Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3675 / Det blev en litet rörigt objektivtest på morgonen, och då blev det så här! :)


Testade några objektiv via X-E1:an, skulle testa diopterinställningen på kameran bla, men glömde vilka objektiv som det va på de olika bildfilerna, bra va, och då faller ju en stor del av det hela!

.

Jag menar, när jag inte ser nå'n större skillnaden på bilderna, från olika objektiv alltså, vad drar man för slutsats då? Att det kanske e dags att gå ut i trädgården å kratta litet löv! ;)

Carpe i alla fall!
/Bengan

Ps. Ett objektiv e från 1948 å ett e från 2006...

Inlagt 2017-03-17 09:12 | Läst 1421 ggr. | Permalink
Hej,
Det är bra kaffe du plåtat.
Har du höstlöv kvar?
Ha det bra
Bob
Jag letade efter vad du skrivit om Tessarobjektiv men gav upp, att bläddra mellan 3675 inlägg blev oöverskådligt.

Orsaken är att jag häromdan insåg att mitt Pentaxobjektiv, 50 mm Macro f/4, är ett riktigt Tessar enligt Paul Rudolphs patent från 1902, fast med antireflexbehandling mm enligt bästa praxis 1980. Den där veteranen funkar väldigt bra även idag, både på nära håll och ute på stan.

(Jag har en Zeiss Ikon Jena Ercona 6x9 med Tessar 3,5 också. Den var tänkt att användas som bekvämt bärbar mellanformatare. Det blev några bilder men så kom det där digitala emellan.)

Kan du länka till ett par av dina inlägg om Tessar?
Svar från Benganbus 2017-03-17 11:32
Hej Måns, jag kommer inte ihåg att jag skrivit nå't bra om Tessar...
Inte tillräckligt bra i alla fall, men tror Peter Hennig, som också är här på Fotosidan, borde kunna hjälpa dig med bra information.
/B
Jag håller med Bob! Det blir nog bra bilder med mörkrost, troligen får de även mustig tonskala. ;)
Kanske ska man bry sig mindre om apparaterna och mer om motivet ;-)
Slutsatser? Jo, kanske att det är många parametrar som finns med i bilden när det gäller objektiv som man vill använda, och varför man föredrar det ena före det andra eller tvärtom. Åsså kan man ju sedan ta bilder på löven... ;)
//GöranR
Har du räfsa eller kratta? ;)
Kan man då ännu en gång dra den slutsatsen att det naturligtvis är viss skillnad, men det är slutligen fotografen det beror på? Det som skiljer mest tycker jag är känslan när jag arbetar manuellt och den är viktig, men det viktigaste av allt är att objektivet skall vara en förlängning av tanken.


Gällande bilderna ovan, så ser den första lite skarpare ut, har du provat "Java" från Sibyllan, det kör vi hemma.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg