Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3462 / Palestrina, Älvdalskan, Gustafsvik, Dante, två X-kameror, jpeg och dagen e inte slut än!

De va mycket att läsa i DN i dag!

.

Se'n fick vi besök, eller de va Roffe som fick besök av Dante (Rhodesian Ridgeback) nio veckor gammal! :)

.

Tycker faktiskt, ursäkta, att X-Pro2 e litet stor...

.

Sedan en promenad och lunch på Gustafsvik, tog några bilder med en Jupiter-3 från 1951,  se'n hem för en liten nap på en halvtimme och nu snart middag!

Vad gäller jpeg, så har jag två jämförelseprintar från en mycket välkänd Stockholmsfotograf! Han har märkt upp bilderna baktill så man ser vilken som e från raw och jpeg! De e tur det!
Fotografen säger även så här,
" Var inte så ängslig när det gäller bildbehandling. Det går bra att plåta i jpeg och använda enkla verktyg i Photoshop. De flesta experter överdriver svårigheterna."

Bra tänk att ha med sig! Å här e mera! ;)

Å så Tårtan på onsdag!

/Bengan

Inlagt 2016-10-23 16:32 | Läst 2025 ggr. | Permalink
Jo, X-Pro2 är en hel del större och 145 gram tyngre. Jag är däremot mycket spänd på om de får in den nya tekniken (sensor-AF) i en kommande X-E3 utan att den blir tyngre (350 gr.)

http://camerasize.com/compare/#371,650

En Ridgeback-hanne...............tufft hundval;)

/Stephan
Jpeg och raw: Eftersom jag kör alla mina foton genom Lightroom så använder jag raw, det ger aningen bättre färger. Men annars tycker jag att Jpeg duger gott.

X-Pro 2 stod faktiskt på min önskelista, men jag har strukit den därifrån. Vad jag önskar mig är en X70. Den är mindre, smidigare och billigare, och så har den med sin fasta optik en enastående bildkvalitet. Den är en direkt efterföljare till den första kameran i X-serien. Jag var på väg att köpa en sådan en gång, men jag var rädd att det skulle bli för begränsande med en fast vidvinkel. Så det blev en Panasonic DMC-Lx100 i stället. En bra kamera, men kanske inte lika intressant. I dag tycker jag att det var fel beslut, men det hände för flera år sedan och är inte mycket att sörja över. Men jag skulle gärna ha lite rymligare kamerabudget :-)

Så älvdalsmålet är på utdöende? Ja, den vägen har ju många minoritetsspråk gått. Jag får önksa dem lycka till med bevarandet! Men för mig personligen känns frågan inte så viktig. Lena Willermark är i alla fall en enastående bra sångerska.

Palestrina är en verklig klassiker och han var min fars favoritkompositör.

Den afrikanska lejonhunden är kolossalt vacker och ser trevlig ut.
Du bildbehandlar väl inte dina bilder så att det spelar någon roll för dig om du kör jpg eller raw, för mig spelar det stor roll. Men kontentan måste väl vara att var och en gör som det passar de egna behoven?

Finns väl ingen som opponerar sig mot att du kör jpg, det gör du ju som du vill.

Det var ju likadant med film, du brydde dig inte speciellt om gråskalor och valörer filmval och framkallningsmetoder där heller medan till exempel jag bryr mig desto mera.
Svar från Benganbus 2016-10-23 19:27
Det här e inget personligt till dig Affe, om du uppfattar det så! Det är litet av det fria tyckandet, eller fria ordet vi har, även i bloggar! Det kanske du kommer ihåg när du själv bloggade på Fotosidan!
Och jag har inte haft några synpunkter på hur du har behandlat skuggor och gråskalor, eller värderat ditt sätt att fota!
/B
alf109 2016-10-23 19:54
Självklart förstår jag att det inte är personligt mot mig. Det jag ville säga är att det som är rätt för den ene inte behöver vara det för den andre, oavsett jpg vs raw, Leca vs Fuji, gamla gluggar vs nya, autofokus vs manuell fokus osv.
Intressant artikel. Jag upplever att RAW ger mer utrymme för bildbehandling, fr a vitbalansen, än jpeg. Och jag gillar det här "ljusrumsarbetet". Men visst, noggrannhet med exponeringen i fotoögonblicket minskar ju skillnaderna förstås. Till slut handlar det om personlig preferens, vilket i sig kan vara kul att diskutera.
//GöranR



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg