärkt går att använda även på digitalkameror. Och det har adaptertillverkarna förstått. I de flesta fall så använder man en mindre bildyta än den från början tänkta, då de flesta amatördigitalkameror har en mindre sensor än 24 x 36 mm.

Sedan finns det historia i all gammal teknik, även i objektivhistorien. Och innan det fanns någon fungerande antireflexbehandling, så va det svårt att göra användbar ljusstark optik! Men sedan kom Ludvig Bertele hos Zeiss med Sonnarkonstruktionerna på 1930-talet.
Så det e både spännande och intressant att sätta en icke antireflexbehandlad Sonnar 1:2/5 cm från 1937 på Fuji X-E1 år 2017!

.



Första bilden (bländare 2.8) och rakt ur kameran! Jpeg! Inga inställningar i kameran, typ mer skärpa eller liknande! Å visst tecknar Sonnaren mjukt, fattas bara annat, för det finns ju ingen antireflexbehandling, då blir det såklart en hel del interna reflexer! (Förstora gärna)

.



Den här bilden e litet slarvigt fixad i PS! Aningen ändrade nivåer, litet för hårt kanske, och så på med litet oskarp mask! Den som e skicklig i PS kan säkert göra mycket mer av den här bilden!
Men ändå!

Och som sagt, stor respekt Ludwig Bertele!
Sonnar lever!

/Bengan

Inlagt 2017-06-21 08:27 | Läst 1851 ggr. | Permalink
Hej,
Ja där ser man, varför köper man nya gluggar? Helkorkat när de gamla är så bra.
Å andra sidan kanske marknaden kräver att man köper nytt.
Roffe kan väl få en midsommarklapp från södern
Bob
Låt bli att "fixa" såna här bilder, Bengan! Dom där gluggarna ska få behålla sin karaktär.

Hälsningar från Tårtan förresten; var där för 2 tim sen och tittade på sommarutställningen med "de fyras gäng" ( https://www.fotosidan.se/blogs/silverkorn/sommarutstallning-2.htm ). Klart värd ett besök!
Min lite modernare Sonnar är en klar favoritglugg.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg