Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3454 / Leica och samarbetet med Minolta och Fuji!


Leica väcker både känslor och åsikter! Och den här Mojo-videon jag länkade till i går va en av dom! Man kan väl ha några synpunkter på vad man tycker Leica har missat! En grej tycker jag, det va samarbetet med Minolta, där Minolta CLE va en alldelse utmärkt "Leicakamera" och se'n hade man ett samarbete med Fuju ett tag men släppte även det, och så efter några år kom Fuji X100, som va en typisk "leicakamera"! Med leicakamera menar jag en liten "mätsökarkamera" i Leica M-stil, liten, kompakt och mycket kompetent!
Nu fanns ju Leica M9, och se'n Leica M, som va en bra början, men kameran hade växt litet i storlek trots att det va elektronik i kameran! Men se'n hände det inte så mycket mer Leicalikt, utan det kom större och kraftigare grejer typ Leica Q!

Så jag e mycket nyfiken på hur en en Leica X100 kunde ha blivit!
Och även en Leica X100 med utbytbar optik! :)

/Bengan

Inlagt 2016-10-19 08:01 | Läst 1132 ggr. | Permalink
Leicas största svaghet idag är säkert elektroniken. De har en specialsensor med vinklade prismor för att få skärpa och jämnt ljus i kanterna. Den kostar dem förmodligen en bra slant i inköp.
Sedan är säkert en hel del annan elektronik i kameran också special.
Elektronikbranschen är ju mycket volymberoende och små serier blir dyrt.
Vi vet att sensorn som sitter i Fujis nya mediumformatare kostar cirka 2 000 USD i i inköp. Inte så mycket på grund av sina 50 Mp eller storlek utan på grund av att serierna är så små. Nu används den sensorn i Pentax, Hasselblad, Phase One och kanske i yterligare några specialkmaror. Samt snart också av Fuji.
Medan Leica är ensamma om sina sensorer. Något som ger stora begränsningar i vad man kan lägga ner i utveckligskostnader och volymer per tillverkningsbatch som i sin tur ger ett högt inköpspris.
Så egentligen är det väl ganska fantastiskt att man lyckats ta fram både Leica SL och Leica Q och annat.
Nu får vi se hur deras Leica S klarar sig när det börjar bli priskrig på mediumformatkameror.
syntax 2016-10-19 09:21
Helt riktigt - men sedan är även denna dyra Leicsensor den enda som ned full kvalitet klarar objektiv med kort snittvidd (bakre linsen ligger nära sensorn). Vill man ha specialfunktioner, blir det korta serier - och det kostar.
Chasid 2016-10-19 11:55
Sony A7r II fungerar bra ihop med de flesta M-objektiven. En Leica M med samma sensor skulle bli mycket intressant.
/MIkael Good
Fuji och Leica har ju nyligen startat ett nytt samarbete. Leica Sofort är ju egentligen en Fuji Instax som fått lite Leica design. Leicas variant tillverkas med all sannolikhet också av Fuji.
Fuji har tydligen haft stor framgång med Instax och trendkänsliga Leica vill vara med på ett hörn och tjäna lite pengar.
Det verkar vara en trend att många vill ha bilder på papper igen.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg