Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3478 / Jag förstår Påven när han säger att den Katolska kyrkan inte skall ha kvinnliga präster!

Bornholm


Aktuellt ämne i dagens blogg alltså, kvinnliga präster i den Katolska kyrkan! Och det handlar såklart om den organisation man har i den Katolska kyrkan, och dess långa historia! För att tillåta kvinnliga präster, så måste man göra om reglerna i det Katolska kyrkans regelverk, och det e ingen liten grej liksom!

Å för att göra en mycket kort och mycket svepande överblick om Kristendomens historia, så är ju Jesus källan eller grundaren, och vad man numera vet, så hade Jesus både kvinnliga och manliga lärjungar!

Men när Jesus försvann, så tog några lärjungar över en del av arvet/budskapet efter Jesus, men tog inte med att det även kunde vara både kvinnor och män i den församling/grupp som skulle föra budskapet vidare! Även om det under ett antal år efteråt fanns kvinnor som predikade i olika församlingar, så fanns det stora spänningar, för det här va ett mansdominerat kulturområde!

Så vid kyrkomötet Nicea år 325, så bestämde man hur kristendomen skulle vara! Inga kvinnor i nå'n ledande ställning, och så plockade man ut de skrifter som skulle kallas de rätta skrifterna, och förbjöd andra, och förtydligade även att det skulle finnas kyrkoledare, typ Biskop, präster osv! (Tror även man bestämde att det skulle finnas Påve också) Så därför e det svårt för Påven att ändra i det här mycket mycket gamla trosregelverket!

Så på så sätt förstår jag Påven!
Men jag tycker inte som Påven, och jag tror säkert att Jesus också har en annan uppfattning, med tanke på den grupp av lärjungar som Jesus hade!
Så tror jag!
Å vi har ju trosfrihet! :)

/Bengan

Inlagt 2016-11-02 08:56 | Läst 1729 ggr. | Permalink
Jag tror i och för sig att påven skulle kunna lobba för en förändring och ett nytt kyrkomöte skulle säkert kunna justera i tingens ordning, men han vill nog inte ändra på ett vinnande koncept. Med en miljard människor i fanklubben måste man nog tänka sig för. Och folk gillar väl att gubbarna styr? Medlemsantalet bara ökar.
Påven har rätt till 50%! Det är bara att förbjuda manliga präster också så har vi nått 100 %.
Kvinnan skall vara sin man huld och trogen och göra honom till viljes närhelst han vill. Kvinnan skall tiga i församlingen, men i övrigt vara jämlik och gärna lite urringat klädd.
Heja Bengan! Som uppvuxen katolik (inte längre praktiserande) instämmer jag i vad du säger. Aktuell fråga just nu, när påven gästar Sverige! Påvarna har ju mjuknat lite sedan Johannes XXIII, som bestämde att mässan skulle läsas på landets språk. Jag vet inte om du känner till Pius XII, som var påve när jag var barn. Jag kan inte precis påstå att jag kände honom, men mitt intryck var att han var riktigt stockreaktionär. Men om jag nu ska säga vad jag tycker är sämst med katolska kyrkan, så är det dess fixering vid synd, och synd tycks mestadels handla om sex. Som tonåring hörde jag predikningar från såväl präster som föräldrar att det var en synd att intressera sig för flickor. Sex hörde hemma inom äktenskapet, ingen annan stans, och barnbegränsning var förbjudet. Och är man olyckligt gift så får man inte skilja sig. Abbans! Fast moralismen kring sex tror jag de flesta katoliker struntar blankt i (jag har gjort det :-)). Numer är jag 74 år och mycket lyckligt gift sedan mer än 20 år, så denna fråga har förlorat sin aktualitet för mig. Rebelliska biskopar i USA lär uttryckligen tillåta preventivmedel. Förbjuda en tonårsgrabb att möta flickor och ha sex med dem, en erbarmeligt idiotisk idé!

Och så har vi detta med kvinnliga präster. Där har ju kyrkan fortfarande en inställning som hör hemma i forntiden.

För mig är det en paradox att kyrkan växer i medlemsantal. Jag har träffat moderna svenskar som konverterat (!) till katolisismen. Jag ser det som ett uttryck för att många människor inte orkar med att världen har förändrats så snabbt under de senaste 50 åren. Att konvertera är liksom att dra i nödbromsen! Men själv gillar jag vår tid, även om jag blir lite stressed i bland av att ha en gammalmodig kamera :-)
PS. Ett suveränt fint foto! Det känns som om du avser att illustrera dina tankar med detta foto, men jag är lite osäker om vad du vill saga med det. Vad förestaller det?
Svar från Benganbus 2016-11-02 21:53
Tack för initierade och intressanta tankar Ernst Göran!
Vad gäller bilden, så är det från Bornholm, en fästning som heter Hammershus. Den hade tidigare anknytning till biskoparna i Lund. Och det va svårt att välja bild till inlägget, men den här bilden kändes som att den kunde fungera. Påminde om en katedral på håll!
/B(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg