Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3600 / "Varför sparar du gamla fototidningar?" Har ni hört det nå'n gång? ;)

Brukar försöka med, att "det är en intressant artikel i den här tidningen"  Och ofta är det så, för man försökte ju även då blanda teknik med fotografer och bilder i tidningarna! För att locka in en större köpkrets!

.

Den här tidningen har ett reportage om en mycket intressant fotograf! Och även en test av en spännande kamera! Och att titta på äldre bilder och tidigare fotografer  kan innebära att man ser att det mesta är inte så väldigt nytt under solen! Man kunde fota bra förr också!
Å andra sidan, vad spelar det för roll om inte konsumenten e så påläst! ;)


Å så litet historia om SLR-objektiv!

När SLR-kameran kom så blev det svårt med vidvinkelobjektiv. En mätsökarkamera hade ofta plats för ett objektiv som stack in en bit i kamerahuset, men nu blev den platsen upptagen av spegeln! Så Zeiss löste det här, mycket kortfattat alltså, med att sätta en negativ lins framför en mätsökaroptik, typ Biometar, och så fick vi våra retrofokusobjektiv för SLR-kamerorna, typ Flektogon! :)

.Här är ett Biogon med en stor bakkropp, gick bra på 1930-tals Contax och Leica. Sedan kom den nya Contaxen, då blev det litet trängre, Biometar alltså, och med en SLR-kamera så va utrymmet helt upptaget, och så måste optiken fram en aning också, då blev det Flektogon alltså!

/Bengan

Ps. Numera jobbar Leica litet med retrofokus på några av sina nya M-o bjektiv, just för att flytta fram konstruktionen en aning!  M Leica har litet för kort avstånd mellan optik och sensor för att det skall vara optimalt! Och då e det bra att jobba på flera sätt, inte bara med sensorn! Så M-objektiven har blivit litet större! Det kan man även se på vissa moderna Zeiss Ikon-objektiv, typ nya Biogon 2/35 mm! Helt klart ett retrofokusobjektiv! Men tyvärr så gjorde inte Zeiss någon digital mätsökarkamera!

Inlagt 2017-01-25 09:31 | Läst 1021 ggr. | Permalink
Jo Mary Ellen Mark smäller ordentligt mycket högre än en gammal konstruktion får tretotalet
Något före Zeiss Flektogon, kom Angénieux i Paris med sin "Retrofocus". Det var även de som myntade begreppet, och till en början använde det som varumärke innan det blev allmänt.
Svar från Benganbus   2017-01-26 10:13
Tack för korrekturläsning Olle! :)
Och hoppas du har tid för Tårtan nå'n gång framöver!
/B(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg