Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3684 / Det här med att använda originalobjektiv på Fujikameran! De e klart att det funkar det också! ;)


Men jag använder, som jag tror nå'n faktiskt märkt, litet olika objektiv på min Fuji! Icke originalbjektiv, utan objektiv som inte e så där superskarpa och moderna som Fujis egna, men tillräckligt skarpa för mig i alla fall, och de här objektiven har också något mer än att dom bara e moderna, snabba, effektiva och skarpa!

Dom har en spännande konstruktion, ursäkta Fuji,  och inte minst, en spännande historia! Då tycker jag det blir en extra dimension när jag fotar! Objektiven känns "tyngre" på nå't sätt! ;)

.Zeiss Sonnaren 1,5/5 cm en sådan "tung" optik! Optiken har både historia och mycket mycket mytos!

.Och har man en så'n här uppmärkt Sonnaroptik från 1948, då tycker jag i alla fall, att historien växer ännu mer via optiken! Men det e som allt annat, man måste kunna bakgrunden till det här!

Men visst går en originaloptik mycket bra att använda på Fuji! Självklart!
Man fotar snabbt, effektivt och skarpt! Klart slut! :)
Jag har en så'n optik, 18 mm f2!

Ha nu en bra dag, vare sig ni fotar med originaloptik eller "tunga" och nördiga piratobjektiv på Fuji X!
/Bengan

Ps.  Å så fick jag anledning att visa de här nördobjektiven igen! Tack Anders! :)
Å förstora gärna bilderna! :)


Inlagt 2017-03-27 09:41 | Läst 2628 ggr. | Permalink
Maffig hårdvara kul att titta på!

Kollade Photozone.de och hittade Fujinon XF 18mm f/2 R (Pannkakslinsen). Dom gillade den men var var väl inte så där heltända i alla avseenden: Kompakt, lätt(!), ljusstarkt, välbyggt, skarpt och fint i mitten, men utåt bildhörnen och om man vill ha skärpan i samma plan i hela bilden inte så märkvärdigt.
Svar från Benganbus 2017-03-27 11:40
Hårdvaran e nördigt kul att fota med också! :)
Vad gäller Fujioptiken, det där kommer jag aldrig att märka! ;)
/B
Jag har alla de 3 första objektiven som kom med X-PRO1. Det vill säga 60/2.4, 35/1.4 och 18/2.
Av dessa så är helt klart 18/2 den som är svagast. Samtidigt är den väldigt liten och behändig. Bildkvalitén i sig är egentligen inte sämre än många fasta objektiv från andra tillverkare.
Det är först i jämförelse med de andra 2 man inser att den inte riktigt håller samma klass.
Svar från Benganbus 2017-03-27 17:35
18 f2 får duga åt mig! Skall inte skaffa några fler fujigluggar så jag kan jämföra! ;)
/B
Visst är det en speciell känsla att använda klassiker, men man skall inte ha bråttom.
Till min Nikon har jag en del gamla klassiker, men de är egentligen mer prydnader i kameraskåpet än objektiv som jag använder.
Gällande Fujiobjektiven så har jag egentligen upptäckt dessa sedan jag köpte en X-Pro1 för några år sedan och jag måste erkänna att de är makalöst bra, dock är det naturligtvis inte samma känsla att fokusera manuellt.
Tyngden är det inte så stor skillnad på, Fujis 56a väger 405 gram och den 16 som jag har på i dag väger 375 gram jämfört med Sonnarens 240 gram enligt spec.
Gällande historia så har Fuji en ganska lång historia, de har gjort objektiv till Hasselblad under ganska lång tid, de har gjort objektiv som använts/används i rymden och de har fått en stor mängd priser, så kvalité har de.
Svar från Benganbus 2017-03-27 17:50
Å allt det här i Fujis fel! Dom visade bilder hur man kan använda Leicaobjektiv på X-E1:an med sin adapter!
Å se'n va det kört! Å då fanns ju även möjligheten att använda Zeiss-objektiv i Leicafattning! För övrigt så är det här objektivet märkt 1948 en maskerad Sonnar! (Maskerad = Sonnar från Jena i rysk fattning)
Sonnaren är uträknad på se'nt 1920-tal, och kopian/replikan Jupiter-3, tillverkades i Sovjet så sent som fram till år 1988 i alla fall! Å se'n bad Lomography att den Ryska fabriken skulle börja nytillverka Jupiter- 3 för nå't år sedan! Å de e sannolikt inte utan anledning! ;)
/B(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg