Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3449 / Förfäras ej du lilla hop! :)


Nu vet jag såklart att det finns enklare sätt att fotografera på, och det kommer snart ännu enklare sätt! För att jämföra med ett annat område, bilar, det kommer snart självkörande bilar! Man behöver varken köra själv snart eller kanske fota själv snart! Men det finns ändå den lilla hopen som inte nöjer sig med det, utan vad gäller foto, ändå vill skruva in skärpan själv, även om det är mycket otidsenlig, och mycket bökigt och ibland även åsamkar viss irriterande tankemöda hos andra! ;)

.


 
Alltså, så här ser det då ut när man tar en selfie med en maskerad Sonnar 1,5 i Kievfattning via två adaptrar på en Fuji X-E1! :)

Avdelning nörderi! Och som sagt, en mycket, mycket omodern form av skärpeinställning!
Men just nördar har faktiskt blivit litet mer rumsrena numera!
Ha en bra dag!

/Bengan

Inlagt 2016-10-16 09:44 | Läst 1327 ggr. | Permalink
Så du har några prylar kvar i dag i alla fall? ;-)
Svar från Benganbus 2016-10-16 09:53
Nå'n liten tröstgrej va jag tvungen att ha kvar! ;)
/B
Varför krångla till det? brukar man säga. Ja, varför inte?
Automatik ja! I dessa tider när allt är så automatiskt och man börjar prata om självkörande bilar, så kan man ju fråga sig varför folk kör med manuella växellådor (numera är det ju ofta dessutom 6 växlar att hålla reda på)? Körglädje säger en del! I så fall vill man väl inte heller åka i in självkörande bil? Förstår inte hur det går ihop.
/ T
Självkörande bilar: Glödhett ämne. I trafik 2021 enligt Volvo.

Fan tro´t. Dom ska inte bara köra välmålad motorväg - det kan nog funka - utan i kaotiska gatuombyggnader. Dom ska se hur andra bilar blinkar. Dom ska lyda polismans tecken. Vänstersvänga mot mötande trafik. I snöglopp, mörker, is, salt och gegga. Och inte göra nåt dödligt fel på många hundra miljoner kilometers körsträcka. (Dagens trafikdödsiffra är ca 0,2 per 100 miljoner km i Sverige, fyrdubbelt i USA.)

Eldprovet: Gotlandsfärjan. Ändrat färjeläge. Viftande matroser ropar: följ gule peilen. (Det finns ingen gul pil.) Nästa matros: Du ska följe orangea peilen begreipar du väl. Om man åker Pigges färja blir det ännu värre. En trång 3D-labyrint där man måste saxa sig fram. En matros visar hur man ska snurra ratten, backa, snurra ratten åt andra hållet, köra framåt, snurra ratten osv. Inte lätt för en bil utan ratt och förare.

(Jag har skrivit om detta i tidningen Elbilen 7-2016.)
Svar från Benganbus 2016-10-16 14:19
De e ungdomarna som skall tycker det skall var teknik och att allt skall vara lätt! ;)
Stod och högg ved ett tag i dag! (å jag vet att det finns hydraliska vedklyvar) och det va litet klurigt att hugga de här ganska kraftiga tallbitarna även med en klyvyxa! Man kan inte bara panga på utan måste hugga och lyssna när den rätta sprickan kommer! :)

Hur som helst, jag tycker det är spännande med de här Sonnar-Zorkijobjektiven! "Beställda" av Ryssarna 1946 från Jena, satta i fattning sannolikt 1949! Även om det e litet bökigt att fota med dom!
Jag har fotograferat utan automatik i över 30 år och jag får nog säga att jag uppskattar en del automatik (om man får bestämma parametrarna själv).

Autofokus t.ex.: har jag inte på min M9 - skulle inte sitta i vägen, men då skulle objektiven bli större och klumpigare, kanske även kameran. Och just storleken på M9 är det jag uppskattar.

Automatisk ljusmätning har jag ju på alla mina digitala kameror, t.o.m. M9 har bländarförval, (Manuell ljusmätning är inget jag saknar överhuvudtaget (fast det är ju bra om det finns om man är tvungen i extrema situationer).

När man fotograferar vill man ju koncentrera sig på motivet, inte tekniken. Visst, man kan använda hyperfokal och så´na grejor, men då är det väl ännu bättre med automatik?

Jag tror inte det finns många taxichaufförer som har manuell växellåda lika lite som det finns så många proffsfotografer som kör "manuellt"...

/T
Svar från Benganbus 2016-10-16 18:19
När man kör i yrket, taxi och fotograf, så e det klart att ha grejer som levererar snabbt till kunden! Å visst kan det vara skönt att ha autofokus både på bil och kamera som amatör också, för att få det hela snabbt undanstökat!

Och som det är sagt här, det kommer mer och mer hjälpmedel både på bilar och i fotografi, men jag tycker vägen till målet också kan vara spännande och intressant, och även utmanande! Även om det tar litet längre tid att få till en bild oautomatiskt!
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg