Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3466 / Pannkaka, Hubble Ultra Deep Field och Tårtan i morgon!

Idag tog jag en färgbild för att lätta upp stämningen litet! Svartvitt kan bli litet väl tungt i det här vädret! För övrigt så vad det en del jobb inne i dag, gjorde även pannkaka på en tisdag i stället för på torsdag! Tröstkonsumtion! Å så passade jag på att räkna litet på möjligheterna på antalet jordlika planeter i Universum!

Alltså, i vår galax, Vintergatan, finns det cirka två hundra miljarder stjärnor! Och tidigare har man trott att det finns cirka 100 miljarder galaxer i universum. Men nu efter 15 år av tålamodskrävande arbete - tror Christopher Conselice och en grupp internationella kollegor, att antalet i själva verket är 20 gånger fler. Det vill säga två tusen miljarder galaxer.
Så om man tar två tusen miljarder galaxer x två hundra miljarder stjärnor så borde det bli ungefär så många stjärnor det finns i det universum som vi kan uppfatta? Tänker jag rätt?

Men då får man såklart bortse från galaxer långt bort i kanten av universum, galaxer som far iväg med fart över ljushastigheten, som vi då inte ser!
Men vänta nu, det kanske e ett litet feltänk här...
Det som Hubble ser och visar oss i bilder, är ju gamla bilder, för det har ju tagit några miljarder år för ljuset att komma till oss och göra en bild! Och under tiden som tiden går, så kan det ju se ut helt annorlunda ut därborta! Hur som helst, får fundera på det här! Men runt de flesta stjärnor, eller kalla det solar, så finns det planeter, och sannolikt andra världar!
Nu skall vi se hur man skall räkna vidare!  :)

Här e en vacker, och även tänkvärd bild!

Annars rätt lugnt i Gnesta!
Å imorgon Tårtan!
/Bengan

Ps. Å varför räkna stjärnor? De va Von Nägeli som med sina funderingar väckte mitt intresse! :)

Inlagt 2016-10-25 18:54 | Läst 1856 ggr. | Permalink
Miljontals nya och döda stjärnor per sekund i universum, varför inte.. Hemsk tanke!
Nån får väl anta utmaningen att kommentera kring det "tänkvärda" i bilden. En bil färdas fram genom en myriad av regndroppar, kanske miljarder? I vart fall, de enda man kan se är de som sitter på rutan. Det kan vara så att det ryms så mycket mer galaxer än vi en kan se med våra teleskop. En fin symbolisk bild för det. /mvh Johan
Min gissning är att om det finns världar där ute som är bebodda av intelligenta varelser så får vi ändå aldrig kontakt med dem. Men visst skulle det vara spännande om vi fick. Eller kanske inte? Vem vet hur de skulle behandla oss! Fast, som sagt, jag tror inte det kommer att hända.

Jag älskar pannkaka. Men av någon anledning brukar vi aldrig grädda några. Jag minns när min mor gräddade plättar, det var ett ogenomträngligt stekos I köket. Fast då hade vi ingen spisfläkt. I dag kanske jag skulle kunna grädda pannkakor under spisfläkten, utan att det blir problem. Eller våfflor, det är inte så dumt! Men det blev säkert en hel del motstånd att övervinna, det där är inget min fru vill se I köket :-)

Den där öde landsvägen i Gnesta tycker jag gör sig bättre i färg än i sv/v.

Du råkar inte händelsesvis känna Björn Thelander? Han har en hästgård i Gnesta.
Svar från Benganbus 2016-10-26 09:58
De e det här med avstånden, att ringa tex till Mars tar för signalen en 8 - 42 minuter! Och då talar vi om ljushastigheten! Att resa går inte lika fort. Sannolikheten att det finns andra varelser på andra planeter e nog ganska stora, men vi kommer sannolikt nog aldrig att få kontakt!
Å det e nog säkrast så!
Pannkakor, plättar eller våfflor, e livskvalitet! :)
Vad gäller Björn Thelander, ingen jag känner.
/B
elgenper 2016-10-26 19:36
Ringa till Mars, Bengan??? Undra på att din telefon har pajat.... ;-)
Ett universum har vi, men ändå lokalt skilda åt i tiden. Vi lär aldrig få veta om vi är ensamma eller inte.

Om du gillar science fiction så kan jag rekommendera en kines, Liu Cixin. Han har blivit översatt till engelska och fått mycket beröm för en trilogi som börjar med "The three-body problem." En författare som gillar riktig vetenskap men låter fantasin spela fritt. https://en.wikipedia.org/wiki/Liu_Cixin

Ha det gott! /Thomas

PS
Väldigt grälla färger i din bild :)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg