Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3313 / Här snackar vi om ett riktig analogt labb! Bräck det labbet den som kan!

Och även några ord om motljusskydd! Men börjar med labbet! Anders Engman va på Tårtan och gav oss presenter i onsdags! (Anders hade ringt och förvarnat så jag tog ryggan med till Tårtan) Det blev utdelning av ett antal nummer av tidningen Fotografisk tidskrift! Jag tog bara några ex! ;)

.

Hittar ett nummer med ett häftigt fotolabb! Ni ser en ung man i vit skjorta med slips i labbet! Ni fattar vem det är va! Å tänk vilka labb dom hade förr! Fotografer va skickliga yrkesmän som fick resurser när dom behövde!

.

.


Och motljusskydd va viktigt även förr!

De va de och det!

/Bengan

Inlagt 2016-06-16 16:34 | Läst 1352 ggr. | Permalink
Svårt att bräcka! Och roligt att du fick med bild på Anders! Väl saxat/ Björn T
Svar från Benganbus 2016-06-16 23:50
Det verkade vara andra tider som fotograf då! Flygande mörkrum! :)
/B
Ja, förr var det ett hantverk inom kemi och fysik.. förutom att förutse när motivet kom i t ex sportfoto..

Men, jag har ju på Google (Popular Photography) hittat ett reportage från 1946 eller 1947 om en kille som utrustat sin Packard Woodie med en scanner och teleportör, dvs först plåta, framkalla och sedan sända trådlöst. Redan då..

-J!
Svar från Benganbus 2016-06-16 23:51
Att vara fotograf förr de va inte bara å trycka på en knapp! ;)
/B
Man fick vara påhittig. 1954 fick jag som 16-åring följa med min farbror Artur Johlin på fotografering för Expressen. Det var total solförmörkelse i södra Sverige, dock inte i Stockholmstrakten. Uppdraget var att få en färgbild klar för publicering dagen efter. Expeditionen gick i en gammal trettiotalsbil till Påskallavik där vi inredde mörkrum i ett fiskarskjul. Kameran var av direktseparationstyp så det var svartvita bladfilmer som skulle framkallas. När tidpunkten var inne var det helmulet, men turligt nog var det flygplan som skulle hämta bilderna redan på plats. In med den jättelika kameran och fotograf på en tur över Öland, ner för framkallning och iväg med negativen till Stockholm. Resultatet? Hel förstasida i färg med en bild av diamantringen!/Jan-Olof
Svar från Benganbus 2016-06-16 23:47
Intressant historia! De va litet mer pondus på gårdagens fotografer, å när det behövdes, fixade man ett flygplan! Men det va nog så också, att bilden va viktigare och mera unik då! Och det fanns nog mer pengar hos tidningarna, så verkar det i alla fall!
/B

Ps. Kommer faktisk ihåg den där solförmörkelsen, sommarjobbade på S1 i Frösunda den sommaren,
och fåglarna tystnade när solen försvann nästan helt mitt på dagen.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg