Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3632 / "Den här bilden säger mig ingenting!"



Nu har det gått ett tag sedan jag läste en så'n kommentar, så den som sagt det kanske inte e kvar på Fotosidan, så då borde man kunna ta upp ämnet utan att nå'n tar illa vid sig! ;)

Jag kan börja från ett annat håll så kanske det e lättare att förstå mina tankegångar! Om man tar musik som exempel och säger, "den här låten säger mig inte ett dugg!" Alla gillar inte Bob Dylan, så enkelt e det! Eller en text, "den här texten säger mig inte ett dugg!" Alla gillar inte Rilke, så enkelt är det!

Vart jag vill komma, de e att vi människor e olika,  å vi e ju även olika invändigt i själen! Vi uppfattar saker olika så att säga! Vi har med oss olika känsloupplevelser från födelsen,  från uppväxt, saker som ofta präglar vår uppfattning om omvärlden  hela livet ut!
Och då även i bildvärlden såklart!

Ok, till en lösning!
Om man hade en fastställd bildnorm, om vad som e bra och tydlig fotografi, då skulle det sannolikt funka bra att säga, "den här bilden säger mig ingenting!"
Och en App skulle säkert vara bra att ha som ett hjälpmedel! :)

/Bengan

Ps. Fast, jag har en god vän som spelar modern jazz,
men där går nog gränsen för vad som e riktig musik! ;)


Inlagt 2017-02-16 14:30 | Läst 1562 ggr. | Permalink
Intressant att veta vilken som är din gode vän som spelar modern jazz.Vi känner nog varandra.

/ Bengt
Svar från Benganbus 2017-02-16 16:59
Joakim Milder,
men säg inte att jag klagat på musiken!
/B
"Den här bilden säger mig ingenting!" kan tolkas som att bilden inte funkar, inte når fram till betraktaren. Det är en intressant upplysning, men som ofta faller i fel jord.

Generellt är det svårt för många att sätta ord på bildupplevelser i en kommentar. Och de som tar emot kommentarerna är inte sällan överkänsliga för allt som kan upplevas som negativ kritik.

Att ha en fastställd bildnorm är naturligtvis helgalet, oavsett om man skriver i en app eller inte. istället kan man föregå med gott exempel och visa på hur man kommentera genom att just kommentera.

Jag brukar rekommendera att beskriva hur man associerar till bilden istället för att värdera bilden. Man kan skriva "Det ser ut som de transporterar pansarbilar. Det får mig att tänka på när jag gjorde lumpen på 60-talet. Det var ljusa minnen, men det finns något hotfullt över mörkret i bilden"
Svar från Benganbus 2017-02-16 17:37
Vi har och har haft en del bildnormer, ta tex gyllene snittet! Det finns nog fler! :)
Och det som det ofta handlar om på internet, de e att det går att kommentera!
De e ju själva marknadsmodellen i sociala medier!
Se'n om det tillför något, eller bara e ett personligt tyckande,
det får såklart ingå!

Din tolkning av bilden här ovan e intressant! Och så har du gjort Lumpen, där kommer en komponent in som inte alla har med sig!
Hoppas att fler tycker/tolkar,
eller vad dom tycker sig se i bilden...
/B
froderberg 2017-02-16 17:51
Jag ger dig rätt för att det finns normer som gyllene snittet. Men det är galet att döma ut en bild som inte följer gyllene snittet. Att bedöma vad som en bra bild är mer komplext så än att man kan utgå ifrån en norm.

Men mitt budskap är att komma ifrån dömandet och istället fokusera på vad bilderna ger en. Sen får man acceptera att vissa bilder inte når fram till alla, och därför inte ger något.
Svar från Benganbus 2017-02-16 19:07
Men jag kan nog tycka, att det kan vara aningen litet onödigt att skriva "bilden når inte fram till mig"!
För det kan vara svårt att göra bilder som passar alla människor, alla åldrar som det finns tex på en fotosida!
Om det inte e fotoläraren som skriver att "bilden når inte fram", då kan det vara nå't annat!
Men å andra sidan,
en fotolärare gör inte så, så det kan vi lämna därhän! ;)
/B
Det finns väl inga bilder som fungerar för alla! Alla förstår inte alla bilder om nu bilder överhuvud taget måste förstås? Det är väl rätt sköt att man inte alltid måste förstå budskapet (om det finns) i en bild. Samma gäller för musik och konst och kanske till o med politik. Det kallas för mångfald.
Uttrycket `Den här bilden säger mig ingenting` tycker jag är helt ok, det gäller ju bara mig om nu jag skulle sagt det . Betydligt sämre uttalanden är Den där bilden är ju inte (riktigt) foto/ Amatörfoto/ ......
Hälsningar/ Björn T
PS Är det nya bilmodeller på väg upp till norrland för köld- och vinteprovning?
Svar från Benganbus 2017-02-16 17:42
Magnus kände vibbar från lumpartiden i bilden,
och du tänkte på maskerade testbilar! :)
/B
Läst en bok av en kompis från Gnesta som tar upp sådana här broblem :) Boken var skriven av nån konstnär från storstan...



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg