Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3659 / Bibeln och arkeologin! Mao alternativa fakta, och så Tri-X liknande bilder!



Alternativa fakta kan vara att jorden e platt, den globala uppvärmningen e bluff och att människan aldrig varit på månen! Man kan såklart tro på det man vill tro på! Kallas väl trosfrihet! Jag läser just nu en bok om arkeologin i det heliga landet, och det är intressant! Tidigare arkeologer hade Bibeln som utgrävningshandbok, och då hittade man väl inte riktigt de grejer som stod i den boken vad jag förstår? Numera finns det annan typ av arkeologi, och då får man fram alternativa fakta! Tex att Gaza är en av de äldre platserna i området! Mycket äldre än städer i närheten, utan att nämna nå'gra vid namn! För det kan kollidera med tron på alternativa fakta!
Så nog om detta för i dag!

Jag sitter och kollar på några äldre digitala bilder, från en mycket gammal digital kamera, och tycker att jag får Tri-X liknande bilder via den kameran! Nu vet jag att det finns bättre versioner av Photoshop än den jag har, och speciella appar som gör att bilden ser ännu mer Tri-X liknande ut! Nästan för mycket Tri-X liknande kan jag nog tycka! Men jag tycker i alla fall att min budgetversion blir bra!

Fast egentligen e det konstigt att man inte nöjer sig med den digitala tekniken, utan vill härma en äldre och i många fall inte så skarp filmteknik vad gäller bilder! Nostalgi, eller vad e det som det handlar om?

Och vad gäller bilder, det e ingen konst att ta många bilder, prova så får ni se!
Men jag tror ändå att konst kommer in i ett annat läge! ;)

/Bengan

Inlagt 2017-03-07 11:12 | Läst 1336 ggr. | Permalink
Hej,
Jag har svårt för att härma gammal filmteknik. Varför inte göra en bild som du tycker om med den teknik som finns idag. Den digitala tekniken är ju enklare än det gamla slabbet med kemikalier. Man får mer tid till att ta en bild man tycker om.
Varför tittar alla tillbaka och inte framåt. Jo, det är enklare. Det är lättare att gå den breda vägen än den smala outforskade.
Klapp till Roffe
Bob
Svar från Benganbus 2017-03-07 12:04
Håller med dig i stort, men tycker det blir litet analogt med den här gamla kameran, X100.
Men det e nog mest för det e svartvitt!
Roffe bockar och tackar!
/B
alf109 2017-03-07 13:15
Bob: Det kan ju också vara så att man har ganska klart för sig hur man vill ha sina svartvita bilder, hur olika färger skall tecknas in i gråskalan, hur kontrasten skall se ut i mellantoner osv. För egen del jobbade/jobbar jag ganska mycket med detta när det gäller det analoga, val av film, framkallare, framkallning, vilket asa jag skulle exponera efter i förhållande till framkallningstid osv. Så för min del handlar det inte om nostalgi, utan hur jag vill ha mina bilder. Samma människor som gnäller på att "efterlikna film" brukar för övrigt vara samma människor som gnäller när folk utnyttjar den nya tekniken för att skapa nya uttryck.... märkligt. Nu får var och en vara nöjd med sitt eget sätt givetvis, vill man köra med gamla programvaror som inte är anpassade för dagens kameror så man är tvungen att begränsa dessa och/eller inte kan använda de föredömliga program och pluggar som finns idag av samma skäl och är nöjd med sitt resultat är det inget för mig att ifrågasätta. Men man kanske skulle ge andra samma möjlighet utan att ifrågasätta deras beteende. Om vi tar Bengans bild här ovan till exempel så skulle jag personligen inte accepterat helt uträtta områden i högdagrarna och så skulle jag valt mer "stuns" i mellantonerna oavsett om jag plåtat med film eller sensor. Jag tänker däremot inte försöka påstå att mitt sätt är mer rätt än Bengans, vi vill ha bilderna olika antar jag? Det samma gäller för oss som föredrar att plåta raw och jobba mer med pluggar och program är min övertygelse. Därför finns inget rätt eller fel så länge som var och en är nöjd med sina egna bilder.
Bob Bovin 2017-03-07 13:58
Hej Alf,
Det är också en fråga om skicklighet och möjlighet att göra precis det du nämner med analog filmteknik. Personligen försökte jag i många år att bemästra Adams zon-system. Jag nådde aldrig fram till de resultat jag sökte. Jag kom en bit och gjorde många år olika ädelförfaranden, inkluderande platinatryck. Det blev hyfsade utställningsbilder enligt mitt tycke, men mästarnas klass nådde man aldrig.
Du når ju i dina nattbilder många gånger mästarklass och det skulle kanske vara svårt digitalt.
Personligen har jag sedan länge lämnat analog teknik, på grund av allergiproblem, och finner nöje i att utgå från raw-filer och olika data program för att få en bild jag är nöjd med. Jag försöker sällan efterlikna analog teknik i mina bilder. Andra får naturligtvis göra det och många får intressanta bilder den vägen.
Ha det bra
Bob
Å inte ett ord om arkeologi! ;)
/B
EGW 2017-03-07 19:28
Jodå, här är mina 25 öre om arkeologi! Jag antar att det finns fundamentalister som söker bekräftelsen på bibeln genom att gräva i Palestina. För mig är det som att söka bekräftelse på våra egna folksagor genom att gräva i de trakter de berättats. För själv tycker jag att i alla fall Gamla Testamentet är en samling folksagor. Hur som helst tror jag inte att man kan finna någon arkeologisk bekräftelse på att bibelns berättelse om Jerikos murar är autentisk. Men stan sägs vara en av jordens äldsta, från yngre stenåldern. Det var väl tacksamt att spinna myter och legender omkring den. Så som man här i Sverige har spunnit myter och legender runt det hednatempel som möjligen har funnits i Gamla Uppsala.
Svar från Benganbus 2017-03-07 19:54
Ernst Göran, du verkar ha läst samma arkeologibok som jag! ;)
Jerikos murar va redan fallna när någon tog över historien, osv, osv.
Men vi har våra historier, andra har sina, men med en modern och vetenskaplig arkeologi,
så kan det ändå bli intressant!
/B
Ärlighet varar längst brukar det heta och det stämmer nog även vad gäller digital fotografering.
Jag tänker inte ens tanken att försöka efterlikna analog film, det är ett nytt media med nya begränsningar och möjligheter.
Jag arbetar i princip bara med ren Photoshop utan genvägar, det är kul att gnugga fram bilderna själv, lite på samma sätt som man gjorde i mörkrummet och framför allt utan överdrifter.
Om bilden ovan är tagen med din gamla digitalkamera, så kan man konstatera att det är inte antal pixlar som gör bilden.
Svar från Benganbus 2017-03-07 19:57
Jag har alltid varit en tryckare på avtryckarknappen! De va och är foto för mig! Och rullarna samlade sig i kylskåpet! :) Mörkrummet, vare sig i forntiden eller nutiden e inte min grej, så kan man nog förenklat förklara det hela! :)
/B
Läste TRI-X ?
Tänker på tiden med den ..
Alltid lika spännande ..
Nu har den spänningen försvunnit...
Många härliga minnen kom fram..
Gun-Inger



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg