Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3686 / Biometar igen! Eller illvilliga rykten! Obs, endast för nördar!Utgångspunkten är, att varor och liknande produkter som tillverkade förr i Öststaterna inte va lika bra som de i Väst! Och det här ingick i det Kalla kriget! Nu när det gått ett antal år så är det inte så enkelt, utan svaret blir ofta litet mer nyanserat!

Alltså, efter andra Världskriget och den Östtyska statsbildningen, så blev det två Carl Zeiss, en del va kvar i Öst och en del var i Väst! Det riktiga Zeiss låg nu i väst, så sa man!

Men objektivtillverkningen kom inte igång så bra i Väst, å det e nog inte så konstigt, man hade byggt upp en avsevärd objektivkunskap i Jena under åren, Jena som nu låg i Öst, och att starta upp en ny objektivtillverkning, även om en del av den mycket kunniga personalen kommit över till Väst, det va ändå inte så enkelt!

Och det är där Biometar kommer in! Västyska Zeiss hade snart sin nya Contax på banan, men ingen passande vidvinkel ännu! Då Jena sannolikt visste om Contax IIa tidigt, så gjorde man en vidvinkel, Biometar 2,8/35 mm! Men Zeiss i Väst hade en ny Biogon Pg, och utan att veta, utan bara tro, så tror jag att man talade sig inte speciellt varm för inköp av den östtyska Biometaren när man i Väst snart hade en ny Biogon ute på den Västtyska marknaden! ;)

Å varför den här långa inledningen? Jo, jag har fotat ett tag med Biometaren, både tidigare på Contax IIa och nu en del digitalt! Och Biometaren gör mig konfunderad, för Biometaren är inte någon B-optik! Har nyss "testfotat" med olika objektiv! Nöjer mig med att visa två av "testbilderna"  som jag hoppas säger litet vad jag sett!

.


Summicron 2/50 mm!  Full öppning! (Jag har tagit flera bilder, alla har bra skärpa och bra kontrast och Summicron 50:an kan man ha som måttstock)

.


Här e Biometaren på full öppning, 2,8! Å jämfört med de andra objektiven jag "testat", Nokton 1,4/40 mm, Summicron 2/35 mm, så inte ligger Biometaren i någon stykklass! Men visst ser man skillnad i skärpa och kontrast mot Summicronen, fattas bara annat, men inte så stor skillnad som jag trodde det skulle vara! Nu e jag bara intresserade av skärpa/kontrast i bildens centrala delar, de e där jag lägger motivet!

Så, man skall inte tro på allt som sägs och skrivs!
Man skall kolla litet själv! ;)

/Bengan

Ps. Tårtan i dag!

Inlagt 2017-03-29 11:10 | Läst 2417 ggr. | Permalink
DDR hade ett på många sätt befogat dåligt rykte. Ofriheten och angiveriet och vad som hände de angivna var väl värst. Samtidigt tillverkades mat som räckte till alla och vissa produkter som Zeiss Jena var bra. Länken du skickade från några bloggar sen visade utom vanliga objektiv på obehagligt bra spionerigrejor.

Trabbin förhånades i Väst. Men med rätt PR-snille hade väl den här lilla bilen kunnat marknadsföras som rostfri, resurssnål, byggd av textilfibrer som ju inte är en ändlig resurs och fullt tillräckligt snabb. Motorvägen var ju skyltad 100 km/h och då man kom fram stod en skylt med uppskattning för att man kört disciplinerat.
Vad gäller mera fotografiskt från Öst, så va Praktina ett bra exempel! En SLR-kamera som låg år före det som fanns i Väst! Med Zeissoptik! Dom smarta japanerna dom fattade, och kollade Praktina både utan och innan, och så kom Nikon F! Men många vet ännu inte vad Praktina va för något, man blandar ihop den med Praktica!
/B

http://www.praktina.com/h04_main.htm(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg