Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3593 / De e ett dj-a hallelujandet om den nya M Leican i stort sett överallt!

Eller e det en sekt det här med M Leica, en märkessekt, men sekten räcker kanske till för att hålla Leica flytande! Å andra sidan, de e en massa duktiga fotografer som gillar kameran! Å andra sidan varför hoppar då inte nå't annat företag på det här konceptet? Zeiss va ju Pg för några år sedan!

Det jag tycker e typisk och Leicaunikt, eller va i varje fall på den analoga M leican, det va sökaren! Nu har Fuji X100 en bättre "Leicasökare!" Så va e kvar då! Känslan säger nå'n!
De fantastiska objektiven! (När man tittar på vad de här berömda fotograferna fotar, så kan nog andra objektivfabrikat räcka, för det e mycket reportage)

Nåja, nu e det så här, och jag hoppas det håller i sig för Leica!
Fast jag tycker nog att man missat en del när man släppte fram X100 emotsagd med en "Leicasökare"!

/Bengan

Inlagt 2017-01-20 12:39 | Läst 1866 ggr. | Permalink
Fujifilms X100 och X-pro är väl "vår tids Leica", som en del säger. Eller i alla fall prisvärda och ytterst kompetenta kameror.
Sven Blomquist 2017-01-20 13:24
Jag har suktat efter en Leica i många herrans år. Ända tills dess XPRO-1 kom. Mindre, lättare, bra sökare och helt enkelt modernare. Suktet gick inte över helt så när Leica 240 kom ut så var jag tvungen att ta i den fysiskt eftersom jag var på väg att köpa upp mig till en XPRO-2 och ville kolla en gång till. Det gjorde jag i en butik i Berlin och visst var sökaren fin, men den vägde lite för mycket och var ett snäpp klumpigare än XPRO. Jag kunde utan vidare köpa den på fläcken men jag avstod och köpte ett XPRO2-hus när jag kommit hem. Det har jag inte ångrat en enda sekund. Till saken hör att jag är svag för lite länge brännvidder som 90-135 mm. Där är inte Leican bäst. Där vinner XPRO lätt med sin elektroniska sökare.
Svar från Benganbus 2017-01-20 22:48
Håller med dig Joakim!
Jag e ju Leicanörd sedan 1959, men har inte riktigt blivit vän med de digitala husen. Har varit Pg flera gånger, för visst vore det kul med fullformat och mässing som tittar fram.
Men så kom X100 och punkterade det hela.
Och nu har jag kommit ifrån den digitala M Leican,
och nu e X-E1 huvudkameran! :)
/B
Nya M10 är helt klart ett försök att närma sig de gamla analoga M-kamerorna och ganska lyckat tycker jag. Ser även att den har en ny sensor och processor så det är ett fall framåt även där. Jämför man storleken med min M6 (TTL) gissar jag att man fortfarande vid användning upplever den större och tyngre. Som tur är finns det många alternativ om man gillar att fota;)

http://camerasize.com/compare/#702,359

/Stephan
Svar från Benganbus 2017-01-20 22:34
Tack för länk!
Men tycker ändå att det borde gå att göra mindre grejer nu när det inte e kugghjul och axlar inblandade. Tycker förresten utseendemässigt att typ M8, M9 osv e helt Ok, frånsett tjockleken/storleken på huset. (Men man hade kanske vant sig) Och närma sig det analoga leicautseende när sannolikt de flesta nya Leicaägare aldrig fotat analogt?
Men Ok, marknadsavdelningen har nog gjort en analys innan, så dom borde veta!
/B
Många jämför M med Fuji, men låtsas inte om en viktig skillnad: M är en kamera med sensor i småbildsformat. Spelar roll då säger kanske någon? Ja, för mig som gärna fotograferar med vidvinklar och ibland extrema sådana har det betydelse om man vill få med hela bildvinkeln. Sony A7 som är en kompetent och mycket billigare småbildskamera fixar inte Leicas och Voigtländers extrema vidvinklar lika bra. Det verkar inte ens som om Leica SL klarar det lika bra som Leica M (hört ryktesvis).

Sedan finns det väl NÅGON mer anledning till att det finns sensorer i småbildsformat? Eller mellanformat. Behöver inte dra det här.

Nu är det väl rätt tveksamt om jag suktar så mycket efter en M10. Det enda jag saknar på M9 är bättre ISO-egenskaper och kanske live view - men kanske om jag får en knäpp (!). Kommer i alla fall inte att sälja min M9.

Många Leicafans tycks tycka det är ett egenvärde i att kameran liknar den gamla M3 - det tycker inte jag, men jag uppskattar storleken (liten) och att kameran inte är nedlusad med knappar och märkliga inställningar.

För vad behöver en fotograf ha kontroll över mer än parametrarna: bländare, tid, ljuskänslighet och fokus? Alla dessa parametrar kan man nu ställa in manuellt på M10. Kameran behöver inte ens vara påslagen. Några Fujiägare klagar på att exponeringskompensation bara finns i menyn: inte nu längre. Det är enkelt att koppla den funktionen till reglaget vid "tumhållaren" . Inte så svårt att fixa exponeringskompensation i M9 heller egentligen, man får kolla i sökaren och vrida på ett reglage!

I läget bländarförval och autoISO är M9 faktiskt mer automatisk än min 5D (som inte har autoISO) frånsett autofokus då förstås.

/T
Jag har både Leica och Fuji och måste erkänna att det nog inte blir någon mer Leica, prissättningen är galen med tanke på vad man får för pengarna, den är bra men inte så bra.
Det bästa med Fuji är att även objektiven håller hög klass till mycket bra priser, jag har fortfarande kvar min X-Pro1, den duger ytterligare en tid.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg