Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4445 / Tyckademokrati! ;) Och en äldre Leicaoptik igen! :)

"De sociala medierna har gjort Tryckfrihet till Tyckfrihet! Att få tycka har blivit ett opium för folket!" Nu e det inte jag som säger så utan de e Aase Berg i en artikel i gårdagens DN om 250 år av frihet.

Nu va det inte de jag skulle blogga om utan om det moderna fotograferandet! Ni vet, det kommer nya och "bättre" kameror hela tiden så fotograferna har nå't att prata om om! ;) Nåja, jag har fotat någon månad med moderna grejer, auto för hela slanten! Fått låna ett objektiv! Superobjektiv med superteknik! Lätt och snabbt går det, och skarpt blir det!

.


Superoptik helt klart!

Men efter ett tag, så blir det litet enahanda, jag känner mig litet instängd bland allt det perfekta, jag får inte "kämpa" litet själv! Så nu byter jag och kör litet manuellt ett tag med en mycket omodern optik från 1945! (Den här optiken sattes i fattning 1949! Sannolikt i fattning för Leica, och så gick åren och objektivet kom på 2000-talet till en butik i Stockholm, Sergelfoto såklart! Det va en man från Ryssland som kom med objektivet, och jag köpte det av honom! Optiken är en Zeiss Sonnar 1,5/5 cm, T-behandlad. En slags optikens Graal!)

Å vad e nu finessen med att fota med ett så'nt här då kanske nå'n undrar? De e väl som med andra äldre grejer, somliga håller på att spela på en äldre gitarr, andra kör äldre bilar, eller motorcyklar eller seglar en gammal segelträbåt typ i skärgården!

De kanske e så, att det finns nå't mer i de här litet äldre grejerna än bara perfektionismen!
Vad det är, kan vara svårt att ta på!
Och ombyte förnöjer!

Ok, de va de om de! :)

/Bengan

Inlagt 2016-08-09 16:11 | Läst 973 ggr. | Permalink
Du har fat i noget rigtigt der Bengt.
jeg kan genkende fornemmelsen, når jeg kommer ud i Amazonen - tempoet bliver anderledes roligt og afslappet. Man bliver i godt humør. Jeg tror også at det spiller ind, at man KAN kører en gammel bil med hvad det indebærer (håndchoker, ingen servostyring eller bremseforstærker o.s.v.), fordi man har erfaring med det. Det samme gør sig vel gældende med at fotograferer "gammeldags"?

OK, de va de om de :-)
//Erik//
Kameror kanske blivit bättre men har bilderna hängt med i samma utsträckning?
Thomas Lönnegren 2016-08-09 20:06
Intressant fråga.
Rent tekniskt, skärpa och exponering, har de säkert blivit bättre.
Men är innehållet och motiven bättre - jag har ingen aning!
N Thomas Meldert 2016-08-09 20:24
En mycket relevant fråga! Varje bild blir i alla fall dyrare. Problemet är "utvecklingen" av ögonen bakom sökaren. Den kan tillverkarna inte göra något åt. Men de försöker göra så att alla bilder blir perfekta, oavsett motiv. Även skit kan bli perfekt =)
Prata bara inte för mycket om känslan av att använda gamla grejer som är bra.Det kan bli en ny trend. Och då blir allt gammalt användbart dyrt.
Svar från Benganbus 2016-08-09 21:05
Ok Thomas, tack, skall tänka mig för! ;)
De e mycket retro och gammeldags känsla på många plan numera!
Både på prylar och mat! Å det kan ju komma även här! :)
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg