Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3423 / Det här med för mycket av det goda! För mycket pixlar alltså! ;)

Gamla banvallen mellan Skottvångs grufva och Åkers styckebruk i Sörmland


Jag har plockat en del intressanta kommentarerna i den tidigare bloggen om "för mycket amatörpixlar!"  Subjektivt handplockat såklart! ;) Och ändrat något ord i det jag plockat ut utan att tappa andemeningen! Och det här e ingen upphetsande läsning, lovar! ;)

Alltså några av kommentarerna:
"Många drivna fotografer jobbar med vinjettering, kontrast, brus, korn, oskärpa och dessutom tonar sina bilder så att färgerna inte blir naturtrogna. Men det blir bättre och mer uttrycksfulla bilder. Vi bländas över tydligheten i bilden.
Man kanske kan säga övertydligheten? (mitt tillägg)

Och man glömmer bort bildens budskap för att kolla på tekniska detaljer, och vi fixerar oss lätt vid det tekniska eftersom det går att mäta och se på ett ganska enkelt sätt."

"Att sedan AF etc ger stöd till fotografen jämfört med manuell fokusering etc är ju en annan sak, men en serietagning på 5 - 10 bilder är ingen garanti för mer uttrycksfull bild jämfört med manuellt hanterad digitalkamera."

Och vad gäller bloggar, så fick jag även ett tips om att "hitta ett objektiv för skarpare blogginlägg!" Det låter som en intressant utmaning! Den tar jag!

.

Roffe vaktar när vi fikar i skogen vid banvallen!

Ok, de va det om det!
Här kommer teknisk info om bilderna här i bloggen!
Velvia i Fuji X-E1:an och ett 28 mm Ultron-objektiv! (Det blev som en 35:a på Fujin) Manuell bländare såklart, och autotid! Jag kör autotid när det e ljust!

/Bengan

Ps. Å så Tårtan på onsdag!

Inlagt 2016-09-25 19:31 | Läst 1257 ggr. | Permalink
En praktisk erfarenhet:

Jag hade en Pentax K5 med 16 megapixlar och oftast satt ett Sigma 18-50 2,8 på kameran. Funkade bra för mig.

Sen gick kameran sönder. (Andra gången en Pentax gått sönder för mig sen 1962.) Reparation skulle kunna bli dyr så jag skaffade en K3II med 24 megapixlar. Då jag ändå höll på blev det ett Sigma 17-50 2,8 också. Onödigt många pixlar och onödigt skarp lins.

Men nu har jag vant mig. Tar lite extra vidvinkel och beskär i datorn om det behövs. Med alla dessa pixlar går det att linskorrigera, räta upp och beskära och ändå få bilder som duger på webben och i tidskriftstryck. Skärpan räcker gott för mina behov. Nackdelen är att filerna blir tyngre och photoshop ibland långsammare.
Den gamla banvallen har jag kört med bil en gång. Vid den gamla gruvan fanns då en restaurang där vi åt lammkotletter, om jag inte minns fel. Jag har några gamla vänner i krokarna där. En heter Björn Karlsson, jag tror han är född på platsen. En annan heter Peter Höök. Han är arkitekt och journalist och ritade och byggde sig ett hus i krokarna. Möjgligen bor han inte alls kvar där, för jag tror att han numer bor i Spanien. Kanske har du träffat någon av dem. Dina foton är båda väldigt lyckade tycker jag. Det intressanta är väl inte hur många pixlar de har. det är absolut tillräckligt för publicering här. Men de är bra i färg. Voigtländers gluggar är toppen. Själv har jag ett 20 mm Color Scopar f/3.5.
Jag tror att jag sett en skylt om Skottvång någon gång när jag åkt hem från Gnestaplanket, eller något om en gruva i alla fall. Det är ett vackert landskap när man åker den vägen och upptäckarlusten väcks, men hittills har jag inte hunnit med så mycket.

Bra att du antar utmaningen :)

/Thomas(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg