Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4482 / Lorenz-attraktorn! Och en ljusstark porträttoptik till X-E1:an!

"En av Lorenz-attraktorns följder är att långsiktiga väderförutsägelser blir i praktiken omöjliga att genomföra korrekt. Detta på grund av att mycket små påverkningar på luftströmmarna i atmosfären kommer förr eller senare att ge upphov till massiva förändringar i vädrets utveckling."  "För att kunna förutspå vädret på lång sikt skulle man därför behöva ha uppsikt över varje luftmolekyls position och rörelse så att dessa inte ger upphov till någonting oförväntat."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lorenz-attraktorn

Det här upptäckte man när datorerna kom i bruk! Tidigare trodde man att man kunde räkna ut världen och även vädret om man bara kunde de viktiga ekvationerna! Problemet va att man inte kunde eller orkade räknade igenom ekvationerna till slutet innan datorerna! Så man skapade ofta vackra och enkla ekvationer och räknade med dessa!  Men så kom datorerna, och världen och verkligheten blev annorlunda! "Mer än annorlunda!"

Läste DN i morse och tittade även på väderprognosen, inga större problem verkade det som, men tog för säkerhets skull med ett paraply, och åkte se'n ut med Roffe!
Men Roffe hann bara med några korta pinkar innan störtskuren kom!

Skall ta några porträttbilder senare idag med en äldre Canonoptik!

/Bengan

.




Inlagt 2016-08-14 10:01 | Läst 1628 ggr. | Permalink
Fin bild. Meteorologerna brukar väl säga att man max klarar att förutspå 10 dagar om förutsättningarna är dom rätta vilket dom sällan är;)

Här lite söndagsfördriv. Kameraporr för några få, intressant för flera och absolut ointressant för de flesta;)
(håller med om jpg,mätningen och exp.kompen)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9e7F9ibl7m8

/Stephan
Svar från Benganbus 2016-08-14 21:14
Många meteorologer håller färgen, vill inte riktigt hålla med om det här utan kräver bara större datorer för att fixa det hela! ;) De e klart att om man matar in tillräckligt med tidigare information om lågtryck och händelser, så bör bra prognoser bli mer ofta förekommande! Men ibland tappar man några decimaler, å då skenar det! :)

Å kollade på Kameraporren, tack, men blir inte riktigt klok på det hela....
För mig blir det bara en till i raden av dyra grejer att visa upp sig i!
Ursäkta!
/B
Vädret är spontant precis som människan. Det ligger i sakens natur att det är oförutsägbart. Men den nära framtiden är mer förutsägbar, vilket t ex har stor betydelse för flyget. Och de prognoser man gör är ju bättre än inget.
Fin bild överst på sidan och fin glugg underst. Min pappa har precis en sådan, men det är ett himla problem med att det blir beläggning på linserna. Det verkar ha med bländaren att göra.
Svar från Benganbus 2016-08-17 21:59
Tack!
Skulle inte din pappa kunna komma till Tårtan vid tillfälle för att prata litet om väsentligheter, Leica typ? :)
/B
froderberg 2016-08-17 22:39
... eller om hur det var på Nalen, typ ;) Jodå, han är nog sugen. Ska bara få upp honom till Stockholm.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg