Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3451 / Visst e det praktiskt med autofokus, inte tu tal om det, men... ;)

Autofokus i all ära, men när jag fotar med en av mina två autofokuskameror, X-E1, så e det bara manuellt inställning av avståndet! För ordningens skull vill jag berätta att jag provat autofokus även på X-E1! Men jag får bättre kontroll med ett manuellt inställt objektiv! Autofokusen hittar ibland på egna grejer! Och i bland när jag fotar litet avvikande, tex håller autofokuskameran ovanför huvudet, eller fotar med höftskott, då blir allt en chansning! Jag vet att man inte skall fota så, ursäkta! ;)

(Hade en del samtal på kameraloppisen runt mina bilder, och när jag sa höftskott, så blev det fågelholkar! Att hålla kameran i handen utan att titta sökaren va mycket okänt för de flesta)

Men med ett manuellt fokuserat objektiv, vad gäller höftskott,  så ställer jag avståndet via skalan på objektivet, och lyfter upp kameran och fotar och avståndet ligger kvar där! Och att fota på vanligt sätt, sökaren vid ögat, och ställa skärpa manuellt, går ändå tillräckligt fort för mig! Lika snabbt som på en M Leica, å där har jag aldrig klagat!

Men visst finns det många autofördelar i den nya tekniken, självklart! Jag kör auto-ISO på dagtid, och ofta även auto-tid, justerar bara bländaren, det e praktiskt! Men på kvällar/nätter blir det fast ISO och manuell exponering, annars blir alla bilder som om dom e tagna på dagen!
Å vad gäller min andra kamera, X100, så e det en fantastisk liten kamera, snabb till skott, men en ren autofokuskamera! Det e nog tänket också!


Å en annan fördel i den nya tekniken e såklart snabbframkallningen! Den gillar jag starkt!

Som sagt, visst e det praktiskt med autofokus, men... ;)

/Bengan

Inlagt 2016-10-17 14:32 | Läst 1234 ggr. | Permalink
Höftskott kan absolut vara motiverade, men mycket riktigt så kan autofokusen ställa till det då.
Det är ju helt klart viktigt att kunna fota utan att titta via sökaren, milda makter har nya generationer redan tappat den kunskapen!
Med vinklingsbar skärm blir det än lättare, ett getöga på skärmen (som alltid har samma ljusstyrka inställd) ger ju bra info om allmän exponering och kontraster i belysning (jag kör all manuellt).
Fuji's fokushjälp med kantfärg hjälper även..
Ju mer vidvinkel desto lättare (Samyang 12/2.0 ..)
Utan AF räcker ju batterier litet mer, jag kan ta en 500 bilder med min XT1..

Jag vet inte hur autofokuspunkstorlek kan ställas på E1, på T1 kan den göras riktigt liten men då kan ju höftskott mycket riktigt gå fel. Att hålla på att flytta afp, hmm, nog bäst att alltid ha den i mitten tycker jag

Höftskott etc har ju en nackdel -perspektivet blir ju som om fotografen var halvt benlös..


Håller just nu på att brottas (för litet fritid) med ett FED 61 52/2,8 som enligt nätet skall sitta 1 mm längre in är vad en Leica M39 adapter ger, men samtidigt får jag skärpa om jag har det 1 mm längre bort från sensor, helskumt.

JA, sådant slipper man med ett Fujinon och AF, men då e de ju tittatrycxk. Och vad jag ser i objektivets färger, huh så härligt blekt, en solig dag är som en Lars Norén-pjäs, helt annorlunda mot ett fylligt Canon FD eller Fujinon. Men de krävs ju litet skärpa, annars får jag framhålla det konstnärliga i att jag alltid tar dimmiga bilder ;-)


-J!
Svar från Benganbus 2016-10-17 16:19
Jag tycker jag klarade mig med ganska liten kunskap när jag fotade analogt!
Nu måste man vara mycket kunnig för att kunna avvika från digitalkamerans bestämda regelverk! ;)
/B
SallyIV 2016-10-17 17:47
Jo, huve't på spiken + att det finns så många saker att pilla med; filmsimulering, exponeringskompensation, välja burst med 3 filmsimuleringar eller ISO.. ETC.
Då vi kan se resultatet direktså ökar ju intresset för att prövat åt alla håll... och inlärning per modell går segare.

För litet fritid ,-)

-J!
Förr ställde jag skärpan med ögonmått och avståndsskalan. Måttband om det var kinkigt. Ibland tar jag fram ett gammalt manuellt fokuserat objektiv och kör som förr. Kameran piper då den tycker inställningen är bra. Trekvartsmanuellt med stöd kanske man kan säga.

Med en nyare lins använder jag knappen det står AF på. Har kopplat bort fokus via avtrycket. Mätpunkten mitt i sökarbilden. Därmed går det bra att låta kameran fokusera först och ändra bildutsnittet sen. Eller lyfta kameran över huvudet. Automatik med lite extra kontroll kanske man kan säga.
SallyIV 2016-10-17 17:14
AF via avtryck är en styggelse, med vissa kameror och situationer, ja. men ibland undrar jag vad in X100S håller på med ;-)

-J!
Det ena utesluter nog inte det andra. Det finns ju tillfällen där autofokusen är överlägsen, inte minst den följande, om man har en sådan. Även vid förfokusering är det ju bekvämt att ställa in avståndet med AF innan man slår över till MF. En annan sak är väl den rent känslomässiga? Att känna att man själv har full kontroll betyder ju också en del.
Ju längre brännvidd gluggen har, desto kinkigare kan det bli med avståndsinställningen. Men det vet vi ju alla.
Jag håller med om det där med autofokusen, ofta när jag fotograferar så väljer jag avstånd och bländare så att jag får skärpa inom det tänkta fokusområdet, sedan är det bara att trycka.
I svagt ljus har många kameror svårt att finna fokus och då går det mycket snabbare och är enklare att göra det manuellt.
När jag fotograferar nattbilder gör jag de flesta inställningarna helt manuellt.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg