Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3577 / Vilar från automatiken ett tag som sagt! Nu e det med en KMZ-optik! Och fråga om X-Pro 1 och X-Pro 2

Ombyte förnöjer, även om det inte alltid e med en ny kamera eller med ny optik! Men det här funkar för mig också! Har haft Biometaren på ett tag, och nu prövar jag en KMZ-optik från 1955! Tog en testbild när jag va ute med Roffe i går (eller förrgår) rakt mot solen!

.

Tycker KMZ-optiken klarar sig bra! Nu e ändå optiken ganska ung, den e ju bara från 1955, så det borde ju funka bra! Men det är nog ändå bara SC i optiken!

För övrigt så lägger jag mer sällan bilder i någon pool här på Fotosidan! De e kanske så det blir efter ett tag, att bloggen tar över! Å det e lätt att lägga en bild i en blogg! Det blir några steg extra om man skall lägga i en pool!

Skulle det inte var bra om man kunde lägga bilder direkt i pooler också?
(Utan att behöva lagra bilden i ett album innan)

Men som sagt, nu blir det KMZ-optiken ett tag! De e faktiskt litet extra intressant det här, just för att det är en Contax/Kiev-fattning på optiken! Med Leicagänga e allt mycket lättare! :)

Och en fråga till Fuji-ägare! Vet ni om objektivhålet på en X-E1 e litet bredare ned mot censorn än på Pro-1 och Pro-2? Jag har läst att man inte kan använda Jupiter-12 på Pro-1 och Pro-2!

.

De e det här som det handlar om!

/Bengan

Inlagt 2017-01-09 19:54 | Läst 1362 ggr. | Permalink
Har svårt att tänka mig att det skulle vara någon skillnad melan X-PRO1/2 och E2.
Du menar att utrymmet är djupare förmodar jag.
Det kan givetvis finnas någon liten skillnad.
Tittar jag på X-T2 och X-PRO2 tycker jag det ser precis lika ut.
Svar från Benganbus 2017-01-09 20:26
Jag tyckte det också verkade konstigt, utan att veta!
Men det verkar vara få som använder Jupiter-12 i alla fall!
Om nu någon?
För läser man på nätet, så går det inte!
Men dom kanske inte e lika nördiga som jag! :)
/B
Flash Gordon 2017-01-09 21:06
Oj det finns många som kör med olika objektiv. Det finns väl snart adaptrar för allt.Det som väl är speciellt med gamla objetiv till "Leica" är väl att en del konstruktioners retrofokus gjorde att man kom väldigt nära filmplanet.
Det var samma problem med vissa Leica R-objektiv på Canon FF. Vissa stack så långt in att spegeln kunde slå i objektivet. Dessa var man tvungen att modifiera innan de kunde användas säkert.Det här objektivet ser ju verkligen ut att kunna någ en bra bit längre in än adaptern är tjock.
"Djupet" från bajonettens framsida in till sensorns plan är förstås identiskt på alla X-hus, likaså själva sensorns mått. Sen kan väl möjligen "avsatserna" inne i kamerahuset vara något olika. När jag köpte Leica M- adaptern till min Fuji följde det med en plastmall för att kontrollera djup och diameter på de objektiv man ville montera; tog det i mallen nånstans skulle inte objektivet användas. Men där stod ingenting om någon skillnad mellan olika X-hus. Fick du ingen sådan mall till din adapter?
Svar från Benganbus 2017-01-09 21:31
Den här adaptern för Contax/Kiev-objektiv till X-E1:an har jag gjort själv! Och såg ingen mall! :) :)
Men det är nog mycket, mycket nära direktkontakt med kanterna runt sensorn, när optiken e på oändligt!
/B
Anders F. Eriksson 2017-01-09 22:02
Det kanske är så att objektivet riskerar ta i sensorn på oändligt (eller förbi oändligt vilket ofta går), men då blir det samma på alla Fujikameror. Jag skulle inte våga riskera det på min X-Pro 2 om det nu är så, men om man som du bygger adapter själv är det ju bara att göra den lite för tjock (fast då får du inte fokus på oändligt).
elgenper 2017-01-09 22:18
Jo, det vet jag att det är ett hembygge. Men "ditt bygge" sitter väl på objektivet i den sista bilden, och avslutas med en M-bajonett? (Tycker mej se en LTM-till-M-ring). Det som sitter på kamerahuset i bilden är väl adaptern för M-objektiv på en Fuji, och den har du väl ändå köpt? Om det är en Fuji originaladapter bör mallen ha följt med den; är det nån tredjepartsgrej troligen inte. Men även i det fallet bör måtten vara identiska med Fujis egen, och då kan mallen vara till ledning även där. Ska försöka komma ihåg att ta med plastmallen till Tårtan nästa gång...
elgenper 2017-01-10 11:14
Kom på inatt att det inte i första hand är avståndet till sensorn som är viktigt. En bra bit framför sensorn finns en slutare (som lurigt nog alltid är öppen och osynlig när man tar av objektivet och tittar). Bara före och efter själva exponeringen slår den igen och öppnar åter, och är då något av objektivet ivägen blir det skrot av lamellerna direkt. Man kan se slutaren om man trycker av med objektivet borttaget; på min XT1 sitter den säkert 5 -6 mm framför sensorn, och det exakta läget kan ju tänkas vara lite olika på olika kameramodeller, även om de har samma sensor och fattning. Kanske det som är förklaringen till vad du läst om Jupiter 12 på XPromodellerna?
Svar från Benganbus 2017-01-10 12:59
Det stämmer att det e en del grejer på kameran!
Först en Kiwi M-adapter, sedan en Voigtländer bajonettmellanring, se'n en slaktad Japansk Contax-yttre adapter för Contax-objektiv på gäng-Leica (En adapter som va helt värdelös för övrigt) men i bakändan på den här adptern finns en M 39 gänga på ena sidan och flänsar för den yttre objektivfästet för Contax/Kiev-objektiv! Vidvinklar och teleobjektiv alltså!
Och, oändligt är oändligt när jag fotar! :)
Annars vore jag inte nöjd!

Men som sagt, jag misstänker mycket nära närkontakt nära sensorn! Men inte mot sensorn, utan mot den rektangulära rutan innan sensorn! :) Tycker mig ana små märken där! :)
Man måste våga litet! :)
/B
Flash Gordon 2017-01-10 14:13
Jag tycker det ser ut som det där "röret" i bakändan på objektivet inte kan gå in i det den rektangulära fördjupningen som innehåller slutare före sensorn.
E-1 är en APS-C kamera med en yta som är hälften av en traditionell 35 mm kamera.
Det borde ta i "platån" som finns innanför bajonetten.
Där borde det inte kunna ställa till någon skada. Fast det kan säkert göra att objektivet inte fungerar fullt ut för det kan inte komma tillräckligt långt in.
Det bör göra att endera närgränsen eller oändigt fokus inte fungerar fullt ut.
Det är ju lätt att kolla. Kräver bara ett skjutmått.
Så länge inte det där röret kan komma in i fördjupningen där slutare med mm. sitter kan det egentligen inte ett försök inte ställa till någon skada.

Beställde förresten en E-2 till min dotter idag från Cyberphoto. Nu säljer man ut den modellen för 3990 kr.
Det är vansinnigt hur det som är ett några år faller i pris. Du kanske också skall passa på.
Hon har nu klarat universitetet och fyller dessutom 25 om en månad. Så hon kan är värd en bättre uppmuntran.
Nu skall hon iväg först till HongKong . Sedan strax efter på 2 månader till Thailand. Så en bättre kamera än den Fuji X-20 hon fick av mig för 5 år sedan kan vara vettigt.
Resten för bli in cash. Cash is king.
Sedan kommer hon hem igen för att påbörja nästa del i sin utblidning. Att ta en master vilket innebär 2 år till.
Det är vad som krävs om man vill som hon komma in och jobba för FN.
Ibland är det lätt att tycka att det nog var bättre förr.
Skulle inte vilja vara ung på nytt.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg