Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3508 / Alla dessa adaptrar, vad betyder det för fotografin?


Å det såg jag på den senaste loppisen också, många där köper äldre objektiv, men innan köpet, så står man och Googlar efter en adapter! Nu kanske det mest e ungdomar som gör så här, men man kan ändå fråga sig varför? Jag menar att köpa gamla objektiv, som ofta inte så skarpa som dagens objektiv! Vad jag hört i alla fall! Hur som helst, den som tittat runt litet, vet att det finns adaptrar till i stort sett alla äldre och nyare objektivfattningar! Och som sagt, vad betyder det här för fotografin?

.Jag menar, det måste väl vara en nackdel att använda äldre och inte så skarpa objektiv? Eller va e det frågan om? De kanske mest e en ungdomsgrej?

.

Här e det litet oskarpt dock, men det beror nog mest på tågets rörelse!

.Jag själv va ute och tog några bilder med ett äldre objektiv nyss som ni ser! Det går ju långsammare att fotografera e klart, men jag tycker inte det gör nå't! Å nå'n kanske tycker nå't om skärpan, men det här e inga bilder som jag tänker ha i någon försäljningskatalog, så det e inga problem heller! Det här e bara kulfotografering!

/Bengan

Inlagt 2016-11-21 17:10 | Läst 1299 ggr. | Permalink
Jag har inte så gamla objektiv som du har, men jag brukar ibland emulera sånt i photoshop. Då slipper jag köpa en adapter :)

Ha det gott! /Thomas
Varierande skärpa och kontrast, långt från ett Fujinon. Men detta ger mindre för ögat att detaljstudera och mer av att få in komposition och ljuset i bilden. Och jag känner igen färgmättnaden från mina USSR, som en trött suck men ändå givande! Inget inställsamt här inte.

Att köpa gamla gluggar => man sparar tid i efterbehandlingen ;-)

Första bilden ger mig förresten banracingryckningar i högerfoten, bra taget.
Användningen av enkla adaptrar `peakade´ nog för sådär 2-3 år sedan främst beroende av att optikutbudet med originalfattning blev större och folk tröttnade. Antar att Sony är adapter-industrin evigt tacksam för all hjälp de fick vid introduktionen av E-fattningen och NEX, själva hade de ju knappt några objektiv att erbjuda.

Däremot gjorde Fujifilm helrätt, där fanns mindre behov av adaptrar.
Själv använder jag ofta adapter, alltid retar det någon;)

/Stephan
kanske känsla....
Ärligt talat absolut ingenting eftersom en adapter int kan skapa ett fotografi
Svar från Benganbus 2016-11-21 19:32
Nja...man kanske kan skapa litet annorlunda fotografi,
och bara det kan betyda mycket i dag! ;)
/B
Alf-Magnus 2016-11-21 21:11
Problemet är att allt det apparat snack leder till fel ända. En bild börjar med en ide en vilja att berätta och med en visualisering. Hur berättar jag och ur den iden växer ett behov av redskap som bidrar till realisering av idén.
Svar från Benganbus 2016-11-21 21:13
Inte hos alla! ;)
Vi e alla olika!
Å de e väl bra!
Annars blev det bara, ja du vet! ;)
/B
Alf-Magnus 2016-11-21 21:46
Nja med min argumentering blir det både bättre och egnare bilder, när det egna bildskapandet får stå i centrum och inte denna teknikfixerande. Bättre att tala om processen i att skapa bilder än att tjata samma bild med olika objektivs sätt att teckna. Men det blir nog inte bättre i ett land som saknar tidskrifter som tar den fotografiska bilden på alvar utan öser på med sponsrade artiklar från New York gator utan att för en sekund nämn all fantastisk platser där det vissa fotografi i världsklass. Tänk i fall du börjar skildra Gensta och dess människor i stället för att tala om din förfinade smak när det gäller objektiv
Precis hemkommen från Sjöfartsverket, efter att där avfotat en del ritningar med X-E1 och olympus OM macroobjektiv. Ett motsvarande fujinon kostar säkert 20 ggr. så mycket.
Det är också en anledning att skaffa adapter.
Hehe! Försöker du lura oss? Du föredrar ju gamla objektiv! :-)
Mjo, teknik har en koppling till vad man vill berätta/visa.

Det slog mig i köerna hem igår att varför gillar vi olje-/akvarellmålningar med klart otillåten detaljrikedom lika väl som en målning med fotografisk detaljrikedom?

Två tekniker med penseln, två olika objektiv"sorter" ger betraktaren två olika intryck.

-J!
Hej Bengt,
Kul att du tror att det bara är ungdomar som köper adapter, jag har massor av dem för att kunna köra gamla gluggar på på m4/3 kameror. En del kallar mig gubbe.
När man kan få en hyfsad glugg för 50 spänn på loppis och en adapter för 100 spänn från Hongkong så tycker jag det är bra återanvändning.
Jag gjorde en lång lista av mätdata för sådana gluggar och la ut den på fotosidans blogg.
Ha en fin dag med gamla glas
Bob(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg