Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3771 / Vi tar väl bilen, sa spanaren!

Å jag har försökte dra på det här, att kolla i instruktionsboken alltså! Men nyss tog jag mod till mig och började bläddra! Å de första hundra sidorna i boken e bara varningar! De e farligt att bara sätta sig i bilen verkar det som!

Å den här bilen slår av motorn då och då vid rödljus! De sa inte försäljaren! (Den e så himla tyst på tomgång så jag måste kolla på varvräknaren om motorn går) Men nu va mätaren på 0, då plötsligt startar motorn! Kan det ha att göra med att jag rörde växelspaken!? Men hittar inget i instruktionsboken om det!

Å så allt annat autotjosan!
Radarbroms fram, back-Tv! Farthållare, mobiluppkoppling via blåtand, auto AC-paket (förr vevade man ner sidorutan när det va för varmt i bilen) å så kan man ha bilnyckeln liggande i fickan när man startar bilen! Å så sex högtalare för P1 och en avtagbar dragkrok! Dragkroken e nog det viktigaste!
Men ibland kan jag nog tycka, som han Shakespeare sa, "Mycket väsen för ingenting!"
Men nu e det så här, å mycket er'e!

Men jag kan i alla fall starta motorn/bilen, å växla och bromsa!
Å lyset står på auto, å P1 i inställt! Allt väl liksom! :)

.Vi skall ut en runda nu, han spanaren och jag! "Vi tar väl bilen" sa spanaren!
Å här e han faktiskt backvarnare!:)

/Bengan

Inlagt 2017-06-01 15:36 | Läst 1611 ggr. | Permalink
Om du har manuell låda så fimpar den väl motorn om du lägger spaken i neutral och släpper upp kopplingen. Sedan startar den igen när du trycker ned kopplingen. Det brukar gå att slå av med en knapp om man vill. Risken finns dock att det bara gäller tills nästa gång bilen startas (med nyckel e dyl).

Backkamera på en Fabia? Hmm... Det är rätt bra på ett stort åbäke med obefintlig bakåtsikt (dock speglar modell elefantöron) jag lånar ibland, men på en småbil känns det som lite överkurs.

Vad gäller AC så gör det faktiskt inte bara nytta när det är varmt, utan även när det är fuktigt. Den brukar användas för att avfukta luften också, nämligen. Något som märktes när AC:n började lägga av i Volvon jag hade, för det blev påtagligt svårt på hösten att få bort imman utan att anordna bastufestival (läs: maximal värme och fläkt) i bilen.
Svar från Benganbus 2017-06-01 17:46
Stämmer bra det där du säger med autostart! Kollade nyss! Å det finns en knapp att slå av med också!
De e ingen riktig backkamera, den visar en bakdel på en bil uppifrån sett som närmar sig saker,
å då piper det! :)
/B
Kul med ny bil.............eller inte;)
Jag hämtar ut min om en dryg vecka efter ett halvårs väntan. Försökte beställa den med så få `onödiga´ finesser som möjligt men det var svårt. Vem behöver en elektriskt infällbar dragkrok??

Beträffande din start-stoppfunktion så kanske det finns en mer omfattande manual som PDF på nätet att ladda ner. En funktion som förövrigt är avhängig mängder av villkor som måste vara uppfyllda för att fungera som den skall ;)

En bra ide´ kan vara att bli medlem på ett VW-Skoda-forum och under tekniska spörsmål få information om sådant man undrar över. Speciellt innan man lämnar in bilen för specifika problem, förhoppningsvis inget du behöver tänka på än på länge.

/Stephan
Svar från Benganbus 2017-06-01 17:51
De va inte meningen att det skulle vara så här mycket lullull i bilen,
men det va en demobil, en Skoda Fabia Combi 2016 som Skoda haft ett år, å då får man ta det man får! :)
/B

Ps. Men handsfree kan inte få tag på blåtanden på vare sig Nokian eller Samsungen!
Nokian från 2003 har faktiskt blåtand! :)
Måste kanske ha en modernare, typ iPhone eller liknande!
Anders F. Eriksson 2017-06-02 20:08
Vi beställde vår nya bil i mars, och den blev färdigbyggd för snart tre veckor sedan. Det ska tydligen ta ytterligare ett par tre veckor innan den kommer hit - tar tid att frakta en bil från Spanien uppenbarligen ...
"Radarbroms fram, back-Tv! Farthållare, mobiluppkoppling via blåtand, auto AC-paket (förr vevade man ner sidorutan när det va för varmt i bilen) å så kan man ha bilnyckeln liggande i fickan när man startar bilen! "

Ja, så är det med moderna bilar, snart kan dom köra själva, fast så länge det finns människor som tycker om att köra bil (och de verkar vara rätt så många), så kommer det nog gå att ratta själv.

Det finns tycker jag en otrolig anakronism med vissa nya bilar: de har allt det här som står uppräknat först, allt är automatiskt och digitalt: MEN SÅ HAR DE EN MANUELL VÄXELLÅDA!! Varför? I USA har man haft automatväxlade bilar som standard i över 50 år. Själv tycker jag automatväxel är viktigare och mycket bekvämare (man kan koncentrera sig på körningen i stället för att hålla reda på 5-6 växlar och varvräknaren) än allt det där andra. Fickparkera kan jag göra själv, behöver inte gå ut och styra med mobilen. Veva ner rutan kan jag också göra själv. Jag vill själv avgöra när jag ska bromsa eller inte, o.s.v.

/T
ztenlund 2017-06-01 20:47
Andelen automatväxlade bilar har ökat ganska brant även i Sverige de senaste 10-15 åren. Numera är det lite över hälften av de som levereras nya som har det, men då ska man ju komma ihåg att bland större bilar är det en klart högre andel än så. Till detta kommer att elbilar och olika hybridlösningar har automatlåda per definition eller nödvändighet. Dubbelkopplingslådorna har även gjort att den vanliga manuella lådan har åkt ut ur många sportbilar och liknande också.
Svar från Benganbus 2017-06-02 07:31
Det här med att veva ned rutan! :) Har en god vän som jobbade som skidlärare, och åkte ofta bil när det va kallt! (det här va för några år sedan) och han fick tag på en bättre begagnad bil med en knapp att trycka på så åkte sidorutan ned och upp! Men han gillade inte den där nya tekniken, " den här går säkert sönder när det e tjugo grader kallt och man haft rutan nere för att spotta ut tuggummit!" Och det va precis det som hände den vintern! :) :) :)
Du har tagit första steget mot den självkörande bilen! Hoppa över varningstexterna, de är endast till för amerikanska advokater. Bara kör och njut!
Och snart köper du en kamera som också låter dig njuta, bara peka och klicka! ;)

Ha det gott! /Thomas

PS. Tänk på högerregeln, den behöver supportrar!
Svar från Benganbus 2017-06-02 07:47
Jag orkade inte titta mer i instruktionsboken, utan nu kör jag bara! De viktiga funkar ju, P1 på radion.
Klurade faktiskt ut hur farthållaren funkade i går! Även om det blev litet vinglig körning! :)
Kommer i håg förra bilen, då ville vi ha farthållare, men bilen saknade det!
Då sa försäljaren, "du som kört bil så många år borde väl kunna hålla farten utan farthållare!"
Bra försäljare! :)
Å jag hade synpunkter på att den tidigare bilen va vit! Då sa försäljaren, "du vänjer dig, å de e vit färg som gäller numera, och så syns inte dammet på en vit bil!"
Samma bra försäljare! :)
/B

Ps. Vad gäller högerregeln! Jag stoppar ofta upp trafiken här i Gnesta då jag släpper fram bilar som kommer från höger! Å den som kommer från höger vinkar, ler och tackar! De väl den som står bakom mig som undrar va f-n håller han på med! ;)
Det är härligt med ny teknik, efter att ha levt ett liv utan att öppna en bruksanvisning (man är väl ingenjör) så inser jag att elektroniken tar över mer och mer och hjälpmedlen blir fler och fler.
Backkamera, det är riktigt bra, nästan ett måste när man börjar bli stel i nacken, man kan på enkelt sätt försäkra sig att man inte kör på någonting eller någon.
Lycka till med den nya bilen och det känns tryggt att du även får analog hjälp.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg