Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3651 / En elektronisk sökare, e den lika bra som M Leicasökaren?

Dåligt ljus, full öppning och Roffe sitter inte stilla, då e det svårt att pricka skärpa!

Jag har tidigare tyckt att det e bara en M Leicasökare som gäller när man använder manuella RF-objektiv på en digitalkamera! Men måste nog justera det tyckandet litet, jag ställer skärpan mycket snabbt manuellt även via den elektroniska sökaren på Fuji X-E1!

.

Och jag ser vissa strukturer bättre i den sökaren också än vad jag gör i M sökaren! Här gick det inte att hitta nå't i M Leicasökaren! Men via Fujisökaren gick det bra! Och som jag sagt tidigare,  det sk. fokusskiftet på ljustarka objektiv som uppkommer i en M sökare, existerar inte i en digital sökare!

.

Och står motivet bara stilla en sekund ;) så sitter skärpan ganska lätt!

Inga problem då alltså? De e väl det där att fota i strålande sol på en snöyta, då tycker jag att en M Leicasökare fortfarande e bättre!

Ha en fin torsdagskväll!
/Bengan

Inlagt 2017-03-02 17:59 | Läst 1185 ggr. | Permalink
Det där med fokus är komplicerat. Mina optiker har alltid påstått jag lider av astigmatism. Själva har jag aldrig lidit av det. Tyckte min syn var perfekt till jag blev så där 45 år och det började bli svårt att läsa klockan.
Eftersom jag då levde i Tyskland blev det en ordentlig test hos Optikern och jag fick glasögon.
Nu lutade väggar mot mig och dörröppningar var tunnformade.
Jag klagade hos optikern och han förklarade att jag hela livet levt med det här felet och att min hjärna hade lärt sig att kompensera för felet.
Så jag bad honom att ta bort den där kompensationen för astigmatism och bara kompensera för att jag var långsynt. När jag fick de glasögonen blev det genast bättre.
Fast skärpan på mina bilder var med Leica R aldrig riktigt bra. Det var ofta inte skärpan satt där den skulle. Det var detsamma med Nikon F4.
Så för min del blev autofokus en klar förbättring.
På skärmen har jag inga problem att se skillnaden.
Så kanske beror det lite på vår syn vad som är bäst.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg