Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3437 / Den vilda jakten på den heliga Graalen! Skärpa och en ny kamera!


Som sagt, graalen för oss amatörfotografer, det är nog ofta skärpa! Och en ännu "bättre" kamera! Eller i alla fall den senaste kameramodellen! Har tänkt på det här när jag va på Gotland några dagar utan internet! De e inte bra att vara utan internet, man kan tänka en massa onödigt, kanske nå'n tycker!

Jag hade några äldre objektiv på min kamera på Gotland! Å inte original heller! Ursäkta mej Fuji! Men de här gamla objektiven verkade ju funka fint på Fuji! I alla fall för en amatörfotograf som jag!

Men det e ju klart att man blir orolig och nyfiken när man läser att det kommer ständigt bättre och snabbare saker hela tiden! Sån't gör att man sover litet oroligt!

Så jag va tvungen att testa några gamla objektiv i morse, samma brännvidd, 35 mm! Nu va min test på det sätt jag fotar normalt, och inte på nå'n testtavla, för jag fotar inte testtavlor normalt!

.

Plockade ut några av testbilderna! Från de tre olika objektiven! Å det här e skapliga delförstoringar av några av bilderna jag tog!

Så efter ett antal bilder med Jupiter-12, Biogon 2/35  ZM och Summicron 2/35, och med exakt samma bildbehandling i PS, och så ett antal delförstoringar, så inte ser jag  nå'n så'n där avgörande skillnad!
Inte ens med glasögon på!

Så varför detta ständiga jagande efter Graalen?
Men man gör som man vill!
Självklart! :)

Å ursäkta morgonfunderingen!
Men det va internetbristen på Gotland som gav det här tänkeutrymmet!  ;)

/Bengan

Inlagt 2016-10-08 08:59 | Läst 1257 ggr. | Permalink
Det är farligt att fotografera klockor. Om du inte är snabb som blixten så är det omöjligt att använda två olika objektiv på mindre än en sekund. I bild 1 och 2 är klockan exakt på sekunden lika.
Men poängen med det hela är i alla fall helt klar. Skärpan räcker gott för vem som helst. Det är bara ett evigt jagande efter vind att grotta ner sig i objektivspecar.
Svar från Benganbus 2016-10-08 13:04
Tack för korrekturläsning Thomas! Nu är det rätt!
Bilderna blev så lika från de olika objektiven :) och så kollade jag inte filnummer ordentligt! (Och det e enda chansen att se vilket objektiv bilden kommer ifrån) Nu är de olika bilderna på plats och det syns att jag kan ta vilket objektiv som helst! :) Men jag skall inte vara orättvis, visst har utvecklingen gått framåt! Tex så e de nya objektiven lättare att fokusera, har kortare slag, och har ett närmare näravstånd och en klickbländare som håller inställt bländarvärde på plats!
Och så finns det ju autofokus numera! Inte så mycket kvar att göra för fotografen då! ;)
/B
Skärpa är inte allt...
Svar från Benganbus 2016-10-08 13:05
Tack Tomas!
/B
Förstår inte denna jakt på skärpa som pågår, tycker den förtar känslan. Fantastiskt den räcker mer en väl med dina gamla gluggar.
🙂
Svar från Benganbus 2016-10-08 13:41
Det är bla marknadskrafterna som gärna vill göra oss osäkra på det vi har för att vi skall köpa nytt hela tiden! ;) Och jag blir själv litet förvånad över att de här gamla objektiven räcker så långt. Men dom kräver såklart litet mer handpåläggning innan man kan trycka av. Men det fixade man ju förr och fick fram ganska bra bilder.
/B
Skärpan duger fint I dessa bilder!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg