Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4493 / Det här med gatufoto och gatufotobilder!

Fotograf

Fick mig en funderare i samband med "debatten" om min bild passade in i gatufotopoolen! Det handlar ju om vad vi menar med gatufoto här på Fotosidan såklart!  Och många fotograferar gatufoto! Och att många då såklart har åsikter om vad gatufoto är! Så för att göra det enkelt för sig så skulle man ju kunna säga, bilden måste vara tagen ute på gatan! Allt fotat ute på gatan e gatufoto! Så e allt klart! :)

.

Innan dom murade igen...

Men nu är det så att många av våra aktiviteter sker även inomhus, i gallerier typ, på restauranger, på frisörsalonger, på både publika och även privata fester, så samlas det människor i massor, festivaler inte att förglömma! Å på vintern i Sverige så e vi nog mest inomhus! Å där e gatan lång borta! Så även de här platserna bör ju få vara med! Om det är mänskliga aktiviteter man vill visa! Med människor i bild! Och då borde nog även spår av människor tillåtas?
En bibliotekssal med en uppslagen bok?

.

behind sunglasses...?

Nu har ju gatufotopoolen sina regler, jag vet! 
Antagligen för att allt inte skall kunna kallas gatufoto! :)

Men jag tycker att regler begränsar, å andra sidan förstår jag att regler behövs! Men de här reglerna kan begränsa de här litet udda bilderna, som kanske inte är så tydliga men ändå skulle kunna kallas för gatufoto! Som är tagna på en publik plats, eller väldigt nära!

.

Ladri di biciclette..

Och i stället kommer ofta de tydliga och ibland övertydliga bilderna att premieras! Normbilder! Å man skall se vad det är och vad bilden föreställer!  Socialrealismen eller kanske monokultur! ;)

Och Obs, det här är inget debattinlägg, utan bara egna funderingar! :)

/Bengan

Inlagt 2016-08-23 12:45 | Läst 1964 ggr. | Permalink
Varför överhuvudtaget bry sig om begreppet gatufoto
Fotograf Johan Andersson 2016-08-23 20:51
Varför inte vägfoto istället, alla foton godkänns där en väg ses, anas eller kan misstänkas finnas.
Frekeman 2016-08-23 23:57
Därför att många har en ganska klar uppfattning om vad gatufoto är och köper man exempelvis en bok som beskrivs som innehållandes gatufoton så vill man ju inte bli besviken om bilderna i den skiljer alltför mycket från den gängse uppfattningen.
Av nån anledning har det här debaclet fått mig att tänka på medeltidens tyska mästersångare. Så här står det om dom: "Mästersångarna tog i arv den senare minnesångens formförkonstling och drev den ännu längre genom nya, pedantiska regler. Sammanfattningen av de noggranna föreskrifter, som måste följas vid mästersångernas diktande, kallades tabulatur." Nu har den korrekt bedrivna gatufotografin kommit i stället....

Plåta på, Bengan, plåta ALLT. Strunt i vad det sen kallas, bilderna ska tala!
Alla de här bilderna skulle platsa i gatufotopoolen. Det är ju mest familjebilder man vill stoppa.
Dubbelolle 2016-08-23 16:44
Märkligt med detta förakt för familjebilder!, LO
Sven Blomquist 2016-08-23 17:39
Det finns väl familjer på gatorna också?
froderberg 2016-08-23 18:26
Det är inget fel på familjebilder, men det rådet konsensus om att de inte räknas som sport-, natur- eller gatufoto.
Hej, tänk på alla oss som bor i småstäder och samhällen, vi som känner eller känner till alla i bygden eller staden vi är helt svartlistade. Ha de så gött ;-)
Sven Blomquist 2016-08-23 17:41
I småstäder och samhällen finns det inga gator. Där finns bara grusväg och stigar. Därför funkar inte gatufoto!
EGW 2016-08-23 17:52
Stopp där! Jag bor i en utprägllad småstad, och här finns visst riktiga gator. Asfalterade och med trottoar. Inte många, det medges. Och stadsmiljön är lite för begränsad för att passa för gatufoto, tyvärr. Jag vet, för jag har prövat. Det blir liksom inte samma sak om man känner eller känner till för många av de människor man ser på stan. Så trots förekomsten av några gator är det sant att gatufoto inte funkar på en alltför liten ort.
Ronald Robertsson 2016-08-23 17:56
Jasså, det är nog en fråga om vetande,
ha de gött! ;-)
Svar från Benganbus 2016-08-23 18:06
Å Gnesta e en småstad, så jag känner igen problemet! Det är otroligt mycket lättare att fota gatufoto i en storstad, helt klart! När jag e inne i Stockholm eller på resa, vad e problemet! Här i Gnesta e man liksom inte osynlig! Men man får kämpa på ändå! :)
Sven Blomquist 2016-08-23 20:34
Det var ett skämt!!!
Ronald Robertsson 2016-08-23 20:48
Misstänkte det, ha de!
EGW 2016-08-24 03:57
Med "vetande" menar jag I detta fall erfarenhet :-)
Det här med begreppet gatufoto gnager o retar mig, det ligger nån sort behov av att utesluta vissa bilder som jag inte begriper tyvärr, LO
Frekeman 2016-08-23 23:53
Du måste väl ändå hålla med om att det behövs någon typ av regler? Ponera att vi har pool för fågelbilder och någon envisas med att lägga in makrobilder på mekaniska maskiner. De bilderna måste ju kunna anses icke vara fågelbilder och därmed ej platsa? Att det finns en debatt och diskussion kring om det hela är väl ändå att föredra än att någon klampar in och bestämmer hur det ska vara?
Oj - jag har helt missat att det skulle vara en debatt kring begreppet?
Men det är väl inte så konstigt, gatufoto? Det finns säkert en massa tydliga regler från nån grupp borta i USA.
Hur var det han sa, Shakespeare: By whatever name, a rose still smells as sweet.
Sportfoto är ju ett enklare begrepp - bilder på sport eller sportsammanhang.
Landskapsbilder är ju också rätt tydligt.
Men hur är det med resebilder? Hur långt måste man åka?
Själv gillar jag gatufoto, eftersom jag är en grabb från stan. Fast jag är rätt sugen på ett stativ och en mellanformatskamera och ge mig ut och plåta landskap, berg och dimma :-)
Frekeman 2016-08-23 23:55
Det är inte bara i USA som man försöker att beskriva vad gatufoto är. Vill nog hävda att det är en internationell diskussion.
Du er en filur Bengt - "inget debattinlägg" :-) :-)
Billede nummer 1 er en fuldtræffer, hvis du forstår.
Jeg vil efterkomme dit ønske om ikke at debatere for og imod reglerne for gadefotografering :-)
Med fotohilsen fra Erik.
Hum är småstäder ett problem, tror snarare att det handlar om blindhet. Curt Larsson fixade det hemma i Hallstavik, en san förebild
Svar från Benganbus 2016-08-23 22:02
Alf, varför inte pröva själv i en småstad! De e litet knepigt faktiskt! ;)
/B
Alf-Magnus 2016-08-23 22:19
Jo varför inte, men tror det forfarande handlar om blindhet och en ovilja att gå lite djuppar än de vanliga flamsig och putslustiga gatubilderna som jag ser andels förryckte av. Har nog altigt försökt att fotografera min vardag, omgivningar och arbetsplatesr



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg